Izbornik
 
Obavijesti
 
Nema vijesti!
6. Otvoreni dan Kemijskog odsjeka 2013
 

 

 

6. Otvoreni dan Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je u petak, 12. travnja 2013.

 

Ove godine znanstveno-popularna predavanja, edukativne radionice i naše laboratorije vidjelo je više od 2000 posjetitelja. Bio je to predivan dan Kemijskog odsjeka, pun veselja i entuzijazma marljivih studenata te pregršt zadovoljnih posjetitelja. U organizaciji te izvedbi cjelodnevnih događanja Otvorenog dana sudjelovalo je više od sto studenata te dvadesetak asistenata i nastavnika Kemijskog odsjeka. Za vrijeme manifestacije dio zgrade Kemijskog odsjeka PMF-a bio je dostupan svim posjetiteljima koji su se kroz interaktivne ture u prethodno pripremljenim studentskim laboratorijima mogli upoznati s raznim aspektima kemije. Posjetitelji su imali priliku upoznati razne metode i tehnike kemijskog istraživanja, mogli su vidjeti instrumente koji se rabe u nastavi te u znanstveno-istraživačkom radu kao i brojne atraktivne demonstracijske pokuse. 

 

Zahvaljujemo svim studentima, tehničarima, asistentima i profesorima Kemijskog odsjeka koji su sudjelovali u organizaciji manifestacije. 

 

Organizacija Otvorenog dana bila bi nemoguća i teška bez naših vrijednih sponzora, koji su prepoznali potencijal ove manifestacije, naš trud, entuzijazam i zalaganje. S velikim zadovoljstvom izražavamo zahvalu što su nam ukazali povjerenje i ponudili pomoć kako su najbolje mogli.

 

GLAVNI SPONZOR MANIFESTACIJE

 

 

OSTALI PARTNERI MANIFESTACIJE

 

                                                       

 

                             

 

                                 

 

                                                         

 

                     

 

                                    

 

 

 

Zahvaljujemo posjetiteljima na mailovima podrške i zahvalama!

 

Pozivamo vas da nas pratite na Facebook stranici i uskoro na novim mrežnim stranicama Otvorenog dana, a kako je posjet protekao možete najbolje vidjeti na priloženim fotografijama.

 

 

6. Otvoreni dan Kemijskog odsjeka PMF-a


 

 

 

 

 

 


5. Otvoreni dan Kemijskog odsjeka 2012
 

Peti po redu Otvoreni dan Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je u petak, 30. ožujka 2012. u zgradi Kemijskog odsjeka, Horvatovac 102a, Zagreb. Manifestacija koju jednom godišnje organizira Kemijski odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu posvećena je učenicima gimnazija i srednjih škola koji razmišljaju o kemiji kao o svom budućem pozivu te žele postati naši studenti. Smisao Otvorenog dana je predstaviti nastavnu i znanstvenu djelatnost Kemijskog odsjeka i privući sve zainteresirane za studij kemije da ga upišu upravo na PMF-u i to zbog: znanstveno prepoznatljivog nastavnog kadra, kvalitetnog obrazovanja, mogućnosti nastavka školovanja na doktorskim studijima u zemlji i inozemstvu te zapošljavanja unutar niza istraživačkih i znanstvenih institucija u Hrvatskoj i u svijetu.

I ove godine posjetilo nas je više od 700 učenika gimnazija i srednjih škola iz Bjelovara, Čakovca, Slavonskog Broda, Križevaca, Rijeke, Siska, Vinkovaca, Jastrebarskog, Varaždina, Koprivnice, Karlovca, Davora, Ivanić-Grada, Križa i Zagreba. Predavanju namijenjenom osnovnoškolcima prisustvovalo je 130 učenika 7. i 8. razreda osnovnih škola iz Varaždina i Zagreba.

Za posjetitelje su i ove godine bila održana dva znanstveno-popularna predavanja Čudotvorne pilule (prof. dr. sc. Predrag Novak) i Taj čudesni svijet proteina (doc. dr. sc. Ita Gruić-Sovulj), studentska tribina Što vam savjetuju sadašnji studenti kemije na PMF-u! (koordinator: Alen Bjelopetrović) te glavno predavanje Zašto studirati kemiju na PMF-u? U okviru glavnog predavanja prof. dr. sc. Predrag Novak i doc. dr. sc. Snežana Miljanić upoznali su učenike s nastavnom i znanstvenom djelatnosti Kemijskog odsjeka, dok su svoje dojmove o studiju kemije na PMF-u i utjecaju na njihove sadašnje karijere iznijeli bivši studenti kemije, danas uspješni mladi ljudi u različitim područjima kemije: dipl. ing. kem. Jasmina Rinkovec (Institut za medicinska istraživanja), dipl. ing. kem. Marina Ratkaj (Pliva), dipl. ing. kem. Olivera Platiša (INA) i dipl. ing. kem. Marko Košiček (Institut Ruđer Bošković). U poslijepodnevnom terminu održano je predavanje sa zanimljivim pokusima za učenike 7. i 8. razreda osnovnih škola pod naslovom Plinske pripovijesti (dr. sc. Vladimir Stilinović).

Najzanimljiviji dio programa za srednjoškolce bile su poučne radionice iz kemije. Pet radionica bilo je organizirano u sklopu pet zavoda Kemijskog odsjeka: Pogodi što sam! (radionica iz analitičke kemije; voditelj: dipl. ing. kem. Adriana Dijanošić), Gas do daske (radionica iz biokemije; voditelj: dipl. ing. biol. Morana Dulić), Fizikalna kemija na kuhinjskom stolu (radionica iz fizikalne kemije; voditelj: dipl. ing. kem. Nikola Bregović), Šarena šuma (radionica iz anorganske kemije; voditelj: dipl. ing. kem. Marija Zbačnik) i Jeste li za kavu? (radionica iz organske kemije; voditelj: prof. biol. i kem. Krešimir Baumann), dok su studenti osmislili studentsku radionicu Zabavni kutak (voditelj: Nikola Cindro).

U studentskom prostoru studenti su izvodili jednostavne i atraktivne kemijske pokuse za posjetitelje koji nisu sudjelovali u radionicama. Posjetiteljima je također bilo omogućeno razgledavanje znanstveno-istraživačkih i studentskih laboratorija svih zavoda Kemijskog odsjeka te Središnje kemijske knjižnice.

Zahvaljujemo svim nastavnicima, asistentima, tehničarima i studentima koji su sudjelovali u organizaciji Otvorenog dana Kemijskog odsjeka PMF-a te institucijama koje su podržale našu manifestaciju:

 

GalapagosPliva
BASFIRBAlfa
Školska knjigaKEFO
Tinta Media Lab

 


Tražilica
 
Repozitorij
 

 

 

Sva prava pridržana. Kemijski odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta
Sveučilište u Zagrebu