Izbornik
 
Obavijesti
 
Nema vijesti!
7. Otvoreni dan Kemije
 

Evo, još je jedan Otvoreni dan iza nas!

 

Trud i napor su se u potpunosti isplatili .Ove je godine u razdoblju od 10 do 19 sati znanstveno-popularna predavanja, edukativne radionice i naše laboratorije vidjelo je oko četiri tisuće posjetitelja, većinom učenika osnovnih i srednjih škola iz Bjelovara, Čakovca, Karlovca, Metkovića, Ogulina, Rijeke, Siska, Slavonskog Broda, Varaždina, Velike Gorice, Vinkovaca, Zaboka, Zadra i Zagreba. U organizaciji te izvedbi cjelodnevnih događanja Otvorenog dana sudjelovalo je stotinu i osamdeset studenata te više od pedeset nastavnika, asistenata, tehničara i vanjskih suradnika (bivših studenata) Kemijskog odsjeka.

 

U tom je jednom danu

 

održano jedanaest znanstveno-popularnih predavanja:

- Što nam kemija govori o prirodi? (prof. dr. sc. Hrvoj Vančik),

- Kemija nakon kemije (doc. dr. sc. Nenad Judaš),

- Elementni potpis prošlosti – kemija u arheologiji (doc. dr. sc. Sanda Rončević)

- Plinovi oko nas (doc. dr. sc. Ivica Đilović)

- Krv budućnosti (izv. prof. dr. sc. Ita Gruić Sovulj),

- Od ideje do lijeka (prof. dr. sc. Predrag Novak),

- Zašto su tablete različitih boja i oblika? (nasl. prof. dr. sc. Ernest Meštrović)

- Slavne kemijske eksplozije (doc. dr. sc. Vladimir Stilinović),

- U tren oka – lov na najbržu reakciju (prof. dr. sc. Vladislav Tomišić)

- Studentski put oko svijeta u 5 godina (Antonija Burčul),

- Reakcije s kuglicama – slike iz mehanokemije (doc. dr. sc. Dominik Cinčić)

 

šest radionica u pet termina:

- Molekule u računalu, radionica iz računalne kemije

(Danijel Namjesnik, dipl. ing. i doc. dr. sc. Branimir Bertoša),

- U boji ta kemija, radionica iz analitičke kemije (Ivan Nemet, dipl. ing.),

- Od krumpira do mjehurića, radionica iz biokemije (dr. sc. Morana Dulić),

- Fluorescentni Dan sv. Patrika, radionica iz organske kemije

(doc. dr. sc. Rosana Ribić i Katarina Varga, mag. chem.),

- Brzo, brže, najbrže, radionica iz fizikalne kemije (Nikola Bregović, dipl. ing.),

- Origami - veza matematike i kemije, radionica (doc. dr. sc. Franka Miriam Brückler).

 

a tisuće su posjetitelja prošle kroz Svijet kemije, u čijemu je nastajanku ove godine sudjelovalo preko stotinu i dvadeset studenata! Zahvaljujući njima, posjetitelji su se mogli prošetati kroz Ulicu boja, Ulicu svjetlosti, Ulicu elektrike, Toplo-hladna aleju, Agregacijski puteljak, Ulicu plinova, Ulicu mirisa i okusa, Ulicu kristala, Ulicu metala, Ulicu otrova i lijekova, zaviriti u Svakodnevni sokak, provozati se Cestom brzine i izaći na Trg života

 

Našli smo se i u medijima: 7. Otvoreni dan bio je najavljen u emisijama Školski sat i Treći element Hrvatske radio televizije (2. 3. i 4. program), a prilog o održanoj manifestaciji bio je prikazan na televiziji 24sataTV.

                       

Organizacija 7. Otvorenog dana bila bi nemoguća i teška bez vrijednih sponzora i donatora, koji su prepoznali potencijal ove manifestacije, naš trud, entuzijazam i zalaganje. Manifestaciju su podržali: PLIVA, BASF, Kefo, Ru-Ve, Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, Školska knjiga, Profil, Alfa, Biovit, Lacuna, T.T.T. i Aspecta kojima iskreno zahvaljujemo na pomoći.

 

Čestitke svim sudionicima, a svim posjetiteljima puno hvala i, izlažući se opasnosti da zazvučimo kao klišej, dođite nam opet!

 

 

GLAVNI SPONZOR MANIFESTACIJE

 

 

Donatori:

Ru-Ve d.o.o.

KEFO d.o.o.

BASF Croatia d.o.o.

Biovit d.o.o.

Profil d.o.o.

Školska knjiga d.o.o.

ASPECTA d.o.o.

LACUNA d.o.o.

ALFA d.o.o.

T.T.T. d.o.o.

Prirodoslovna škola Vladimira Preloga

 

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

6. Otvoreni dan Kemijskog odsjeka

 

6. Otvoreni dan Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je u petak, 12. travnja 2013.

 

Ove godine znanstveno-popularna predavanja, edukativne radionice i naše laboratorije vidjelo je više od 2000 posjetitelja. Bio je to predivan dan Kemijskog odsjeka, pun veselja i entuzijazma marljivih studenata te pregršt zadovoljnih posjetitelja. U organizaciji te izvedbi cjelodnevnih događanja Otvorenog dana sudjelovalo je više od sto studenata te dvadesetak asistenata i nastavnika Kemijskog odsjeka. Za vrijeme manifestacije dio zgrade Kemijskog odsjeka PMF-a bio je dostupan svim posjetiteljima koji su se kroz interaktivne ture u prethodno pripremljenim studentskim laboratorijima mogli upoznati s raznim aspektima kemije. Posjetitelji su imali priliku upoznati razne metode i tehnike kemijskog istraživanja, mogli su vidjeti instrumente koji se rabe u nastavi te u znanstveno-istraživačkom radu kao i brojne atraktivne demonstracijske pokuse. 

 

Zahvaljujemo svim studentima, tehničarima, asistentima i profesorima Kemijskog odsjeka koji su sudjelovali u organizaciji manifestacije. 

 

Organizacija Otvorenog dana bila bi nemoguća i teška bez naših vrijednih sponzora, koji su prepoznali potencijal ove manifestacije, naš trud, entuzijazam i zalaganje. S velikim zadovoljstvom izražavamo zahvalu što su nam ukazali povjerenje i ponudili pomoć kako su najbolje mogli.

 

GLAVNI SPONZOR MANIFESTACIJE

 

 

Donatori:

Ru-Ve d.o.o.

KEFO d.o.o.

BASF Croatia d.o.o.

Biovit d.o.o.

Profil d.o.o.

Školska knjiga d.o.o.

LACUNA d.o.o.

Lumos d.o.o.

DEOTTO LAB d.o.o.

ALFA d.o.o.

T.T.T. d.o.o.

Prirodoslovna škola Vladimira Preloga

 

                                                  

Zahvaljujemo posjetiteljima na mailovima podrške i zahvalama!

 

Kako je posjet protekao možete najbolje vidjeti na priloženim fotografijama.

 

 

6. Otvoreni dan Kemijskog odsjeka PMF-a


 

 

 

 

 

 


5. Otvoreni dan Kemijskog odsjeka 2012
 

Peti po redu Otvoreni dan Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održan je u petak, 30. ožujka 2012. u zgradi Kemijskog odsjeka, Horvatovac 102a, Zagreb. Manifestacija koju jednom godišnje organizira Kemijski odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu posvećena je učenicima gimnazija i srednjih škola koji razmišljaju o kemiji kao o svom budućem pozivu te žele postati naši studenti. Smisao Otvorenog dana je predstaviti nastavnu i znanstvenu djelatnost Kemijskog odsjeka i privući sve zainteresirane za studij kemije da ga upišu upravo na PMF-u i to zbog: znanstveno prepoznatljivog nastavnog kadra, kvalitetnog obrazovanja, mogućnosti nastavka školovanja na doktorskim studijima u zemlji i inozemstvu te zapošljavanja unutar niza istraživačkih i znanstvenih institucija u Hrvatskoj i u svijetu.

I ove godine posjetilo nas je više od 700 učenika gimnazija i srednjih škola iz Bjelovara, Čakovca, Slavonskog Broda, Križevaca, Rijeke, Siska, Vinkovaca, Jastrebarskog, Varaždina, Koprivnice, Karlovca, Davora, Ivanić-Grada, Križa i Zagreba. Predavanju namijenjenom osnovnoškolcima prisustvovalo je 130 učenika 7. i 8. razreda osnovnih škola iz Varaždina i Zagreba.

Za posjetitelje su i ove godine bila održana dva znanstveno-popularna predavanja Čudotvorne pilule (prof. dr. sc. Predrag Novak) i Taj čudesni svijet proteina (doc. dr. sc. Ita Gruić-Sovulj), studentska tribina Što vam savjetuju sadašnji studenti kemije na PMF-u! (koordinator: Alen Bjelopetrović) te glavno predavanje Zašto studirati kemiju na PMF-u? U okviru glavnog predavanja prof. dr. sc. Predrag Novak i doc. dr. sc. Snežana Miljanić upoznali su učenike s nastavnom i znanstvenom djelatnosti Kemijskog odsjeka, dok su svoje dojmove o studiju kemije na PMF-u i utjecaju na njihove sadašnje karijere iznijeli bivši studenti kemije, danas uspješni mladi ljudi u različitim područjima kemije: dipl. ing. kem. Jasmina Rinkovec (Institut za medicinska istraživanja), dipl. ing. kem. Marina Ratkaj (Pliva), dipl. ing. kem. Olivera Platiša (INA) i dipl. ing. kem. Marko Košiček (Institut Ruđer Bošković). U poslijepodnevnom terminu održano je predavanje sa zanimljivim pokusima za učenike 7. i 8. razreda osnovnih škola pod naslovom Plinske pripovijesti (dr. sc. Vladimir Stilinović).

Najzanimljiviji dio programa za srednjoškolce bile su poučne radionice iz kemije. Pet radionica bilo je organizirano u sklopu pet zavoda Kemijskog odsjeka: Pogodi što sam! (radionica iz analitičke kemije; voditelj: dipl. ing. kem. Adriana Dijanošić), Gas do daske (radionica iz biokemije; voditelj: dipl. ing. biol. Morana Dulić), Fizikalna kemija na kuhinjskom stolu (radionica iz fizikalne kemije; voditelj: dipl. ing. kem. Nikola Bregović), Šarena šuma (radionica iz anorganske kemije; voditelj: dipl. ing. kem. Marija Zbačnik) i Jeste li za kavu? (radionica iz organske kemije; voditelj: prof. biol. i kem. Krešimir Baumann), dok su studenti osmislili studentsku radionicu Zabavni kutak (voditelj: Nikola Cindro).

U studentskom prostoru studenti su izvodili jednostavne i atraktivne kemijske pokuse za posjetitelje koji nisu sudjelovali u radionicama. Posjetiteljima je također bilo omogućeno razgledavanje znanstveno-istraživačkih i studentskih laboratorija svih zavoda Kemijskog odsjeka te Središnje kemijske knjižnice.

Zahvaljujemo svim nastavnicima, asistentima, tehničarima i studentima koji su sudjelovali u organizaciji Otvorenog dana Kemijskog odsjeka PMF-a te institucijama koje su podržale našu manifestaciju:

 

GalapagosPliva
BASFIRBAlfa
Školska knjigaKEFO
Tinta Media Lab

 


Tražilica
 
Repozitorij
 

 

 

Sva prava pridržana. Kemijski odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta
Sveučilište u Zagrebu