Pokusi

GEOFIZIČKI ODSJEK

GEOFIZIKA UŽIVO - 2018

 

POKUSI

 

 

1. Seizmološki pokusi:

"Potres – od izvora do posljedica"

Nizom pokusa prikazujemo nastanak potresa, rasprostiranje valova potresa i efekte potresa na površini Zemlje. Pokazat ćemo na koji način seizmolozi proučavaju potrese, kako posljedice potresa utječu na ljude i što možemo učiniti kako bi ih ublažili.

 

2. Meteoroloski pokusi:

 Bura

Bura je najpoznatiji vjetar u Jadranskom obalnom području. Puše s kopna na more, uglavnom sa sjeveroistoka i u hladnom dijelu godine. Kako ona točno nastaje, o čemu ovisi njena snaga, zašto je Senj grad poznat po buri te još neke druge zanimljivosti možete otkriti na ovom pokusu.

 

Prašinski vrag

Može li u pustinji nastati pojava po strukturi slična pijavicama? Može, i zove se "prašinski vrag". Kako on točno nastaje, treba li ga se bojati i još poneke zanimljivosti možete saznati u kratkom izlaganju.

 

Kelvin-Helmoltzova nestabilnost

Kelvin–Helmholtz-ova nestabilnost predstavlja jednu od granica između valova i turbulencije u fluidima. Mi ćemo vam otkriti kako ju prepoznati te gjde ju možete tražiti u prirodi.

 

3. Oceanografsko/meteoroloski pokus:

Tsunami

Pokusom se prikazuje nastanak tsunamija, njegovo gibanje i karakteristike u dubokom i plitkom dijelu bazena te učinak koji ima na obalu.

 

 


Obavijesti

Repozitorij

Repozitorij je prazan