Geomagnetizam i aeronomija


Znanstveni projekti

 

POSTAVLJEN NOVI MAGNETOMETAR U GEOMAGNETSKI OPSERVATORIJ U LONJSKOM POLJU

 

Dana 12. prosinca 2012. na geomagnetskom opservatoriju u Lonjskom polju počeo je s radom magnetometar za potrebe FP7 projekta PLASMON. Magnetometar je postavljen zajedničkim naporima zaposlenika geomagnetskog opservatorija Tihany i Geofizičkog zavoda Geofizičkog odsjeka PMF-a. Sa strane Geofizičkog zavoda u instaliranju su sudjelovali zn. novak Igor Mandić, dipl. inž. i tehničar Damir Ptičar uz potporu znanstvenog projekta Istraživanje geomagnetskog polja i nehomogenosti litosfere u području Hrvatske.

 

 

 

Na priloženoj karti ucrtan je položaj geomagnetskog opservatorija LOP, a aktualni magnetogram vidljiv je ovdje

 

 

 

 

 

OBILJEŽAVANJE POČETKA RADA PRVOG HRVATSKOG GEOMAGNETSKOG OPSERVATORIJA

 

U srijedu 4. srpnja članovi Geofizičkog odsjeka PMF-a, uz prisustvo dekana PMF-a, ravnatelja uprave Parka prirode Lonjsko polje i njegove pomoćnice, predstavnika Instituta Ruđer Bošković i Instituta za fiziku, gostiju iz MORH-a, DHMZ-a te Državne geodetske uprave obilježili su početak rada prvog hrvatskog geomagnetskog opservatorija u Lonjskom polju.

 

Događaj je popraćen u medijima

Galerija fotografija

 

Geomagnetski opservatorij u Lonjskom polju

 

Geomagnetski opservatorij u Lonjskom polju izgrađen je financijskim sredstvima Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te projekta „Istraživanje geomagnetskog polja i nehomogenosti litosfere u području Hrvatske“ (financiran od strane MZOŠ-a).

 

 

 Opservatorij posjeduje dIdD variometar, protonski magnetometar i geomagnetski teodolit:

 

dIdD variometar   protonski magnetometar   geomagnetski teodolit  

 

Slike prvih preliminarnih mjerenja iz Lonjskog polja u razdoblju od 2. do 17. veljače 2012. uspoređenih s mjerenjima geomagnetskog opservatorija iz Mađarske (NCK)

Lokacija opservatorija u Lonjskom polju i okolnih opservatorija:

 


Repozitorij

Repozitorij je prazan