Geofizički odsjek

 


Dana 14.03.2018. u 13:15 h održat će se u sklopu kolegija Geofizički
seminar 1 (s Doktorskog studija) na Geofizičkom odsjeku PMF-a sljedeće izlaganje:

Nikola Vikić-Topić
(RTL Hrvatska)
Utjecaj smanjenja arktičkog leda na ekstremne vremenske prilike u
Europi

Pozivaju se studenti i svi zainteresirani da prisustvuju predavanju, koje će se održati u predavaoni P2 Geofizičkog odsjeka PMF-a, Horvatovac 95, Zagreb.

Sažetak: Dokazano je da se Arktik zagrijava gotovo dvostruko brže od globalnog prosjeka zbog pojačavanja efekta staklenika i klimatskih promjena. Ta se pojava naziva arktička amplifikacija. Topljenje leda na Arktiku, vrlo osjetljivom Zemljinu području, kao i smanjenje proljetnog i jesenskog snježnog pokrivača Euroazije, događaju se znatno brže nego što su predviđali klimatski modeli.
     U isto vrijeme svjedoci smo ekstremnih vremenskih prilika u umjerenim geografskim širinama Europe i Sjeverne Amerike. Podaci pokazuju da se povećavaju i intenzitet i frekvencija tih ekstrema. Iako se pozitivan trend globalnog zatopljenja nastavlja, potvrđeno je da je od 90-ih godina do danas, došlo do obrata u trendu smanjenja hladnih zimskih mjeseci umjerenih širina. Tako imamo sve izraženije hladne ekstreme zimi praćene pucanjem takozvanog polarnog vrtloga.
     Postoji li veza između promjena na Arktiku i ekstremnih vremenskih događaja umjerenih širina? Može li globalno zatopljenje putem različitih uzajamno-povratnih sprega te daljinskih veza uzrokovati hladne zimske epizode praćene obilnijim snježnim oborinama?
     S obzirom na projekcije buduće klime koje predviđaju nastavak trenda globalnog zatopljenja i daljnjeg pojačavanja arktičke amplifikacije, a time još dramatičnijeg smanjenja leda Sjevernog pola, pitanje povezanosti ovih prirodnih fenomena je od velike važnosti. Na seminaru će biti predstavljena dosadašnja znanja i najnoviji rezultati koji objašnjavaju te pojave, ali i još neka neodgovorena pitanja.

Autor: Maja Telišman-Prtenjak
Popis obavijesti


Događanja na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu

17.
Prosinac
12:00-13:00,
Kemijski odsjek, A2
18.
Prosinac
11:00-13:00,
Kemijski odsjek, 304
19.
Prosinac
11:00-13:00,
Kemijski odsjek, P1
21.
Prosinac
13:15-15:15,
Kemijski odsjek, P1

POVEZNICE