Geofizički odsjek

Godišnje državne nagrade za znanost za značajno znanstveno dostignuće dodijeljene su djelatnicima PMF-a, doc. dr. sc. Dominiku Cinčiću (Kemijski odsjek), prof. dr. sc. Igoru Pažaninu (Matematički odsjek) i prof. dr. sc. Vernesi Smolčić (Fizički odsjek).

 


Mikrometeorološka mjerenja na jezeru...

U suradnji sa Sveučilištem tehnologije i ekonomije iz Budimpešte na jezeru Balaton u Mađarskoj 31. kolovoza 2018. postavljena je mikrometeorološka postaja. Postaju su postavili djelatnici Geofizičkog odsjeka doc. dr. sc. Željko Večenaj i viši tehničar Damir Ptičar s doktorandom Mislavom Anićem iz Hrvatskog šumarskog instituta a u okviru bilateralnog projekta FIrst MicrOmeteorological research within CROatian-HUNgarian collaboration – FIMO-CROHUN.

Postaja je postavljena na jugoistčnom djelu jezera Balaton, u okolici Keszthelya na dubini od 2 m. Postaja se sastoji od dva ultrazvučna anemometra na visinama 3 m i 7 m od srednje razine vode (frekvencije uzorkovanja 10 Hz), sonde za temperaturu i relativnu vlažnost zraka na 2 m od srednje razine vode (frekvencije uzorkovanja 1 s) i šest senzora za temperaturu vode razmještenih na jednakim razmacima počevši na 10 cm dubine od dna (frekvencije uzorkovanja 10 min).

Postaja je dio intezivne kampanje mjerenja na jezeru Balaton koju provodi navedeno sveučilište iz Budimpešte s ciljem boljeg razumijevanja utjecaja atmosfere na dinamiku jezera.

U mjerenjima, osim ove postaje koja je na južnoj obali jezera Balaton, postavljene su još dvije slične postaje (na sredini jezera i sjevernoj obali), SODAR i dron s telemetrijskom sondom koji vrši mjerenja u zadanim terminima.

 

Autor: Iva Dasović
Popis obavijesti


Događanja na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu

22.
Listopad
12:00-13:00,
Kemijski odsjek, 304/III
23.
Listopad
18:00-19:30,
Kemijski odsjek, A2
27.
Listopad
9:00-18:00,
Kemijski odsjek, A1, A2

POVEZNICE