Geofizički odsjek

GEOFIZIČKI ODSJEK

Broj posjeta:
1465636

 


Dana 12.11.2018. u 15:15 sati održat će se u sklopu kolegija Geofizički seminar 2 na Doktorskom studiju na Geofizičkom odsjeku PMF-a sljedeće izlaganje:
Tena Belinić
Određivanje strukture litosfere pomoću površinskih valova

Pozivaju se studenti i svi ostali zainteresirani da prisustvuju predavanju, koje će se održati u predavaoni P2 Geofizičkog odsjeka PMF-a, Horvatovac 95, Zagreb.

 

Seminar pratite na našem Youtube kanalu!

Pomicanje relativno čvrste i krute litosfere po mekšoj astenosferi čini temelj tektonike ploča, a dubina granice između njih predstavlja važan parametar u razumijevanju geodinamike nekog područja. Litosfera obuhvaća koru i čvrsti gornji dio plašta te se toplina kroz nju prenosi kondukcijom; dok se u astenosferi nalaze dijelomično rastaljene stijene i toplina se prenosi konvekcijom. Zbog njihovih različitih svojstva, granica litosfere i astenosfere (LAB) se detektira kao naglo smanjenje brzine seizmičkih valova - sa visokih brzina u hladnijoj litosferi na niske brzine unutar toplije astenosfere.
Kako su površinski valovi disperzivni (brzina im ovisi o frekvenciji), različitim periodima zahvaćamo različite dubine. Valovi niže frekvencije i veće valne duljine se rasprostiru dublje u sredstvo od valova visoke frekvencije i manje valne duljine. Rezultat analize disperzije površinskih valova je vertikalna distribucija apsolutnih vrijednosti brzina transverzalnih valova sredstva kroz koje prolaze, čime je ova metoda jedna od glavnih za određivanje dubine LAB-a.
U sklopu ovog seminara proći ćemo kroz metodu određivanja debljine i svojstva litosfere na temelju fazne brzine Rayleighevih valova. Objasnit ćemo korake inverzije i proučiti ovisnost fazne brzine o svojstvima granice litosfere i astenosfere, poput dubine i oštrine/debljine granice.

 

Autor: Maja Telišman-Prtenjak
Popis obavijesti


POVEZNICE