Primatijada

Što je to Primatijada?

UVOD

Primatijada je znanstveno-sportski susret djelatnika i studenata s područja biologije, biotehnologije, fizike, geofizike, geografije, geologije, informatike, kemije, matematike i politehnike koji se bavi promicanjem tih znanosti, okupljanjem i poticanjem suradnje znanstvenika različitih prirodoslovno-matematičkih struka zbog podupiranja djelotvornoga znanstvenog i gospodarskog razvitka Hrvatske.

Prvi susret održao se u Poreču, od 08. svibnja do 11. svibnja 2014. godine u vrhunskom Valamar Diamant Hotelu, dok se drugi susret Primatijade održao na istoj lokaciji od 6. do 10. svibnja 2015. godine. Sudionici Primatijade bili su studenti pet najvećih sveučilišta u Republici Hrvatskoj:

  • Sveučilište u Zagrebu-Prirodoslovno-matematički fakultet,
  • Sveučilište u Rijeci,
  • Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku,
  • Sveučilište u Splitu- Prirodoslovno-matematički fakultet,
  • Sveučilište u Zadru

CILJ

Cilj Primatijade je upoznavanje i povezivanje studenata prirodoslovno-matematičkih znanosti, odnosno budućih kolega u struci te ostvarivanje međusobne suradnje kroz znanstvene i sportske aktivnosti, kao i podizanje znanja iz različitih područja prirodoslovlja na jedan viši nivo.

Primatijada omogućava razvijanje kreativnosti i provođenje kreativnih ideja u djelo. Ostvaruje se suradnja na relaciji profesor-student te razmjena ideja sa stajališta jednih i drugih. Doprinosi stvaranju kolegijalnosti i pronalasku načina na koje će jedna struka nadopuniti drugu. Ovim projektom nastojimo ostvariti daljnji i dublji spoznajni prodor u segment globalizacije prirodoslovnih znanosti, temeljeći njenu infrastrukturnu platformu na trenutnim dosezima znanstvenog područja biologije, kemije, fizike, matematike i drugih.

SVRHA

Svrha je projekta da mobilizira znanstveno istraživačke potencijale i ljudske resurse u cijeloj Hrvatskoj prema stvaranju i uvođenju naprednih tehnologija u znanost koje će rezultirati poslovnim uspjehom, tj. gospodarskim razvojem i rastom. Izvorište toga znanja jesu raspoloživi i aktivirani istraživačko-razvojni potencijali bilo u javnom ili privatnom sektoru istraživanja i razvoja, koji čine temeljne nacionalne resurse za postizanje stalne znanstvene promjene.

ZNANSTVENI DIO PROJEKTA

Tema svih znanstvenih radova i izlaganja PRIMATIJADE 2014. bila je "Znanost u službi održivog razvoja i zaštite okoliša" te je ista obrađena s različitih znanstvenih stajališta. Studenti su imali priliku slušati predavanja s područja matematike, fizike, kemije, biologije, geofizike, geologije, geografije i biotehnologije. Predavanja na temu izlagali su mnogi stručnjaci što je doprinijelo podizanju razine znanja svih sudionika.

Također, na Primatijadi su i studenti imali priliku izlagati vlastite radove te ih predočiti svojim kolegama iz drugih gradova i s drugih sveučilišta. U sklopu znanstvenog dijela, u večernjim satima sudionicima je bilo omogućeno promatranje neba teleskopom.

 

PRIMATIJADA 2015. cijeli znanstveni dio usmjerila je popularizaciji znanosti i približavanje iste populaciji različite dobi. Tako su osim raznih predavanja i radionica namijenjenih studentima, u posjet Primatijadi došli učenici srednje škole Mate Balota u Poreču, gdje su za njih pripremljene posebne radionice iz fizike i kemije. Učenicima su se kroz demonstracije raznih pokusa predočile zanimljivosti koje pruža znanost kao jedan od najvažnijih segmenata današnjeg obrazovanja.

Uz mnogobrojna predavanja profesora, asistenata i studenata, znanstveni dio Primatijade obilovao je interaktivnim radionicama. Posebno su se istaknule radionice Fizike ekspres, koja je nagrađivana Rektorovom nagradom pri Sveučilištu u Zagrebu.. Dodatno su se održale radionice s plinovima te radionica „100 % pRIrodno“ studenata biotehnologije Sveučilišta u Rijeci na kojoj su studenti imali priliku izrađivati kozmetiku i razne sapune koristeći prirodne elemente. Program Primatijade 2015. je osim predavanja i radionica uključivao i natjecanje iz informatike u kojem su studenti sudjelovali pojedinačno. Pitanja su bila podijeljena u tri kategorije: informatika općenito, programiranje, te informatička predavanja s Primatijade. Sva predavanja i radionice održane su u vrhunski opremljenim konferencijskim dvoranama u sklopu Valamar Diamant Hotela.

 

PRIMATIJADA 2016. sastojala se od predavanja, natjecanja i radionica koje su se odrazile na glavnu temu s različitih znanstvenih aspekata te stekla je status tradicionalne znanstveno sportske konferencije koja se održala od 11. do 15. svibnja 2016. u Resort Villas Rubin i Hotel Park u Rovinju. Tema svih predavanja i radionica bila je „Važnost STEM područja u razvoju IT sektora“ koja je odrazila usku povezanost prirodnih znanosti i IT sektora. Glavni predavač bio je dr. Mirko Kovač, voditelj laboratorija na Imperial College u Londonu, koji je održao predavanje naziva „Bio-inspired flying robots“.

 

Poučeni dobrim iskustvom i fantastičnim predavanjima svjetski poznatih gostujućih predavača odlučili smo istu praksu ponoviti i na ovogodišnjoj PRIMATIJADI 2017. Glavna tema ovogodišnje Primatijade nosi naziv „Integracija znanosti, IT-a i poduzetništva“. Sama ideja teme potegla je iz želje za uključivanjem realnog poslovno-poduzetnog sektora u studentski svijet, kako bi studenti što ranije dobili uvid u buduće poslove koji ih čekaju na tržištu rada.

Primatijada 2017. kroz svoja predavanja ugostit će mnoge izlagače iz poslovnog sektora koji su uspješno proveli integraciju znanstvenih ideja i svijet poduzetništva te ih uspješno realizirali kroz Start-upove. Također uz studentska i profesorska stručna predavanja, bit će predstavljena i predavanja ključnih dionika promjena sustava obrazovanja, i reforme STEM obrazovanja.

Kao najveće hrvatsko visoko učilište na području prirodoslovlja i matematike, Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu, odgovoran je za usklađivanje studijskih programa navedenih područja s postojećim i budućim potrebama tržišta rada u Republici Hrvatskoj. Tako će i jedno predavanje održati državni tajnik Ministarstva rada i mirovinskog sustava, mr.sc. Marko Pavić.

Bliska suradnja akademske i poslovne zajednice jamac je uspješnosti projekta u kojem se poslodavci postavljaju kao važni čimbenici oblikovanja studijskih programa, dajući kroz svoja iskustva projekcije potreba i kompetencija tržišta u budućnosti. Edukaciju o usavršavanju i povezanosti znanosti i sektora poduzetništva održat će i Luka Bogdan, ispred Instituta za stručno usavršavanje mladih.

Svjesni smo koliko se razvoj tehnologija ubrzao i kojom silom nam utječe na život. U našem prirodoslovno-matematičko znanstvenom okruženju, kojim dominiraju informacijske tehnologije, promjene su još brže i utjecajnije. Cilj nam je ukazati mladima na potrebu cjeloživotnog obrazovanja.

Razvoj STEM područja, odnosno razvoj grane prirodoslovlja radi boljeg razvitka i rasta države, cilj je i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Naša je zadaća propitivati poslodavce, kakav kadar trebaju danas te kakav će trebati u narednih par godina. Prateći trendove i potrebe poslodavaca, ali i Europske unije moramo raditi na oblikovanju novih kvalifikacija, vještina i vrijednosti, koje će završenim studentima donositi prosperitet, a nama liderstvo u osjetljivom i odgovornom poslu oblikovanja i usmjeravanja mladih ljudi. Uz navedene potvrđene vanjske predavače, niz radionica održat će studentske udruge: Udruga studenata biologije, Klub studenata geografije, Prirodoslovno-matematička udruga studenata te Udruga studenata biotehnologije. Također će i predavanja održati sveučilišni asistenti i profesori, kao i studenti, koji će dobiti priliku afirmirati se u znanstvenom kontekstu. Dodatno će se održati i STEM radionice za učenike srednjih škola, kako bi se predstavilo prirodoslovno područje i zainteresiralo mlade za znanost i istraživanje, kao temelj društva i presudni faktor u gospodarskom razvitku.

SPORTSKI DIO PROJEKTA

Primatijada se sastoji i od sportskog izdanja. Svako sveučilište ima svoje predstavnike u sedam sportova, u muškoj i ženskoj kategoriji. Proteklih godina studenti i studentice imali su priliku natjecati se u odbojci, košarci, rukometu, futsalu i šahu, a ove godine obogatili smo sportski dio sa stolnim tenisom i odbojkom na pijesku.

Zalaganjem, predanošću i uloženim trudom u obranu boja svojih fakulteta, u sportskom dijelu studenti uče pridržavati se načela fair play-a te razvijaju natjecateljski duh i održavaju zdravlje.