Dragi/e naši/e studenti/ice,

nažalost živimo u vremenima kad su ugroženi životi i materijalna dobra, a događaji kojima smo svjedočili proteklih dana ulaze u kategoriju traumatskih. Većina ljudi, na nekoj razini, vjeruje da je svijet u kojem živimo predvidiv i siguran, ali zadnjih dana smo svjedočili da to, nažalost, nije tako.  

Brojne su reakcije na traumatski događaj, a neke od njih su:

- pobuđenost koja se manifestira u reakcijama ljutnje i bijesa, poteškoće koncentracije, stalno prisutna tjeskoba i zabrinutost, usmjerenost na događaje iz okoline koji bi nam nagovijestili još neki potres, intenzivne reakcije na vanjske podražaje, i sl.;   

-reakcije izbjegavanja koja se javljaju nešto kasnije, a to su izbjegavanje misli, osjećaja, razgovora, ljudi, mjesta, situacija koji nas podsjećaju na traumatski događaj, nemogućnost dosjećanja važnih aspekata događaja, nezainteresiranost za ono što smo voljeli i u čemu smo uživali (čitanje, rekreacija, hobi…), osjećaj nepovezanosti s drugim ljudima, ravnodušnost, emocionalna tupost, nemogućnost da vizualiziramo i planiramo budućnost i sl.;

- reakcije ponovnog proživljavanja događaja koje se mogu manifestirati kao ponavljajuća i uznemirujuća prisjećanja na događaj (uznemirujuća sjećanja, slike, misli, osjećaji i sl.), ponavljajući i uznemirujući snovi i noćne  more, velika uznemirenost kad nas nešto podsjeti na događaj (glasan zvuk ili podrhtavanje tla i sl.) pa se može javiti nekontrolirani strah, tjeskoba, nemogućnost kontrole emocija te tjelesne reakcije (pojačano znojenje, lupanje srca, drhtavica,..).

Ovakve reakcije su brojne i nije ih moguće sve navesti. Važno je znati da je svaka reakcija na traumatski događaj normalna za ove, nazovimo ih, nenormalne okolnosti.

Trauma mijenja naš svijet i naša vjerovanja o svijetu i zbog toga je teško s traumom se nositi sam/a.

Ono što možete učiniti za sebe je povezivanje s prijateljima i obitelji i s onima koji su prošli slično iskustvo kao vi. Koliko je to moguće jedite, spavajte i održavajte svakodnevnu higijenu redovito. Informirajte se o pravilima fizičke sigurnosti u potresu i slijedite ih u slučaju novog potresa.

I na kraju, ništa od ovoga ne morate prolaziti sami. Slobodno nam se obratite radi dogovora termina savjetovanja na sljedeće e-mail adrese:

Tereza Oreb, mag. act. soc. i Gestalt psihoterapeutkinja, stručna suradnica Karijernog centra

tereza.oreb@karijere.pmf.hr

Ružica Branković Klun, univ. spec. psych., stručna suradnica Karijernog centra

ruzica.brankovic.klun@karijere.pmf.hr

Savjetovanja pružamo i putem online komunikacije preko svih raspoloživih platformi (Microsoft Teams, Zoom, Google Hangouts i sl.).

Autor: Matea Butigan
Popis obavijesti

Informacije o Karijernom centru

KARIJERNI CENTAR

 Od 1. srpnja 2020. godine u sklopu projekta "Provedba i unapređenje stručne prakse na PMF-u - ProSPer PMF" na PMF-u je započeo s radom Karijerni centar čiji je cilj omogućiti studentima/icama obavljanje stručne prakse, informiranje o stručnoj praksi te povezivanje studenata/ica s firmama i institucijama kod kojih bi mogli steći radno iskustvo tijekom studiranja.

U Karijernom centru studenti/ice mogu potražiti i karijerno i psihološko savjetovanje, sudjelovati na besplatnim radionicama, projektima i drugim aktivnostima.

 

RADNO VRIJEME

Radno vrijeme Karijernog centra sa studentima/icama je svakim radnim danom od 10 do 12 sati.

NAPOMENA: Ljetno radno vrijeme sa studentima/icama:

Karijerni centar tijekom ljetnog razdoblja (od 1.7. do 10.9.) prima studente/ice isključivo uz prethodni dogovor termina putem e-maila.

 

ADRESA

 Karijerni centar PMF-a

Horvatovac 102a - Kemijski odsjek  

 

KONTAKT

 Ružica Branković Klun, univ. spec. psych., stručna suradnica Karijernog centra 

ruzica.brankovic.klun@karijere.pmf.hr 

Tereza Oreb, mag. act. soc. i Gestalt psihoterapeutkinja, stručna suradnica Karijernog centra 

tereza.oreb@karijere.pmf.hr 

Matea Butigan, mag. iur., voditeljica Karijernog centra 

matea.butigan@karijere.pmf.hr 

 

SLUŽBE KARIJERNOG CENTRA

Realizacija misije, vizije i ciljeva Karijernog centra PMF-a izvršava se kroz tri službe:

Služba za suradnju s alumnima

Osnovana s ciljem povezivanja s alumnima, njihovog međusobnog umrežavanja te umrežavanja s nastavnim osobljem fakulteta, studentima/icama i Karijernim centrom u svrhu ostvarivanja suradnje kroz zajednička druženja, studentsku praksu i zapošljavanje studenata.

Služba za karijerno savjetovanje

Osnovana s ciljem poticanja razvoja vještina upravljanja karijerom, povećanja zapošljivosti i konkurentnosti studenata/ica na tržištu rada te povezivanja studenata/ica i potencijalnih poslodavaca.

Služba za psihološko savjetovanje

Služba za psihološko savjetovanje Karijernog centra PMF-a svim studentima/icama i djelatnicima/ama pruža stručnu pomoć i podršku u ostvarivanju akademskog i profesionalnog uspjeha te unapređenju kvalitete života i studiranja. U službi za psihološko savjetovanje planirane su aktivnosti individualnog i grupnog savjetovanja, izrade psiho-edukativnih materijala, edukativno-iskustvenih radionica, tematskih predavanja te istraživanja potreba studenata/ica.

 

MISIJA KARIJERNOG CENTRA

Misija Karijernog centra je pružiti podršku studentima/icama u stjecanju radnog iskustva kroz stručnu praksu tijekom studija te im pomoći u pronalasku budućeg zaposlenja.

Osim navedenog, Karijerni centar studentima/icama nudi karijerno i psihološko savjetovanje koje se provodi u svrhu povećanja akademske uspješnosti studenata, ispunjenja njihovih potencijala i ostvarenja uspješne buduće karijere.

 

VIZIJA KARIJERNOG CENTRA

Vizija Karijernog centra je postati mjesto gdje će studenti/ice kontinuirano tijekom studija dobivati podršku:

• u razvoju karijere,

• u stjecanju znanja i vještina koji će ih učiniti konkurentnima na tržištu rada,

• tijekom pohađanja stručne prakse,

• u vezi bilo kakvih poteškoća na koje bi mogli naići tijekom studija ili prilikom traženja buduće karijere.

 

Informacije o Karijernom centru možete naći i u prezentaciji Stručna praksa na PMF-u.


Važni dokumenti