FP7

160. obljetnica rođenja Andrije Mohorovičića        21. travnja - DAN PMF-a

Obavijesti - Arhiva

Povratak

Rezultati 1 - 3 od 3
Stranica 1 od 1
Po stranici: 
Sortiraj po: Naslov    Autor    Datum ↓  
[^] Predstavljanje FP7 za znanstvenike iz biomedicinskih znanosti (napredna razina) Objavljeno 07.05.2012. u 06:55  ( Admin dekanat ) Uređeno: 07.05.2012. u 07:22  (Admin dekanat)
[^] POZIV NA TRIBINU O NOVOM ERASMUS NATJEČAJU ZA AK. GODINU 2011./2012. Objavljeno 09.02.2011. u 13:26  ( Admin dekanat )
[^] ERASMUS Natječaj za studijski boravak ili kombinaciju studijskog boravka i stručne prakse u ak. god. 2011./12. Objavljeno 09.02.2011. u 11:14  ( Admin dekanat )

Međunarodna suradnja

Znanost, istraživanje i tehnologijski razvoj su prioriteti politika i aktivnosti Europske Unije.

Cilj je Zajednice jačanje znanstvenih i tehnologijskih osnova industrije Zajednice i njeno poticanje kako bi u svjetskim razmjerima postala konkurentnija. U tom smislu, EU potiče poduzeća u svim državama članicama, uključujući mala i srednja poduzeća, istraživačke centre, fakultete i sveučilišta u njihovim visokokvalitetnim istraživačkim i tehnologijsko-razvojnim djelatnostima te podupire napore koje ulažu u međusobnu suradnju.

 

Sedmi okvirni program - (Seventh Framework Programme, FP7)

Okvirni program (FP) je glavni program Europske Unije za financiranje istraživanja i tehnološkog razvoja. Okvirni programi se implementiraju od 1984. godine te pokrivaju razdoblje od pet godina i do sada ih je bilo šest. Novi okvirni program istraživanja Europske Unije je Sedmi okvirni program (Seventh Framework Programme, FP7), koji je nastavak dosadašnjih FP programa, a predstavlja uokvirenu plansku cjelinu istraživanja u periodu od 2007. do uključivo 2013. godine. Cilj Okvirnog programa je daljnja izgradnja Europskog istraživačkog prostora (ERA) u smislu znanja, rasta i razvoja. Ukupni proračun iznosi 50,5 milijardi eura za sedmogodišnji program FP7 te dodatnih 2,7 milijardi eura za petogodišnji Euroatom program za nuklearna istraživanja.

 

Republika Hrvatska i FP7

Od 1. siječnja 2006. godine Republika Hrvatska je kao zemlja kandidatkinja za EU postala sudionikom tadašnjeg FP6 programa i to u punom opsegu sa svim pravima i mogućnostima kao i sve ostale punopravne članice EU, pridružene države i ostale zemlje kandidatkinje. Može se reći da je tim činom Republika Hrvatska u području znanstvenih istraživanja već tada postala punopravnom članicom EU. Tu činjenicu ravnopravnog sudjelovanja Republika Hrvatska mora iskoristiti te ostvariti što veće sudjelovanje u programima FP7. Kroz sudjelovanje u FP7 Republika Hrvatska bi trebala ostvarivati slične ciljeve u svojim regionalnim okvirima kakve EU ima za svoja istraživanja, a to su:

 

  • poticati istraživanja za potrebe gospodarstva Hrvatske
  • podržati konkurentnost gospodarstva Hrvatske kroz istraživanje i tehnologijski razvoj
  • omogućiti da gospodarstvo Hrvatske postane regionalni lider u pojedinim sektorima
  • podržati znanstvenu i gospodarsku izvrsnost Hrvatske

 

PMF i FP 7

Znanstvenici s PMF-a su sudjelovalli u nekoliko FP6 projekata i danas ravnopravno sudjeluju i u Sedmom okvirnom programu.
Fizički odsjek Prirodoslovno - matematičkog fakulteta i Prof.dr.sc. Miroslav Požek su koordinatori FP 7 REGPOT projekta pod nazivom SOleNeMar. Više na stranicama projekta.

 

Institucija u Hrvatskoj nadležna za koordiniranje Sedmog okvirnog programa je Hrvatski institut za tehnologiju.


Repozitorij