Opcije pristupačnosti Pristupačnost
Projekt "Čigra"  Interreg...

Započelo je uzorkovanje crvenokljunih čigri u sklopu projekta ČIGRA (Očuvanje populacija čigri u porječju Save i Drave) financiranog iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Programa suradnje Interreg V – A Slovenija – Hrvatska 2014 – 2020.
Projekt je započeo 2017. godine s ciljem očuvanja kontinentalnih populacija crvenokljunih čigri (Sterna hirundo) koje gnijezde na šljunčanim otocima Save, Drave i okolnih jezera. 
Uzorci su po prvi put u ovoj sezoni gniježđenja sakupljeni na Ptujskom jezeru u Sloveniji. Ptujsko jezero najveće je stalno slovensko jezero, a nastalo je 1978. nakon izgradnje brane na Dravi. Danas je stanište brojnim zaštićenim vrstama koje gnijezde na umjetnim otocima na jezeru. Uzorke su sakupljali članovi nekih od partnerskih institucija projekta ČIGRA – Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Društva za opažanje i proučavanje ptica Slovenije, Nacionalnog instituta za biologiju iz Ljubljane i Biološkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Osim uzorkovanja, provedena su i morfometrijska mjerenja, prstenovanje te je na pojedine ptice postavljen geolokator. Prikupljeni uzorci pera i krvi koristit će se za genetičke analize kontinentalnih populacija crvenokljunih čigri, koje će u sklopu projekta provoditi Biološki odsjek PMF-a. 
Društvo za opažanje i proučavanje ptica Slovenije (DOPPS) 9. lipnja 2018. organizira Dan otvorenih vrata kolonije čigri.
Događanje će trajati od 10:00 do 18:00 sati, a za sudjelovanje se svi zainteresirani mogu prijaviti na dopps@dopps.si
Značajan napredak ostvaren je i u Hrvatskoj, gdje je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim dijelovima prirode na području Zagrebačke županije „Zeleni prsten“ (JUZP) dovršila izgradnju i postavljanje platforme za gniježđenje čigri na jezeru Siromaja 2 nedaleko od Rugvice. Platforma površine 64 m2 od velike je važnosti za kontinentalne populacije čigri jer zbog visokih vodostaja trenutno predstavlja jedino pogodno mjesto za gniježđenje čigri u Hrvatskom dijelu Save.
Čigre su platformu vrlo brzo prihvatile te su već nakon par dana započele s gniježđenjem. 

 

Autor: webmaster BO
Popis obavijesti