Opcije pristupačnosti Pristupačnost

Prof. Jerry A. Coyne i tri velika pitanja; Je li znanost u sukobu s religijom, zašto je evolucija istinita i imamo li slobodnu volju?

Velika nam je čast pozvati Vas na 3. Simpozij o snazi evolucijske misli koji će ove godine ugostiti Jerry A. Coynea, Profesora Emeritusa sa Sveučilišta Chicagu i autora popularnog bloga Why Evolution is True, koji broji više od 50.000 pratitelja na kojemu profesor Coyne argumentirano iznosi niz teza o i intrigantnim i relevantnim temama od znanosti i medicinske etike do ateizma, slobodne volje i slobode govora. Profesor Coyne je prvi puta dobiva pažnju šire javnosti kroz argumentirane kritike kreacionizma, teističke evolucije, inteligentnog dizajna i religije te ga se često stavlja uz bok Richardu Dawkinsu i Sam Harrisu. 

Znanstveni rad profesora Coynea uključuje brojne radove objavljene u najcjenjenijim znanstvenim časopisima poput Sciencea i Naturea, a autor je i dva dva bestselera Why Evolution is True iz 2009. godine (hrvatsko izdanje: Zašto je evolucija istinita) te recentne knjige Faith vs. Fact (hrvatsko izdanje: Znanost protiv religije) koja problematizira odnos znanosti i religije.
 
Profesor Coyne će od 15. -17. listopada 2018. u Zagrebu, kroz tri iznimno interesantna predavanja, izložiti neke od svojih najutjecajnijih ideja, ali i podijeliti svoja zanimljiva razmišljanja iznesena u svojoj posljednjoj knjizi Faith vs. Fact.

Simpozij se premijerno otvara intrigantnim predavanjem za široku publiku pod nazivom:

Vjera protiv činjenica: zašto su znanost i religija nespojive
Faith versus fact: Why science and religion are incompatible

koje će se održati 15.listopada 2018., u 18:00 u Kinu Europa (Varšavska 3, Zagreb)

Biografija prof. Coynea te detaljan program simpozija i sažetci predavanja nalaze se u prilogu. Za sve informacije, kontakte, moguće izjave i intervjue prof. Coynea, javite se nekom od članova organizacijskog odbora.

U ime organizacijskog odbora, organizatora, te pokrovitelja i suorganizatora srdačno Vas pozdravljamo i veselimo se Vašem dolasku.

dr.sc. Igor Mikloušić; Institut društvenih znanosti Ivo Pilar (igor.miklousic@pilar.hr)
izv.prof.dr.sc. Damjan Franjević; Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilište u Zagrebu 
prof.dr.sc. Pavel Gregorić; Institut za Filozofiju
prof.dr.sc. Darko Polšek; Filozofski fakultet, Sveučilište u Zagrebu

http://powerofevolution.biol.pmf.hr

Organizatori

Biološki odsjek, Prirodoslovno-matematički fakultet, Sveučilište u Zagrebu  
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar   
Institut za Filozofiju
Filozofski fakultet sveučilišta u Zagrebu
                                                                                                                                                                                            
Pokrovitelji i suorganizatori
Hrvatska Akademija Znanosti i Umjetnosti
Kino Europa

Biografija Prof. Jerry A. Coyne

Jerry A. Coyne (r. 1949.) zaslužni je profesor biologije na Odjelu za ekologiju i evoluciju Sveučilišta u Chicagu. Prof Coyne služio je kao predsjednik i podpredsjednik Society for the Study of Evolution i vanjski urednik časopisa Evolution i The American Naturalist te je predavao evolucijsku biologiju, genetiku, društvene probleme i znanstveno znanje te znanstvena predavanja i pisanje.  Glasoviti je popularizator znanosti i autor nekoliko zapaženih knjiga. Široj javnosti poznat je po popularnoznanstvenoj knjizi Why Evolution is True iz 2009. godine (hrvatsko izdanje: Zašto je evolucija istinita, In.Tri, Zagreb, 2016) – i po istoimenome blogu kojim je popratio objavljivanje knjige i pridonio da ona postane bestseler. Coyne svojim radom želi čitatelje na pristupačan način upoznati s teorijom evolucije, podastrijeti obilje dokaza za nju te pokazati kako neki od tih dokaza istodobno predstavljaju nepremostive poteškoće za kreacionizam i inteligentni dizajn. Hrvatsko izdanje Coyneove recentne knjige koja problematizira odnos znanosti i religije, Faith vs. Fact iz 2015. Godine.

Njegovi radovi objavljivani su u najprestižnijim svjetskim znanstvenim časopisima ali u i maistream publikacijama poput The New York Timesa, Times Literary Suplementa i The New Republica. 
 

RASPORED PREDAVANJA (.PDF)

Autor: webmaster BO
Popis obavijesti