Izbornik
 
O djelatniku
 
Vladimir Zanki, mag. biol. mol.
Zvanje:asistent
Lokacija: 301/ZBK
Telefon:+385 1 4606 233
Telefon kućni:6233
E-mail: E-mail
Osobna stranica na Webu: http://gruic.chem.pmf.unizg.hr/people/phd/#zanki
Zavod/služba : Zavod za biokemiju

Nastava

sveučilišni preddiplomski

sveučilišni integrirani preddiplomski i diplomski

Životopis

Vladimir Zanki završio je diplomski studij molekularne biologije (2016.) na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomski rad pod naslovom Analiza proteinskih interakcija citosolne seril-tRNA-sintetaze iz biljke Arabidopsis thaliana izradio je na Zavodu za biokemiju pod mentorstvom doc. dr. sc. Jasmine Rokov Plavec i neposrednim vodstvom dr. sc. Maria Kekeza.

Od siječnja 2017. zaposlen je kao asistent na Zavodu za molekularnu biologiju Biološkog odsjeka PMF-a, a od studenog 2017. kao asistent na Zavodu za biokemiju Kemijskog odsjeka PMF-a. Doktorski studij kemije, smjer Biokemija, upisao je 2018. godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu.

U svom znanstvenom radu bavi se istraživanjem aminoacil-tRNA-sintetaza, s naglaskom na povezanost između točnosti i efikasnosti translacije i antibiotske rezistencije. Kao modelne organizme koristi bakterije roda Bacillus, a u radu koristi suvremene metode molekularne biologije i bioinformatike, enzimske kinetike i proteinske biokemije. 

Sudjeluje u izvođenju seminarske i praktikumske nastave iz biokemijskih kolegija za studente preddiplomskih i diplomskih studija PMF-a.

Koautor je 2 znanstvena rada koja indeksira baza Current Contents. Sudjelovao je na međunarodnim i domaćim znanstvenim skupovima sa 8 posterskih priopćenja.

Dobitnik je Posebne rektorove nagrade za sudjelovanje na Noći biologije (2012.), te nagrade Fakultetskog vijeća PMF (2016.) za izvrstan uspjeh tijekom studija.

Član je Hrvatskog društva za biokemiju i molekularnu biologiju.

Objavljeni radovi u Hrvatskoj znanstvenoj bibliografiji (CROSBI)
Napomena: Ove radove održava Knjižnica Instituta Ruđer Bošković koja vodi projekt Hrvatske znanstvene bibliografije CROSBI. Ovim linkom možete vidjeti sve podatke o radovima koje su autori unijeli u bazu podataka.
Za sve izmjene možete se obratiti na help@bib.irb.hr, a na istu adresu možete uputiti i sva vaša pitanja i sugestije vezana uz CROSBI.
Izabrane publikacije

G. Josipović, V. Tadić, M. Klasić, V. Zanki, I. Bečeheli, F. Chung, A. Ghantous, T. Keser, J. Madunić, M. Bošković, G. Lauc, Z. Herceg, A. Vojta, V. Zoldoš. Antagonistic and synergistic epigenetic modulation using orthologous CRISPR/dCas9-based modular system, Nucleic Acids Research, 2019, doi:10.1093/nar/gkz709

Kekez M; Zanki V; Kekez I; Baranašić J; Hodnik V; Duchêne AM; Anderluh G; Gruić Sovulj I; Matković-Čalogović D; Weygand- Đurašević I; Rokov Plavec J. Arabidopsis seryl-tRNA synthetase: the first crystal structure and novel protein interactor of plant aminoacyl-tRNA synthetaseThe FEBS journal, 286 (2019), 3; 536-554 

Tražilica
 

 

 

Sva prava pridržana. Kemijski odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta
Sveučilište u Zagrebu