Predavanja

GEOFIZIČKI ODSJEK

Broj posjeta:
2290

 

PREDAVANJA


Što?

Predavanja će trajati oko 15 min i pokušat ćemo vam približiti neku geofizičku temu na jednostavan  način. Potrudit ćemo se da prikažemo od svega pomalo, pa će tu biti i tema iz seizmologije, meteorologije i fizičke oceanografije.

Kad i gdje?

Predavanja počinju točno u puni sat i održavat će se u predavaonici P2 na prvom katu zgrade Geofizičkog odsjeka PMF-a prema rasporedu prikazanom niže.

Za koga?

Predavanja su prvenstveno namijenjena organiziranim skupinama koje su razervirale svoj termin. Ipak, ako ste u prolazu, možete doći i poslušati - vjerojatno će se naći koje mjesto za vas!

 

 

izv. prof. dr. sc. Ivana Herceg Bulić: Zašto je ove zime Ameriku zahvatila polarna hladnoća i je li to znak da globalno zatopljenje zapravo ne postoji?

Ova je zima bila iznimno hladna u središnjem dijelu SAD-a gdje su na nekim mjestima izmjerene temperature čak i do -50 °C. Što je uzrokovalo pojavu ove ekstremne hladnoće? Je li to znak da posustaje globalno zatopljenje? Mogu li tako niske temperature zadesiti i Hrvatsku? Odgovore na postavljena pitanja poslušajte u ovom predavanju.

 

Kad? 10:00 h

dr. sc. Ivica Sović: Frekvencija koja ruši

Iako je energija seizmičkih valova vrlo važan parametar pri procjeni ugroženosti objekata,jednako je važan i način na koji se ta energija prenosi sa tla na objekt. Najgore je kad dođe do rezonantnog prijenosa, kad su jednake frekvencije slobodnih oscilacija tla i zgrade koja je na tom tlu sagrađena.
 

Kad? 11:00 h

dr. sc. Antun Marki: Ultraljubičasti pogled na ozon

Zna li foton ultraljubičastog (UV) zračenja koji je odaslan sa Sunca što će se s njim dogoditi nakon oko 8 minuta i 20 sekundi putovanja kroz svemir i ulaska u Zemljinu atmosferu?
Vjerojatno ne, ali su promjene i reakcije koje njegova interakcija s molekulima kisika u stratosferi izaziva u atmosferi zapravo takve naravi da štite cjelokupni život na Zemlji. Stvara se ozon koji tvori ozonosferu – zaštitni omotač Zemlje od pogubnih visokoenergijskih UV zraka.
Čovjek je svojom aktivnošću oštetio taj zaštitni sloj, pa kao posljedica nastaje ozonska rupa nad  Antarktikom i mini ozonske rupe u drugim dijelovima Zemlje.
Kakvo je trenutno stanje ozonosfere i kakve su tendencije oporavka – neka su pitanja na koja će biti dan odgovor…

Kad? 12:00 i 16:00 h

dr. sc. Iva Međugorac: Tsunami i meteotsunami

Tsunami je destruktivni val u moru koji može dosegnuti visinu od čak nekoliko desetaka metara. Najčešće ga uzrokuju podvodni potresi, ali i odroni tla, vulkanske erupcije ili još rijeđe udari meteora. Meteotsunami je val u moru nalik tsunamiju, ali ima meteorološko porijeklo - uzrokuju ga brzo-putujući sustavi atmosferskog tlaka. Inače, riječ tsunami potječe iz japanskog jezika a znači lučki val. I jedni i drugi javljaju se u zaljevima diljem svijeta a zabilježeni su i u Jadranu. Na predavanju će se govoriti o mehanizmima nastanka i širenja tsunamija/meteotsunamija, lokacijama u svijetu gdje se najčešće javljaju, gdje ih možemo očekivati u Jadranu te što možemo naučiti iz epizoda koje su se već dogodile.

Kad? 13:00 h

Tomislav Fiket, dipl. ing.: Na treći znak Geofizičkog zavoda

Kratko izlaganje o povijesti kronološkog vremena i njegovom praćenju.

Kad? 14:00 h

dr. sc. Marija Mustać: NASA InSight i seizmologija Marsa
Ima li života na Marsu? To nije nešto čime se InSight misija bavi, već mjeri „znakove života“ samog planeta. Koliko je površan, tj. koliko mu je debela kora? Kakav je iznutra? Što mu se krije u srcu, tj. u jezgri? Na sva ta pitanja odgovore traži jedan seizmograf koji u surovim uvjetima prati „puls“ planeta, zapisuje seizmičke valove kreirane potresima ili udarima meteora. Ti valovi nose tajne o unutrašnjosti Marsa, njegovom nastanku i razvoju.

Kad? 15:00 h

 

Josip Štajdohar: Pojave u atmosferama vanjskih planeta Sunčevog sustava

Predavanje će obuhvatiti zanimljive i intrigante pojave u atmosferama Jupitera, Saturna, Urana i Neptuna, kao što su zonalni vjetrovi, mlazne stuje i oluje.

Kad? 17:00 h


Repozitorij