Predavanja

140 godina nastave prirodoslovlja i matematike na Sveučilištu u Zagrebu, 70 godina PMF-a

 

 


Predavanja

Što?

Predavanja će trajati oko 15 min i pokušat ćemo vam približiti neku geofizičku temu na jednostavan i ležeran način. Potrudit ćemo se da prikažemo od svega pomalo, pa će tu biti i tema iz seizmologije, meteorologije i fizičke oceanografije.

Kad i gdje?

Predavanja počinje u petak 15. travnja 2016. točno u puni sat i održavat će se u predavaonici P2 na 1. katu zgrade Geofizičkog odsjeka PMF-a.

Za koga?

Predavanja su prvenstveno namijenjena organiziranim skupinama koje su razervirale svoj termin. Ipak, ako ste u prolazu, možete doći i poslušati - vjerojatno će se naći koje mjesto za vas!

 

 

Andreina Belušić, mag. phys.-geophys.: Koji je "recept" za buru?

Bura je najpoznatiji vjetar u jadranskom obalnom području. Puše s kopna na more, uglavnom sa sjeveroistoka i u hladnom dijelu godine. Jačina bure znatno ovisi o lokalnoj topografiji, a udaljavanjem od obale slabi. Najjača bura nastaje pri prijelazu zraka preko planinskih prijevoja, kad se zrak dodatno kanalizira. Kako nastaje bura? Koliko vrsta bure postoji i kakvo vrijeme donose? Zašto nam je tijekom bure hladno?To su samo neka od pitanja čije odgovore možete poslušati na predavanju “Recept za buru”.

Kad? 10:00 h

doc. dr. sc. Ivana Herceg Bulić: El Nino i njegov utjecaj na vrijeme u Hrvatskoj

El  Niño je pojava koja se uočava kao iznimno topla površina tropskog Pacifika, a povezana je s određenim promjenama i procesima u atmosferi i oceanu, što se zajednički naziva El Niño – Južna oscilacija. Javlja se svakih nekoliko godina, a ponekad je vrlo intenzivna. Takve godine često prate ekstremne vremenske prilike i nepogode, pa tada pobuđuje poseban interes znanstvenika i javnosti, baš  kao što je to slučaj s ovogodišnjim El Niñom. El Niño je pojava koju mnogi smatraju odgovornom za razorne poplave na jednom kraju Zemlje, a za ustrajne suše na njezinom drugom kraju. No, je li tome zaista tako? Kakav je utjecaj El Niña na klimu Zemlje? Može li toplija površina tropskog Pacifika zaista utjecati na vrijeme u Hrvatskoj? Odgovore na ova i slična pitanja poslušajte u predavanju El Niño i njegov utjecaj na vrijeme u Hrvatskoj.

Kad? 11:00 h

Iva Međugorac, dipl. ing.: Tsunami i meteotsunami

Tsunami je destruktivni val u moru koji može dosegnuti visinu od čak nekoliko desetaka metara. Najčešće ga uzrokuju podvodni potresi, ali i odroni tla, vulkanske erupcije ili još rijeđe udari meteora. Meteotsunami je val u moru nalik tsunamiju, ali ima meteorološko porijeklo - uzrokuju ga brzo-putujući sustavi atmosferskog tlaka. Inače, riječ tsunami potječe iz japanskog jezika a znači lučki val. I jedni i drugi javljaju se u zaljevima diljem svijeta a zabilježeni su i u Jadranu. Na predavanju će se govoriti o mehanizmima nastanka i širenja tsunamija/meteotsunamija, lokacijama u svijetu gdje se najčešće javljaju, gdje ih možemo očekivati u Jadranu te što možemo naučiti iz epizoda koje su se već dogodile.

Kad? 12:00 h

mr. sc. Ivica Sović: Seizmičke drombulje III

Sažeto u svega 15 minuta ispripovjedit će se kako i zašto nastaju potresi. Usput će biti objašnjen i pojam magnitude, a sve će biti zorno prikazano u pravom mjerilu na primjeru mogućeg potresa u Zagrebu koji bi po jačini bio sličan potresu iz 1880.

Kad? 13:00 h

 

doc. dr. sc. Maja telišman Prtenjak: Pijavice i tornada u Europi

Tornada i pijavice u Europi smatraju se rijetkom pojavom, a opasnost koju mogu prouzročiti često se podcjenjuje. No, ipak svijest o njihovoj pojavi polako se mijenja jer je broj zabilježenih slučajeva u posljednjem desetljeću sve veći. U ovom predavanju bit će predstavljen kratki pregled o pojavi tornada i pijavica na području Europe u razdoblju između 1800. i 2014.

Kad? 14:00 h

dr. sc. Iva Dasović: Treba li se bojati potresa?

Jeste li znali da se u Hrvatskoj i neposrednoj okolici godišnje zabilježi oko 12000 potresa? Jeste li znali da su se u Hrvatskoj u posljednjih 150 godina dogodili i razorni potresi?

Kakva seizmička je aktivnost u Hrvatskoj i okolici i trebamo li se bojati potresa saznat ćete u ovom kratkom predavanju!

Kad? 15:00 h

dr. sc. Antun marki: Ultraljubičasti pogled na ozon

Kad? 16:00 h

Tomislav Fiket, dipl. ing.: Seizmometar: jučer, danas, sutra

Predavanje će predstaviti povijest seizmometra kao ključnog instrumenta u seizmologiji, njegov razvoj kroz povijest, današnje instrumente koje koristimo, kao i dati naznake u kojem smjeru će se instrumentacija razvijati. Ukratko će se objasniti koliko komponenti gibanja tla moramo pratiti. Naglasak će se dati na važnost točnog vremena u seizmologiji. Tijekom predavanja bit će pokazani suvremeni seizmološki instrumenati (Guralp seizmograf i MEMS akcelerograf).

Kad? 17:00 h

 


Repozitorij