CIUK - PARTNER PROJEKT

 

Centar Izvrsnosti u Kemiji

 

 

 


Jedinica za kriogene tekućine

 

Marko Šušak, prof.

 

 

 


Obavijesti

Isporučena je i instalirana nova oprema koja će prikupljati helij korišten za istraživanja. Sustav se sastoji od balona za prikupljanje plina (kapacitet novog balona je ~4x veći od starijeg), kompresora, pročišćivača i nove baterije. Novi kapaciteti će osigurati kontinuiran i stabilan proces prikupljanja helija, kao i njegovo punjenje u spremnike u visokoj čistoći. 

Autor: Mihael Srđan Grbić

Ukapljivač dušika vrijednosti 2.17 milijuna kuna druga je (od tri) investicije u povećanje opskrbe efikasnim tekućinama na Fizičkom odsjeku PMF-a. On će osigurati da PMF može samostalno proizvoditi tekući dušik (dosad ga se kupovalo), čime će se smanjiti troškovi znanstvenih istraživanja. Pored direktnog korištenja tekućeg dušika, on je prijeko potreban za efikasno ukapljivanje helija koje će se odvijati na Institutu za fiziku.

Sustav je proizvela tvrtka Stirlign cryogenics koja je nekad bila u sastavu konglomerata Phillips. Zanimljivost je da je na Fizičkom odsjeku dugi niz godina radio stari Phillipsov ukapljivač dušika (proizveden još 1970-ih), sve dok njegovo održavanje nije postalo prevelik financijski teret. 

Autor: Mihael Srđan Grbić

Pomoću opreme osigurane projektom CeNIKS, povratna linija Fizičkog odsjeka (cijevni sustav za recikliranje helija) je proširena do Laboratorija za strukturu materijala, te do Laboratorija za infracrvenu spektroskopiju i elipsometriju. Time je mreža povratne linije helija povećana za 45 m.

 

Autor: Mihael Srđan Grbić