CIUK - PARTNER PROJEKT

 

Centar Izvrsnosti u Kemiji

 

 

 


CeNIKS - Centar za Napredna Istraživanja Kompleksnih Sustava

Projekt Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta za Infrastrukturnu potporu financiranu iz Europskog fonda za regionalni razvojoperativni program Konkurentnost i kohezija.

Šifra poziva: KK.01.1.1.02

Šifra projekta: KK.01.1.1.02.0013

Vrijednost projekta: 57.806.124,58 kn (49.135.205,89 kn (85%) sufinancirano od EU)

Trajanje projekta: 28 mjeseci (od 2. srpnja 2018. do 2. studenog 2020.)

Opis:

Projekt uključuje nabavu suvremene znanstveno-istraživačke opreme te provedbu aktivnosti organizacijske reforme, čime će se osigurati kapaciteti za provođenje vrhunskih istraživanja i postizanje općeg cilja projekta koji se odnosi na razvoj Fizičkog odsjeka PMF-a u regionalni centar izvrsnosti unutar nacionalnog i europskog istraživačkog prostora. Nakon provedbe projekta, stvorit će se uvjeti za provođenje aktivnosti kojima se stvaraju nove znanstvene, društvene i gospodarske vrijednosti, posebno u prioritetnim područjima Strategije pametne specijalizacije.


Repozitorij

Repozitorij je prazan

Obavijesti

Dovršena i objavljena analiza...

 

U sklopu projekta CeNIKS provedena je analiza poslovanja cjelokupnog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, s ciljem postavljanja jasnih vodilja za provođenje reforme organizacije PMF-a. Analiza je objavljena na mrežnim stranicama PMF-a.

Autor: Mihael Srđan Grbić

Sa završetkom rujna ove godine projekt CeNIKS je potpisao sve ugovore nabave znanstvene opreme potrebne za njegovo izvršenje. Trenutno su do kraja kompletirane nabave na 4 od 10 naših velikih postupaka nabave16 T cryo-free magnet, novi SQUID sustav, novi sustav za rentgensku difrakciju i sve grupe nabave u ciklusu "Komplet 4", te se polako projekt uspješno bliži kraju.

Zadnje odluke o odabiru i ugovore je potpisala dekanica Aleksandra Čižmešija koja je podržavala ovaj projekt od njegova početka. Ovim putem se prof. Čižmešiji zahvaljujemo na svoj pruženoj pomoći u provođenju projekta. 

Autor: Mihael Srđan Grbić

Posebno nam je zadovoljstvo javiti da je u okviru projekta CeNIKS u Laboratoriju za niske temperature i jaka magnetska polja uspješno instaliran najskuplji komad opreme Cryo-free sustav, TritonXL OxfordInsutrmentsa, vrijednosti oko 11 milijuna kuna.

TritonXL sustav za hlađenje na niske temperature koristi dva sustava u tandemu: tzv. Pulse Tube Refrigerator tehnologiju koja mu omogućava hlađenje do malo ispod 3 K, i 3He/4He dilucijski hladnjak s kojim se dostižu najniže temperature (ispod 10 mK). Ove tehnologije omogućuju hlađenje do najnižih temperatura bez konvencionalnog korištenja kriogenih tekućina poput tekućeg dušika i/ili tekućeg helija (cryo-free).

Testiranje je pokazalo da sustav može dostići najnižu temperaturu u Zagrebu (i ovom dijelu Europe): 7.0 mK.

Osim toga, TritonXL je opremljen i supravodljivim magnetom s maksimalnim poljem od ±16 T.

Tritonu-XL laboratoriju omogućuje pristupanje temperaturnom rasponu od skoro pet redova veličine, tj. daje mogućnost istraživanja egzotičnih faza materije za koje se dosad trebalo odlaziti na vanjske institucije. Dapače, s Tritonom XL Fizički odsjek PMF-a postaje odredište od interesa za eksperimentalni rad drugih istraživačkih grupa, te time stavlja Fizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u sam vrh svjetske znanosti.

Autor: Mihael Srđan Grbić
Isporučen XRD difraktometar

U Laboratorij za mikrostrukturna istraživanja isporučen je XRD difraktometar. Ovo je prva kapitalna oprema (vrijednosti oko šest milijuna kuna) u sklopu projekta CeNIKS koja je isporučena na Fizički odsjek. 

Autor: Mihael Srđan Grbić

S novim odlukama o odabiru vezanim za natječaj opreme u Kompletu 2, projekt CeNIKS je dosad ugovorio iznad 52 milijuna kuna od osiguranih 57.8 milijuna kuna za projekt!

Krećemo u ponavljanje natječaja za preostalu opremu kako bismo ugovorili i preostala sredstva.

Autor: Mihael Srđan Grbić

U sklopu natječaja pokrenutih za vrijeme srpnja i kolovoza 2019. donešene su odluka o odabiru i PMF će tijekom veljače potpisati ugovore o isporuci robe u vrijednosti većoj od 46 milijuna kuna!

U tijeku je potpisivanje ugovora za osiguravanje vrhunske znanstvene opreme prikupljene u Komplet 5, Komplet 4, Komplet 6Komplet 1.

Autor: Mihael Srđan Grbić

U sklopu natječaja za efikasnu kriogeniku, isporučene su komponente za nadogradnju povratne linije (Grupa 2)

Autor: Mihael Srđan Grbić

Kao rezultat otvorenog javnog natječaja za provedbu Analize poslovanja Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, potpisan je ugovor s tvrtkom Vitar u Krmu o provedbi iste.

Autor: Mihael Srđan Grbić

Kao rezultat otvorenog javnog natječaja za SQUID magnetometar, potpisan je ugovor s tvrtkom Aparatura o kupnji istog.

Autor: Mihael Srđan Grbić

Kao rezultat otvorenog javnog natječaja za Sustav za efikasnu kriogeniku potpisani su ugovori s tvrkama Messer Croatia Plin i Nomis za nabavku:

Grupa 1 Ukapljivača dušika,

Grupa 2 Cijevnog sustava, i

Grupa 3 Kriogenog kompleta za obnovu i povećanje efikasnosti sustava za povrat helija.

Autor: Mihael Srđan Grbić

Kao rezultat otvorenog javnog natječaja za rentgenski difraktometar, potpisan je ugovor s tvrtkom Aparatura o kupnji istog.

Autor: Mihael Srđan Grbić
Prva radionica za predstavljanje...

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na prvu radionicu za predstavljanje kapaciteta Centra za Napredna Istraživanja Kompleksnih Sustava (CeNIKS) Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Radionica će se održati u četvrtak, 3. listopada 2019. u Zagrebačkom inovacijskom centru– ZICER, Avenija Dubrovnik 15, od 10:00 sati.

Dnevni red radionice:

9:45 – 10:00 h registracija polaznika

10:00 – 10:10 h predstavljanje ZICER-a

10:15 – 10:30 h predstavljanja projekta CeNIKS

10:35 – 11:05 h diskusija s polaznicima

11:10 – 12:00 h zakuska

Zbog organizacije, ljubazno molimo potvrdu Vašeg dolaska do 1.10.2019., na e-mail: ceniks-et-phy.hr.

 

Dodano: prezentacija s radionice

Autor: Emil Tafra

Kao rezultat otvorenog javnog natječaja za Komplet 3, potpisan je ugovor s tvrtkom Mjerne tehnlogije d.o.o. o kupnji VSM uređaja.

Autor: Mihael Srđan Grbić
Predstavljen projekt CeNIKS vrijedan...

Na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u četvrtak 27.9.2018. je predstavljen infrastrukturni projekt CeNIKS – Centar za Napredna Istraživanja Kompleksnih Sustava. Cilj ovog projekta je osuvremeniti Fizički odsjek PMF-a kapitalnom opremom i povećati njegovu regionalnu konkurentnost. Projekt CeNIKS vrijedan je 57,8 milijuna kuna, a 85 posto sredstava osigurano je iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz natječaj „Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja i inovacija".

Autor: Elizabeta Škvorčec
Predstavljanje infrastrukturnog...

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na predstavljanje infrastrukturnog projekta CeNIKS - Centar za Napredna Istraživanja Kompleksnih Sustava. Predstavljanje će se održati u četvrtak, 27. rujna 2018. godine, u dvorani F-08 na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, s početkom u 14:00 sati.

Autor: Emil Tafra