Časopis Geofizika

 

 

 

 

 


Broj posjeta:
326797

 

 


Obavijesti

Nastava u zimskom semestru ak. god. 2022./2023. počet će 3. listopada 2022. za sve sudente studija Geofizičkog odsjeka, osim za studente 1. godine diplomskog studija Fizike – geofizike kojima nastava počinje 10. listopada 2022.

Red predavanja za ak. god. 202./2023. nalazi se na poveznici, a u njemu je i objavljen raspored ispita za novu akademsku godinu.

Autor: Iva Dasović
Posjet delegacije Norveškog...

 

U srijedu 21. rujna 2022. s početkom u 11 h u posjet Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu došli su predstavnici delegacije Norveškog veleposlanstva u Zagrebu, EGP i Norveškog financijskog mehanizma te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske Unije predvođeni veleposlanikom Haakonom Blankenborgom, ravnateljem Sektora za Srednju Europu i EGP i Norveški financijski mehanizam Jonom Erikom Strømøm te Ivom Novak, ravnateljicom Uprave za strateško planiranje i koordinaciju fondova EU (MRRFEU). Njima i njihovim kolegama dobrodošlicu su iskazali izv. prof. dr. sc. Ivana Herceg Bulić, prodekanica za financije PMF-a, pročelnik Geofizičkog odsjeka PMF-a prof. dr. sc. Zoran Pasarić te izv. prof. dr. sc. Snježana Markušić, voditeljica projekta CRONOS koji financira Norveški financijski mehanizam 2014. – 2021.

Autor: Iva Dasović

Dana 12. listopada 2022. (srijeda) u 13:15 u predavaonici P2 održat će se sljedeće izlaganje:

Stéphane Rondenay
(Department of Earth Science, University of Bergen, Norway)

The legacy of MEDUSA: Tracking subduction fluids and earthquakes deep beneath western Greece

Pozivaju se studenti svih razina studiranja i svi ostali zainteresirani da prisustvuju predavanju. Detalji predavanja su u prilogu.

Autor: Iva Dasović

U sklopu doktorskog studija Ivana Čavlina Tomašević će održati doktorski seminar pod naslovom "Analiza ekstremnih vremenskih uvjeta tijekom katastrofalnih požara u Hrvatskoj i Australiji".

Seminar će se održati u ponedjeljak 3. listopada 2022. godine u 12:00 sati u predavaonici P1 Geofizičkog odsjeka PMF-a.

Zainteresirani se mogu pridružiti i online na

Join Zoom Meeting
https://zoom.us/j/94819006955?pwd=NXNYYzVIUFFjSU9FYVdUZUdnT2FTdz09

Meeting ID: 948 1900 6955
Passcode: 039388

Autor: Josip Stipčević

O B A V I J E S T

Javna obrana teme doktorske disertacije

HELENA LATEČKI

održat će javnu obranu teme doktorske disertacije pod naslovom:

Simulacija potresne trešnje za šire dubrovačko područje


pred povjerenstvom u sastavu :

Doc. dr. sc. Iva Dasović, PMF, Zagreb
Prof. dr. sc. Marijan Herak, PMF, Zagreb
Izv. prof. dr. sc. Bojan Matoš, Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Zagreb

Zamjena: izv. prof. dr. sc. Ivana Herceg Bulić, PMF, Zagreb
 

Javna obrana teme održat će se u utorak 4. listopada 2022. godine u 14:00 sati u predavaoni P2 na Geofizičkom odsjeku.

Voditelj smjera:

Doc. dr. sc. Josip Stipčević

Autor: Josip Stipčević

O B A V I J E S T

Javna obrana teme doktorske disertacije

PETAR GOLEM

održat će javnu obranu teme doktorske disertacije pod naslovom:

Turbulencija bure u kompleksnom priobalnom terenu
(Bora wind turbulence over complex coastal terrain)

pred povjerenstvom u sastavu :

  1. Doc. dr. sc. Željko Večenaj, PMF, Zagreb
  2. Prof. dr. sc. Danijel Belušić, PMF, Zagreb
  3. dr. sc. Kristian Horvath, DHMZ, Zagreb

Zamjena: izv. prof. dr. sc. Maja Telišman Prtenjak, PMF, Zagreb

 

Javna obrana teme održat će se u petak 7. listopada 2022. godine u 13:00 sati u predavaoni P2 na Geofizičkom odsjeku.

Voditeljica smjera:

Izv. prof. dr. sc. Ivana Herceg Bulić

Autor: Josip Stipčević
Zgrada otkrića Mohorovičićevog...

Zgrada na adresi Grič 3 na zagrebačkom Gornjem gradu koja je donedavno bila dom DHMZ-u, a u kojoj je nastao Geofizički zavod Andrije Mohorovičića i dugo se razvijao Geofizički odsjek PMF-a, postala je Povijesno mjesto Europskog fizikalnog društva! Ovo je priznanje dobila jer je u njoj hrvatski geofizičar Andrija Mohorovičić u njoj proveo istraživanje koje je rezultiralo epohalnim otkrićem – granicom između kore i plašta njemu u čast nazvanim Mohorovičićevim diskontinuitetom.

Autor: Iva Dasović

Poštovani i dragi studenti,

donesen je novi Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na državnu stipendiju u STEM područjima znanosti (NN 106/22) koji možete pročitati ovdje, a za dodatne detalje prijava i ostvarivanja prava na stipendiju pozivamo vas da pratite stranicu Ministarstva znanosti i obrazovanja i aplikaciju stemstipendije.mzo.hr - javni poziv se očekuje najkasnije do 25. listopada tekuće godine!

Unaprijed svima hvala.

Srdačan pozdrav,

Ivana Šimić

 

Autor: Ružica Topić

Za studente PMF-a omogućen je pristup softveru za provjeru autentičnosti radova Turnitin i svaki student može samostalno provjeriti svoj rad. Postavke su definirane tako da se rad može predavati više puta bez njegove pohrane u Turnitin bazu i može se pregledati generirani izvještaj.

Više informacija odabirom "pročitaj više"!

Autor: Iva Vrkić

Radionca numeričkog modeliranja održat će se 3. – 10. listopada 2022. na Fakultetu za fiziku Sveučilišta u Rijeci. Radionicu će voditi  dr. sc. Borivoj Rajković i dr. sc. Vladimir Đurđević s Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Za sve informacije možete se javiti Borisu Mifki na boris.mifka[at]phy.uniri.hr.

Prijave za radionicu otvorene su do 24. rujna 2022. i možete se prijaviti preko poveznice.

Autor: Iva Dasović
Norveški projekt PMF-u za bolje...

U Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova europske unije potpisan je ugovor vrijedan 2,1 milijuna eura za projekt koji će znanstvenicima PMF-a omogućiti geofizičko-seizmološka istraživanja potresom ugroženih područja u RH i razvoj programa predviđanja seizmičkog gibanja tla.

Novi projekt geofizičara i seizmologa s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) Sveučilišta u Zagrebu modernizirat će sustav procjene rizika od potresa u Hrvatskoj i doprinijeti unaprjeđenju planova pripravnosti za katastrofe te ublažavanju seizmičke opasnosti.

 

Autor: Iva Dasović

 

Autor: Iva Dasović

S dugom tradicijom od  74 godine, Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu vodeća je visokoškolska institucija u području prirodnih znanosti čija je obrazovna i istraživačka izvrsnost priznata, kako na domaćoj tako i na međunarodnoj razini. Potres koji je 22. ožujka 2020. pogodio Zagreb i okolicu ostavio je, nažalost, posljedice i na svim zgradama u kojima djeluje PMF Sveučilišta u Zagrebu.

Više na stranici "ZA NAŠ PMF"

Autor: Webmaster GFO

POVEZNICE