Geofizički odsjek

GEOFIZIČKI ODSJEK

Broj posjeta:
1532179

 


Obavijesti

Međunarodna asocijacija INTERMAGNET (INTErnational Real-time MAGnetic observatory NETwork) objavila je 25. digitalni bilten definitivnih geomagnetskih podatka za 2015. godinu, koji uključuje i podatke Geomagnetskog opservatorija u Lonjskom polju, Geofizičkog odsjeka PMF-a. Na ovaj način, podaci prikupljeni u nacionalnom Opservatoriju doprinose ostvarenju INTERMAGNET-ove misije: osigurati vrijedne i visokokvalitetne podatke nužne za izučavanje fizikalnih procesa koji se događaju unutar i izvan našeg planeta. Dinamički procesi na Suncu, u svemiru i visokoj atmosferi, pa sve do duboke unutrašnjosti Zemlje utječu na varijacije geomagnetskog polja koje svakodnevno bilježimo u Opservatoriju.

Ovaj jubilarni 25. digitalni bilten sadrži podatke globalne mreže magnetskih opservatorija u periodu od 1991. do 2015. te je ujedno i posljednja edicija biltena koja se publicira na fizičkom mediju (USB, CD/DVD). Recentni i budući definitivni podaci dostupni su na mrežnim stranicama INTERMAGNET-a (www.intermagnet.org).

Autor: Webmaster GFO

Naša studentica 4. godine Iva Lončar pobjednica je prestižnog natjecanja za žene u STEM području Female Engineers MOL Programme. U oštroj konkurenciji budućih inženjerki i znanstvenica s 41 međunarodnog sveučilišta pokazala je svoju izvrsnost i kvalitetu u timskom i individualnom radu i odnijela pobjedu u ovom programu MOL Grupe. Čestitamo našoj Ivi!

 

Autor: Karmen Babić
Najava natječaja za suradnika na...

Očekuje se otvaranje radnog mjesta za suradnika na projektu „Klimatska ranjivost Hrvatske i mogućnosti  prilagodbe urbanih i prirodnih okoliša (Klima-4Hr)“. Radi se o multidisciplinarnom projektu Geofizičkog i Biološkog odsjeka PMF-a usmjerenom na proučavanje ranjivosti urbanih i prirodnih okoliša na klimatske promjene te njihovu mogućnost prilagodbe. Trajanje projekta je 30 mjeseci, a suradnik koji će biti zaposlen pri Geofizičkom odsjeku će raditi na analizi obilježja urbane klime te modeliranju mikro-urbanim klimatskim modelom u sadašnjim i budućim klimatskim uvjetima.

S obzirom na tip istraživanja i aktivnosti koje će suradnik obavljati, poželjni su kandidati sa završenim studijem geofizike, fizike, matematike te bliskih znanosti.

Zainteresirani kandidati mogu iskazati interes slanjem kratkog životopisa voditeljici projekta izv. prof. dr. sc. Ivani Herceg Bulić (ihercegb@gfz.hr) od koje mogu dobiti detaljnije informacije o samom projektu i aktivnostima koje će suradnik provoditi.

Autor: Karmen Babić
Akademik Mirko Orlić dobitnik nagrade...

Akademiku Mirku Orliću, Sveučilište u Zagrebu dodijelilo je 4. studenoga ove godine nagradu "Andrija Mohorovičić" za ostvarene znanstvene rezultate i promicanje znanstvene discipline i struke, osobito geofizike, te za izniman doprinos u prijenosu znanja i u odgoju mladih stručnjaka u području prirodnih znanosti.

Čestitamo akademiku Mirku Orliću na nagradi!

Autor: Webmaster GFO
PMF na Europskoj noći istraživača 27....

U sklopu manifestacije "Europska noć istraživača" koja će se održati 27. rujna od 17 do 22 sata, Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu sudjeluje izložbom fotografija "Ljepota otkrića"

Autor: Nikolina Milošević


Događanja na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu

24.
Siječanj
9:00-10:00,
Kemijski odsjek, P1
29.
Siječanj
10:30-12:30,
Kemijski odsjek, P1

POVEZNICE