Obavijesti

U razdoblju od  6. siječnja 2021. godine u 7 sati do 17. siječnja 2021. godine u 18:00 sati, seizmografi Seizmološke službe na Petrinjskom epicentralnom području zabilježili su 155 potresa magnituda većih ili jednakih 2.

Slika 1. Potresi na Petrinjskom epicentralnom području koji su zabilježeni seizmografima Seizmološke službe u navedenom vremenskom razdoblju.

 

Magnituda Broj potresa
2 ≤ M < 3 136
3 ≤ M < 4 17
4 ≤ M < 5 1
5 ≤ M < 6 1

Tablica 1. Raspodjela potresa po magnitudama za navedeno vremensko razdoblje.

Autor: Marija Mustać

Dana 29. prosinca 2020. godine u 12 sati i 19 minuta područje oko Petrinje pogodio je razoran potres magnitude M=6.2 prema Richteru. Potres se osjetio diljem Hrvatske i u okolnim zemljama, a najveći intenzitet procijenjen je da iznosi VIII-IX (osam do devet) stupnjeva EMS ljestvice. Preliminarna karta intenziteta prikazana je na sljedećoj slici.

Jedan dio rezultata dobiven je automatskom obradom upitnica, a drugi na temelju podataka prikupljenih na terenu. Intenziteti, čije su vrijednosti na karti označene različitim bojama (legenda), ocijenjeni su po Europskoj makroseizmičkoj ljestvici (EMS) - opise šteta za pojedine intenzitete možete očitati iz EMS ljestvice na poveznici. Plavim kružićima naznačene su neobrađene upitnice. Za dodatne informacije o tome što je intenzitet, kako se razlikuje od magnitude te veze između navedene dvije veličine, pročitajte na poveznici.

Autor: Helena Latečki

28. prosinca 2020. u 6 sati i 28 minute dogodio se jak potres magnitude M=5.0 s epicentrom kod Petrinje. Isti dan, uslijedilo je još nekoliko jačih potresa, a naredni dan 29. prosinca 2020. u 12 sati i 19 minuta područje oko Petrinje pogodio je razoran potres magnitude M=6.2 nakon kojeg su uslijedili brojni naknadni potresi. Na poveznici možete vidjeti video koji prikazuje epicentre svih analiziranih potresa koji su se dogodili 28. i 29. prosinca 2020. godine. Kružići su proporcionalni magnitudi potresa, a vrijeme je prikazano u UTC vremenu (engl. Coordinated Universal Time), koje je za jedan sat manje od onog u Hrvatskoj.

Materijale i katalog za video pripremile su seizmologinje iz Seizmološke službe dr. sc. Marija Mustać Helena Latečki mag. phys.-geophys i Iva Lončar, univ. bacc. geophys. (studentica druge godine diplomskog studija). Video je napravila Matejka Ivančić, mag. ing. comp.
Autor: Webmaster GFO