Obavijesti

Završna konferencija projekta...

 

Pozivamo Vas na završnu konferenciju projekta 'Klimatske promjene i varijabilnost u Hrvatskoj – od globalnih utjecaja do lokalnih zelenih rješenja (CroClimGoGreen, HRZZ-UIP-2017-05-6396) koja će se održati u petak, 19. svibnja 2023. godine u 10 sati u KRAŠ Auditoriumu,  Ravnice 48, Zagreb.

Autor: Sara Ivasić

Suradnica na CroClimGoGreen projektu Sara Ivasić uspješno je obranila svoju doktorsku disertaciju "The effects of teleconnections on climate variability of the North Atlantic-European area" ("Daljinski utjecaji na klimatsku varijabilnost područja sjevernog Atlantika i Europe") pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Ivane Herceg Bulić i dr. sc. Freda Kucharskog s Međunarnodnog centra za teorijsku fiziku Abdus Salam (ICTP).

Disertacija je dostupna na sljedećoj poveznici: https://repozitorij.pmf.unizg.hr/islandora/object/pmf:11281

Autor: Sara Ivasić
Sudjelovanje na konferenciji...

Voditeljica projekta CroClimGoGreen, izv. prof. dr. sc. Ivana Herceg Bulić te suradnici Matej Žgela i Sara Ivasić predstavili su rezultate istraživanja na godišnjoj konferenciji Europskog meteorološkog društva (EMS) koja se ove godine održala u Bonnu, Njemačka.

Mateju čestitamo na osvojenoj nagradi Tromp foundation travel award  koja se dodjeljuje mladim znanstvenicima na početku karijere!

 

 

Autor: Sara Ivasić
Obrana doktorskog rada Irene Nimac...

 

Suradnica na CroClimGoGreen projektu Irena Nimac uspješno je obranila svoju doktorsku disertaciju pod nazivom: "Obilježja i modeliranje urbanoga toplinskoga otoka" pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Ivane Herceg Bulić.

Čestitamo Ireni!

Disertacija je dostupna na sljedećoj poveznici: https://repozitorij.pmf.unizg.hr/islandora/object/pmf:10538.

Autor: Sara Ivasić
Dobitnici Nobelove nagrade za fiziku...

 

Nobelovu nagradu za fiziku 2021. podijeliti će tri stručnjaka: Syukuro Manabe, Klaus Hasselmann i Giorgio Parisi!
 

Autor: Sara Ivasić
Poslušajte gostovanje izv. prof. dr....

Izv. prof. dr. sc. Ivana Herceg Bulić gostovala je u dvije emisije radija HRT-a. O urbanim toplinskim otocima, klimatskim promjenama i načinima prilagodbe, ali i o projektu CroClimGoGreen poslušajte na sljedećim poveznicama:

https://radio.hrt.hr/ep/divni-novi-svijet/389205/

https://pmfhr-my.sharepoint.com/:u:/g/personal/ivanahb_geof_pmf_hr/EdfRLhxWCXhIhEcOAnFHsJkB-Jc-lQkYfEdjCPUSbzpNYQ?e=camjg3

Autor: Sara Ivasić
Predavanje Centra za klimatološka...

Centar za klimatološka istraživanja PMF-a Vas poziva na predavanje koje će održati doc. dr. sc. Kristina Pikelj s Geološkog odsjeka PMF-a pod naslovom: “Mogu li plaže preživjeti klimatske promjene?”.

Autor: Sara Ivasić
Najava aktivnosti - "PMF...

U sklopu projekta CroClimGoGreen i uz potporu Centra za klimatološka istraživanja zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, izv. prof. dr. sc. Ivana Herceg Bulić je uz stručnu pomoć suradnika Mateja Žgele organizirala seriju pokretnih mjerenja temperature zraka u Zagrebu pod nazivom PMF pedalira i mjeri temperaturu grada!

Autor: Sara Ivasić
Gostovanje znanstvenika s...

Poslušajte gostovanje izv.prof.dr.sc. Ivane Herceg Bulić i stručnog suradnika Mateja Žgele na Yammat FM-u.

Tema razgovora bila su nedavna istraživanja urbanog toplinskog otoka Zagreba, ali i druge klimatske teme.

Razgovor poslušajte: https://www.mixcloud.com/yammatFM_shows/gradske-minute-kako-se-boriti-protiv-toplinskih-udara-672021/

Autor: Sara Ivasić
Prva pokretna mjerenja temperature...

 

Prošli četvrtak (24.06.2021.) su u sklopu HRZZ projekta CroClimGoGreen izvršena prva pokretna mjerenja temperature zraka u Zagrebu. Glavni akteri ove kampanje bili su studenti i studentice s Geofizičkog odsjeka (Lana Hercigonja, Patrik Jureša, Josip Meštrić, Margareta Popović i Sven Vorkapić) koji su pod vodstvom stručnog suradnika Mateja Žgele i izv. prof. dr. sc. Ivane Herceg Bulić odvozili više od 20 km po gradskim ulicama kako bi instrumentima za pokretna mjerenja prikupili  podatke o temperaturi zraka u različitim dijelovima grada.

Autor: Sara Ivasić

Centar za klimatološka istraživanja PMF-a Vas poziva na predavanje koje će održati izv. prof. dr. sc. Petar Kružić s Biološkog odsjeka PMF-a pod naslovom Utjecaj klimatskih promjena i invazivnih vrsta na bioraznolikost u podmorju zaštićenih područja u Jadranskom moru.

Autor: Sara Ivasić

Centar za klimatološka istraživanja PMF-a će 22. travnja 2021. obilježiti Dan planeta Zemlje i započeti seriju predavanja iz područja klimatologije, klimatskih promjena i prilagodbe na njih.

Autor: Sara Ivasić

U srijedu 27. siječnja 2021. godine u 15:00 sati održat će se javna obrana teme doktorandice Sare Ivasić u predavaonici P2 Geofizičkog odsjeka, a pratiti ju možete preko poveznice:

https://zoom.us/j/92384481288?pwd=dkVCNGZKV0p5K21rNUsxblg3Rjl3UT09

 

Tema disertacije je:

The effects of teleconnections on climate variability of the North Atlantic-European area
(Daljinski utjecaji na klimatsku varijabilnost područja sjevernog Atlantika i Europe)

 

Snimku javne obrane možete pogledati OVDJE uz unos lozinke: .BGa63Ag.

Autor: Sara Ivasić
Predstavljanje projekta:...

Pozivamo Vas na predstavljanje projekta Klimatska ranjivost Hrvatske i mogućnosti prilagodbe urbanih i prirodnih okoliša (Klima-4HR) koje će se održati u utorak, 22. 12. 2020. u 11 h.

Autor: Sara Ivasić
Znanstvena suradnja s kolegama iz...

U listopadu 2019. voditeljica projekta CroClimGoGreen izv. prof. Ivana Herceg Bulić i doktorandica Sara Ivasić su posjetile NORCE Norwegian Research Centre u Bergenu (Norveška) gdje su bile gošće profesora Martina P. Kinga.

Na institutu su u sklopu doktorskog studija prisustovale na predavanju o tropskoj međugodišnjoj varijabilnosti i diskusiji o daljinskim vezama između tropskih i izvantropskih širina. Sudjelovale su na sastanku grupe koja se bavi proučavanjem klimatske varijabilnosti u sadašnjim i budućim klimatskim uvjetima i predstavile rezultate dosadašnjeg rada na projektu CroClimGoGreen u predavanju naziva: Is it possible to distinguish an ENSO-related signal from NAO in European climate anomalies?

Suradnja s prof. Kingom se nastavlja i dalje, koji će posjetiti Zagreb u travnju 2020. godine.

Autor: Sara Ivasić
Poziv na predavanje voditeljice...

U okviru predavanja koje organizira Hrvatsko botaničko društvo doc. dr. sc. Ivana Herceg Bulić je pozvana da održi predavanje naziva "Urbana klima i primjena plave i zelene infrastrukture kao mjera za ublažavanje toplinskog stresa u gradovima". Predavanje će se održati u četvrtak 14. ožujka 2019. godine u 18.00 sati na Rooseveltovom trgu 6 u predavaonici BO1, PMF, Zagreb.

U predavanju će biti predstavljen projekt 'Klimatske promjene i varijabilnost u Hrvatskoj – od globalnih utjecaja do lokalnih zelenih rješenja' (CroClimGoGreen) koji je usredotočen na proučavanje klimatske varijabilnosti i manifestacija klimatskih promjena u urbanom okolišu. Osim analize toplinskih otoka gradskih sredina na temelju izmjerenih podataka, primjenjuje se i urbano klimatsko modeliranje s ciljem ispitivanja faktora koji utječu na gradsku klimu i procjene mogućnosti primjene različitih mjera za ublažavanje toplinskog opterećenja u gradovima. U prvoj fazi projekt je usmjeren na proučavanje i modeliranje obilježja urbane klime grada Zagreba.

Poziv na predavanje i sažetak se nalaze na ovoj poveznici.

Autor: Sara Ivasić
South Eastern European Climate...

Ivana Herceg Bulić je dobila financijsku potporu Međunarodnog instituta za teorijsku fiziku (ICTP, Trst, Italija) za osnivanje mreže “South Eastern European Climate Network (SEEC Network)”. Sredstva su namijenjena za povezivanje znanstvenika i istraživačkih grupa jugoistočne Europe. Glavni cilj je znanstvena suradnja uz transfer znanja i vještina. Teme istraživanja obuhvaćaju klimu i klimatsku varijabilnost jugoistočne Europe na različitim skalama (od urbane do regionalne) uz proučavanje globalnih klimatskih utjecaja. Aktivnosti mreže uključuju znanstvenu suradnju, organiziranje znanstvenih susreta s ciljem zajedničkog istraživanja te organizaciju radionica za članove mreže i studente. Također je predviđena stalna suradnja s grupom klimatologa koja djeluje pri ICTP-u “The Earth System Physics (ESP) section.

Autor: Sara Ivasić

CroClimGoGreen tim je dobio novu suradnicu na projektu, doktorandicu Saru Ivasić. Sara je diplomirala u veljači 2018. godine na Geofizičkom odsjeku, PMF-a pod mentorstvom doc. dr. sc. Ivane Herceg Bulić, a tema njenog diplomskog rada je "Prediktabilne komponente sezonske atmosferske cirkulacije". U okviru CroClimGoGreen projekta tema Sarinog doktorskog istraživanja je proučavanje utjecaja globalnih modova klimatske varijabilnosti na klimu Europe, tj. Zagreba. Sara će se fokusirati na proučavanje klimatske varijabilnosti velike skale i načina na koji ta varijabilnost daljinskim vezama utječe na urbanu mikroklimu. Želimo joj puno uspjeha u radu!

Autor: Sara Ivasić
Zagreb Climathon 2018

Climathon je globalni pokret posvećen rješavanju najzahtjevnijih problema povezanih s klimatskim promjenama unutar gradova. Climathon predstavlja jedinstveni projekt koji se simultano odvija na više lokacija tijekom 24 sata s ciljem generiranja rješenja na izazove zadane od strane jedinica lokalne samouprave, a usko vezane uz klimatske promjene. Climathon 2018 će se održati 26. listopada 2018. u Zagrebu i još 95 gradova širom svijeta.

Zagreb Climathon se održava uz podršku Grada Zagreba koji je i postavio izazov, a za koji će timovi tijekom održavanja Zagreb Climathona nastojati osmisliti rješenja. Ovogodišnji izazov Zagreb Climathona glasi: Urbani toplinski otoci. Zagreb Climathon je organiziran u formi hackatona, događaja natjecateljskog karaktera koji će po svom završetku generirati rješenja koja će pomoći u rješavanju problema urbanih toplinskih otoka u gradu Zagrebu. Projekt promovira suradnju kroz primjenu novih metodologija i alata usmjerenih na studente, male i srednje poduzetnike te zainteresiranu javnost. Natjecatelji na Zagreb Climathonu predstavit će svoja rješenja zadanog izazova putem prezentacija pred Povjerenstvom za Zagreb Climathon. Voditeljica CroClimGoGreen projekta, Ivana Herceg Bulić, će održati predavanje na Zagreb Climathonu, te će također biti članica povjerenstva.

Prijave za sudjelovanje su otvorene i traju do 24. listopada 2018. u 23:59 sati. Javni poziv i detaljne informacije o prijavi za sudjelovanje u Zagreb Climathonu 2018 se nalazi ovdje.

Autor: Sara Ivasić
Prezentacije na MedCLIVAR 2018

Voditeljica projekta Ivana Herceg Bulić i Melita Perčec Tadić su sudjelovale na MedCLIVAR 2018 konferenciji koja se održala od 18. do 21. rujna 2018. u Beogradu, Srbija. Ivana Herceg Bulić je održala plenarno predavanje pod nazivom Detection of ENSO and NAO impacts on European region in a large ensemble of numerical simulations, a Melita Perčec Tadić je predstavila poster naziva Improving spatio-temporal interpolation of daily precipitation using parallelized machine learning and precipitation derived from MSG.

Autor: Sara Ivasić
Prvi rezultati predstavljeni na EMS...

Prvi rezultati istraživanja u okviru CroClimGoGreen projekta predstavljeni su na međunarodnoj konferenciji EMS Annual Meeting: European Conference for Applied Meteorology and Climatology 2018, koja se održala u periodu 3.-7. rujna 2018. godine u Budimpešti, Mađarska u organizaciji Europskog meteorološkog društva.

Autor: Sara Ivasić
Javno predstavljanje CroClimGoGreen...

Voditeljica projekta CroClimGoGreen, izv. prof. dr. dc. Ivana Herceg Bulić, 18. travnja 2018. godine je predstavila projekt u okviru Geofizičkog seminara na Geofizičkom odsjeku PMF-a. Snimku predavanja možete pogledati klikom na poveznicu.

Autor: Sara Ivasić
Irena Nimac održala javnu obranu teme...

Doktorandica Irena Nimac je 27. ožujka 2018. godine održala javnu obranu teme doktorske disertacije pod naslovom Modeliranje urbanog toplinskog otoka mikroskalnim modelom MUKLIMO_3. Izlaganje je održano pred povjerenstvom u sastavu prof. dr. sc. Zvjezdana Bencetić Klaić (PMF), doc. dr. sc. Maja Telišman Prtenjak (PMF) i dr. sc. Kristian Horvath (znanstveni suradnik, DHMZ).

Autor: Sara Ivasić
CroClimGoGreen predstavljen u HAZU

Voditeljica projekta CroClimGoGreen izv. prof. dr. sc. Ivana Herceg Bulić je 12. ožujka 2018. godine u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) predstavila projekt. Hrvatska zaklada za znanost će financirati 80 uspostavnih istraživačkih projekata mladih istraživača u narednih 5 godina, a 4 su odabrana za predstavljanje u HAZU. Prezentacija projekta je dostupna na poveznici.

Autor: Sara Ivasić

Repozitorij