Broj posjeta:
125426

Repozitorij

O ZAGREBAČKiM POTRESIMA - (poslije 22. ožujka 2020. u 06:24)

U časopisu Geosciences objavljen...

Multidisciplinarni tim seizmologa i geologa objavili su znanstveni rad o potresu u Zagrebu koji se dogodio 22. ožujka. 

Rad su izradili Snježana Markušić (Sveučilište u Zagrebu, Prirodoslovno-matematički fakultet), Davor Stanko (Sveučilište u Zagrebu, Geotehnički fakultet), Tvrtko Korbar, Nikola Belić, Branko Kordić (Hrvatski geološki institut) i Davorin Penava (Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek).

Poveznica na HRZZ stranice.

Članak je objavljen u otvorenom pristupu i dostupan je ovdje.

 

Autor: Webmaster GFO
Intervju prof. dr. sc. Marijana...

Mjesec dana nakon najjačeg zagrebačkog potresa koji se dogodio 22.ožujka 2020. prof. dr. sc. Marijan Herak je dao intervju Austrijskoj seizmološkoj službi pri ZAMG-u. - poveznica (intervju je na njemačom jeziku)

Pogledajte intervju preveden na hrvatski na objavi našeg facebooka: https://facebook.com/groups/.

ZAMG facebook poveznica: https://www.facebook.com/zamg.at/ 

 

Autor: Webmaster GFO

U jutarnjim satima 22. ožujka 2020. u 6 sati i 24 minute Zagreb i šire zagrebačko područje pogodio je snažan potres magnitude M=5.5, nakon kojeg su uslijedili brojni naknadni potresi. Na poveznici možete vidjeti filmić koji prikazuje epicentre potresa magnitude veće od 0.6 koji su se dogodili u razdoblju od 22. ožujka do 14. travnja 2020. godine. Kružići su proporcionalni magnitudi potresa. (Vrijeme na filmu je prikazano u UTC vremenu ( (eng. Coordinated Universal Time), koje je do ljetnog računanja vremena 29.ožujka  jedan sat, a nakon toga dva sata manje nego u Hrvatskoj). Do sada je nakon 22.ožujka 2020. zabilježeno oko 145 potresa koje su osjetili građani (magnitude iznad 1.3), dok su seizmografi zabilježili još oko 850 potresa magnituda manjih od 1.3.

Poveznica na Youtube kanal Seizmološke službe

Autor: Webmaster GFO
OSVRT NA POTRES U ZAGREBU 2020. GODINE.

Osvrt na potres u Zagrebu 2020. godine prof. dr. sc. Brune Tomljenovića  s Rudarsko geološko naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pročitajte na poveznici

 

Autor: Webmaster GFO

Na oštećenja nastala na nekoj lokaciji osim magnitude potresa i epicentralne udaljenosti, znatan utjecaj imaju lokalni uvjeti tla, pri čemu dolazi do amplifikacije (ili de-amplifikacije) zbog promjena značajki upadnog seizmičkoga gibanja (amplituda, frekvencija, duljina trajanja) od osnovne stijene do površine tla. Naravno, dinamička svojstva i konstrukcija građevine još uvijek igraju najvažniju ulogu!

Pročitajte na poveznici:

Dr, sc. Davor Stanko: PROCJENA AMPLIFIKACIJE POTRESNOGA GIBANJA
UTJECAJ LOKALNIH UVJETA TLA (pdf)

 

Autor: Webmaster GFO

Geoprostorna primjena aplikacije za podršku inspekcijama nakon katastrofa temeljena na informacijama o lokalnoj izloženosti i ko-seizmičkim DinSAR rezultatima – primjena na potres od 22.3.2020 u Zagrebu (M5.5)

Istraživačka grupa Prof. dr. sc. Issaaka Parcharidisa sa Harokopio sveučilišta iz Atene, Grčka, kojem je glavni interes daljinsko istraživanje, priredila je na osnovi snimaka satelita Sentinel-1 (A&B) a) model deformacije površine uslijed potresa od 22.3.2020. i b) procjenu deformacije kritične infrastrukture. Drugi rezultat bi trebao pomoći tehnički timovima statičara prilikom pregledavanja potencialno pogođene infrastrukture, ukazujući na one s većom deformacijom.

Poveznica na članak (pdf)

Autor: Webmaster GFO

Karta epicentara potresa u zagrebačkom području u razdoblju 22.03.2020. do 26.03.2020.

Autor: Webmaster GFO

ARIA (Advanced Rapid Imaging and Analysis) tim pri Laboratoriju za mlazni pogon (Jet Propulsion Laboratory) NASA-e i Kalifornijskog instituta za tehnologiju (California Institute of Technology), Pasadena, Kalifornija, je kreirao Kartu oštećenja (Damage Proxy Map – DPM). Karta obuhvaća šire zagrebačko područje te označava lokacije koje su s vrlo velikom vjerojatnosti oštećene za potresa magnitude 5.5, koji se pogodio Zagreb 22.3.2020. u 6 sati i 24 minute.

Više u nastavku 

Autor: Webmaster GFO

Repozitorij

Repozitorij je prazan