Aktivnosti

GEOFIZIČKI ODSJEK

AKTIVNOSTI NA PROJEKTU

 


Obavijesti

VITCLIC - završni seminar

Na Geofizičkom odsjeku PMF-a Sveučilišta u Zagrebu je 27. ožujka 2019. s početkom u 13:15 sati održan završni seminar interdisciplinarnog projekta VITCLIC pod nazivom:

Predstavljanje rezultata VITCLIC projekta

Izlaganje su održali Maja Telišman Prtenjak, voditeljica projekta, te suradnici: Branimir Omazić, Damjan Jelić (svi s s Geofizičkog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu) ​​i Marko Karoglan (s Agronomskiog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu).

Autor: Antun Marki
Predavanje na Drugom skupu vinara i...

Tijekom održavanja Drugog skupa vinogradara i vinara Hrvatske, CroVin, održanog u Požegi i Kutjevu 28. veljače i 1. ožujka 2019., vrlo zapaženo predavanje pod naslovom Vinogradarstvo Hrvatske i klimatske promjene održali su Maja Telišman Prtenjak, voditeljica Projekta i Marko Karoglan, suradnik Projekta.

Autor: Antun Marki

Suradnik projekta VITCLIC Ivan Prša je u sklopu 54. hrvatskog i 14. međunarodnog simpozija agronoma održanog u Vodicama od 17. do 22. veljače 2019. predstavio poster s rezultatima dosadašnjih istraživanja na Projektu.

Autor: Antun Marki

U selu roda Čigoč, u Lonjskom polju, održana je od 13. do 15. veljače 2019. međunarodna radionica na kojoj su sudjelovali suradnici (17 domaćih i 8 mađarskih) dvaju projekata, FIMO-CROHUN i VITCLIC. Oba projekta, čiji su suradnici vrlo uspješno surađivali u razdoblju trajanja projekata, su u fazi svojega završetka, pa je ovo bila prilika da se iznesu dosadašnji rezultati.

Program radionice bio je vrlo opsežan i može se pogledati ovdje.

Autor: Antun Marki

Nakon što je završila znanstveno-stručna konferencija Meteorološki izazovi 6, na kojoj su izlaganjima i/ili posterima sudjelovali i suradnici projekta VITCLIC, novinarka Hrvatskog radija Sandra Maričić snimila je za emisiju Oko Znanosti 18-minutni prilog u čijem su snimanju sudjelovali: Maja Telišman Prtenjak, voditeljica Projekta, Antun Marki, predsjednik Hrvatskog meteorološkog društva i suradnik Projekta, te Damjan Jelić, suradnik Projekta i mlade znanstvenice Ivana Marinović i Sarah Ivušić s DHMZ-a.

Razgovaralo se o konferenciji, sudjelovanju suradnika Projekta u njemu i radovima koji su predstavljeni.

Autor: Antun Marki
Meteorološki izazovi 6

U Zagrebu je u Kraš Auditoriju u organizaciji Hrvatskog meteorološkog društva, Geofizičkog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu, Državnog hidrometeorološkog zavoda i Hrvatske kontrole zračne plovidbe održana znastveno-stručna konferencija s međunarodnim sudjelovanjem "Meteorološki izazovi 6". Tema 6. po redu Izazova bila je "Napredne tehnologije u rješavanju meteoroloških izazova" koja je okupila preko 110 domaćigh i inozemnih stručnjaka.

Projekt VITCLIC u svojim usmenim izlaganjima vrlo uspješno su predstavili Maja Telišman Prtenjak, voditeljica Projekta, te Damjan Jelić, suradnik.

Autor: Antun Marki
Europska konferencija za primjenjenu...

U razdoblju od 3. do 7. rujna 2018., tri suradnika projekta VITCLIC sudjelovala su u radu Europske konferencije za primjenjenu meteorologiju i klimatologiju 2018 (EMS 2018) u Budimpešti te predstavila svoje radove kroz četiri predavanja te dva postera. Predstavljeni radovi uključivali su širok spektar meteoroloških i agrometeoroloških tema vezanih uz pojave ekstromnog vremena, vjetar nad širem području Hrvatske, agroklimatskih indeksa te mikrometeoroloških mjerenja u poljoprivredi.

Autor: Antun Marki
Sudjelovanje na XII International...

Suradnica na projektu VITCLIC, prof. dr. sc. Jasminka Karoglan-Kontić sa Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sudjelovala je od 15. do 20. srpnja 2018. na XII International Conference on Grape Breeding and Genetics održanoj u francuskom Bordeauxu s posterom pod nazivom: Polyphenolic composition of Dalmatian grapivine varieties grown under continental climate.

Autor: Antun Marki
Predstavljanje projekta VITCLIC na...

Od 25. do 29. lipnja 2018. u Novom Sadu održavala se radionica "Symposium on Advances on Meteorological application in Agriculture" koja je označavala završetak projekta "H2020 TWINNING – SERBIA FOR EXCELL".

Autor: Antun Marki
Svibanj u Istri obilježen jakom tučom

Nakon svega 40 dana od rutinske kontrole tučomjera broj zabilježenih događaja tuče popeo se preko 20. U razdoblju od 04. do 08.06 odrađeno je prikupljanje, zamjena i dopuna zaliha ploča na svim postajama te je provedena i anketa Ekonomskog Instituta u Zagrebu na vinarima i vinogradarima.

Autor: Antun Marki
Rutinski obilazak tučomjernih...

Ulaskom u novu vinogradarsku sezonu napravljena je rutinska kontrola svih mjernih postaja tuče u Istarskoj županiji kako bi se utvrdilo trenutno stanje, te postaje pripremile za novu sezonu mjerenja (ponovno postavljanje i popravljanje tučomjera te izmjena zapisne ploče). Time su prikupljeni podatci s postaja za period hladnog dijela godine tj, u periodu mirovanja vegetacije te poslani na analizu kako bi se ocijenili udjeli tuče iz tog perioda. Zanimljivo je istaknuti da su na svim postajama zabilježene epizode tuče, no intenziteti istih bili su uglavnom slabi s par iznimaka vrlo jake tuče.
 

Autor: Antun Marki
Sastanak s vinarima i vinogradarima

Nakon godinu dana aktivnosti VITCLIC projekta na Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču 26.04.2018. organiziran je sastanak s vinarima i vinogradarima koji dobrovoljno sudjeluju u provedbi mjerenja tuče u Istarskoj županiji. Cilj sastanka bio je informirati vinare o do sada postignutim rezultatima projekta te nadolazećim planovima kroz dvije prezentacije i diskusiju.

 

Autor: Antun Marki

O recentnim klimatskim promjenama i njihovom utjecaju na proizvodnju voća i povrća u emisiji  Dobar dan, Hrvatska! na HTV1 u četvrtak 11. siječnja 2018. govorio je, između ostalih, i prof. dr. sc. Branko Grisogono, suradnik projekta VITCLIC.

Aktivnosti na Projektu tema su razgovora između sredine 33. i početka 35. minute.

Autor: Antun Marki

Sjeverna Amerika na udaru je ciklonske bombe, a u Australiji zbog visokih temperatura topi se asfalt, kod nas umjesto zime temperaturno proljeće. Što se to događa s vremenom? Jesu li ovo samo trenutačni ekstremi ili naznaka dugoročnih klimatskih promjena? Je li glavni krivac za promjene globalno zatopljenje? Može li se uopće globalno zatopljenje zaustaviti ili ćemo uz njega morati naučiti živjeti?

Autor: Antun Marki
21. Međunarodni biometeorološki kongres

U organizaciji Međunarodnog biometeorološkog društva održan je 21. međunarodni biometeorološki kongres na Sveučilištu Durham u Velikoj Britaniji od 4. do 7. rujna 2017.

Autor: Antun Marki

O recentnim klimatskim promjenama i njihovom utjecaju na fenološke faze vinove loze, te time na dozrijevanje i kakvoću grožđa, odnosno vina kao i povezanosti s različitim agroklimatsološkim indeksima u emisiji Prometej na HTV1 u subotu 19. listopada 2017. govorili su suradnici projekta VITCLIC: doc. dr. sc. Maja Telišman Prtenjak, prof. dr. sc. Marko Karoglan, doc. dr. sc. Željko Andabaka i Branimir Omazić, mag. phys.-geophys.

Aktivnosti vezane uz Projekt prikazuju se od 03:53 do 09:07 minute emisije.

Autor: Antun Marki
Defolijacija

U sklopu projekta VITCLIC na vinogradarsko-vinarskom pokušalištu Agronomskog fakulteta u Jazbini provode se istraživanja ampelotehničkih zahvata vinove loze s ciljem njihove prilagodbe na uočene klimatske promjene.

Autor: Antun Marki

Za potrebe uspostava sustava praćenja fenoloških faza vinove loze odabrano je 40-ak vinograda koji predstavljaju referentne točke za praćenje klimatskih promjena u Hrvatskoj. Pri tome je fokus bio na 4 odabrane modelne sorte: graševina, plavac mali, chardonnay i merlot. U tu svrhu je odrađena i digitalizacija i analiza dostupnih elaborata o berbama grožđa i kvaliteta vina iz prethodnih godina. Trenutno se radi na određivanju trendova.

Elaborati „Zaštita geografskog podrijetla“ i „Zaštita kontoliranog podrijetla“ vina pisali su se radi puštanja vina u promet sa oznakom sorte ili položaja. Od ulaska u EU primjenjuju se Zaštićene oznake izvornosti (ZOI). Elaborati su podjeljeni po ZOI, iz njih će se  koristiti podaci o fenofazama vinove loze, fizikalno - kemijskim parametrima mošta (šećer, kiselina, pH), te prinosima.

 

Priručnik za fenotipizaciju odabranih sorata vinove loze (Vitis vinifera L.)

Autor: Antun Marki

Pripremljen je ekonomski profil vinogradarstva i vinarstva Hrvatske. Rad sadrži osnovne ekonomske pokazatelje za djelatnost poljoprivrede, šumarstva i ribarstva na nacionalnoj i županijskoj razini. Kako bi se dobila što iscrpnija slika za vinogradarstvo i vinarstvo analizirana je djelatnost uzgoja grožđa i djelatnost proizvodnje vina od grožđa i to sljedeći podaci: zaposlenost, prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom, te obilježja poslovne djelatnosti vodećih proizvođači grožđa i vina u Hrvatskoj (ukupni prihodi, dobit, profitabilnost, i drugi podaci dostupni iz baze Poslovna Hrvatska). Pored ekonomskih pokazatelja analizirali su se i fizički pokazatelji vinarstva i vinogradarstva u Hrvatskoj, kako na nacionalnoj tako i na NUTS-2 (Kontinentalna i Jadranska Hrvatska) i NUTS-3 razini (županije). Ujedno je strukturirana i radna verzija upitnika za procjenu šteta kod elementarnih nepogoda.

Autor: Antun Marki
GIS (Geographic Information System)...

U razdoblju od 10-12.07.2017. na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je informatički tečaj za suradnike VITCLIC projekta.

Autor: Antun Marki
DriDanube - Rizici od suše u...

Prvo nacionalno predstavljanje međunarodnog EU projekta "DriDanube - Rizici od suše u Dunavskoj regiji" i radionica održani su u petak 2. lipnja 2017. u Kući Europe, Augusta Cesarca 4, Zagreb, u organizaciji Državnog hidrometeorološkog zavoda, glavnog projektnog partnera iz Hrvatske. 

Autor: Antun Marki
Postavljanje meteoroloških...

U sklopu projekta VITCLIC mikro-meteorološka mjerenja uspostavljena su na pokušalištu Agronomskog fakulteta u Jazbini. VITCLIC meteorološki sustav mjeri vjetar na 2 razine (4 i 10 m), temperaturu, relativnu vlagu i zračenje u prvih 0.8 m. 

Autor: Antun Marki

Repozitorij

Repozitorij je prazan