AKTIVNOSTI

Rezultati projekta CroViZone „Prilagodba vinogradarskih zona RH klimatskim promjenama“

1. svibnja 2023. godine završio projekt CroViZone: „Prilagodba vinogradarskih zona RH klimatskim promjenama“, u kojem je Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu sudjelovao u svojstvu partnera. 
Kao rezultat projekta, izrađen je Elaborat – Prilagodba vinogradarskog sektora u Hrvatskoj klimatskim promjenama i Vodič za prilagodbu vinogradarske proizvodnje klimatskim promjenama.

Elaborat “Prilagodba vinogradarskog sektora u Hrvatskoj klimatskim promjenama” predstavlja ključni rezultat projekta pruža cjelovitu analizu vinogradarskih zona u Republici Hrvatskoj te daje preporuke za prilagodbu vinogradarske proizvodnje uzimajući u obzir promjene u klimatskim uvjetima.

Vodič za prilagodbu vinogradarske proizvodnje klimatskim promjenama, također razvijen unutar projekta, pruža praktične smjernice i korake koje vinogradari mogu poduzeti kako bi se bolje prilagodili promjenama u okruženju. CroViZone predstavlja značajan doprinos u jačanju otpornosti hrvatskog vinogradarstva na klimatske promjene te će poslužiti kao temelj za daljnje istraživanje i implementaciju prilagodbenih mjera.

CroViZone je projekt usmjeren na povećanje prilagodljivosti i smanjenje ranjivosti hrvatskog vinogradarstva u vezi s utjecajem klimatskih promjena na proizvodnju grožđa i vina. 
Projektni tim, koji čine stručnjaci s Ekonomskog fakulteta u Osijeku (Nositelj projekta), Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Prirodoslovno matematičkog fakulteta u Zagrebu te Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, uspješno je proveo istraživanje u trajanju od 36 mjeseci.  
Projekt je ostvaren uz financijsku podršku Europske unije putem Europskog fonda za regionalni razvoj, unutar okvira Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, kroz natječaj Shema za jačanje primijenjenih istraživanja za mjere prilagodbe klimatskim promjenama. Dodatna sredstva za projektnu provedbu osigurana su iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Elaborat Prilagodba vinogradarskog sektora u Hrvatskoj klimatskim promjenama

Vodič za prilagodbu vinogradarske proizvodnje

 

Završna konferencija projekta CroViZone - Prilagodba vinogradarskih zona RH klimatskim promjenama

28. travnja 2023. godine s početkom u 11 sati na Ekonomskom fakultetu u Osijeku održana je završna konferencija projekta CroViZone - Prilagodba vinogradarskih zona RH klimatskim promjenama. Na konferenciji su još jednom akademskoj zajednici i proizvođačima predstavljeni rezultati projekta, mogućnosti prilagodbe novim klimatskim uvijetima, te su dane smjernice za prilagodbu dosadašnjih vinogradarskih zona koje nisu u potpunosti u skladu s klimatskim uvijetima u Hrvatskoj.

Na konferenciji je predstavljen i vodič za prilagodbu vingoradarske proizvodnje klimatskim promjenama. Vodič je napisan u sklopu projekta, a izradili su ga znanstvenici s Agronomskog fakulteta u Zagrebu i s našeg odsjeka. Vodič je prvenstveno namjenjen vinogradarima i predstavlja sintezu dosadašnjeg znanja koja bi im mogla pomoći pri donošenju odluka.

Više o završnoj konferenciji možete pronaći u izvještajima Osječke televizije, Hrvatskog radija - Radio Osijek te Glasa Slavonije.   

 

Predstavljanje rezultata projekta:

Osim diseminacije rezultata na znanstvenim skupovima i okruglim stolovima, naši suradnici predstavili su rezultate projekta i preko brojnih medijskih nastupa i novinskih članaka i članaka na portalima. Prof.dr.sc. Maja Telišman Prtenjak gostovala je u emisiji Znanstveni krugovi, a video možete pogledati ovdje.

Isto tako, na rezultati projekta objavljeni su na portalu www.agroklub.com: u člancima:

Kojim agrotehničkim mjerama ublažiti posljedice klimatskih promjena?

Pupanje vinove loze sve češće sredinom ožujka, do čega još dovodi porast temperature?

Nužne prilagodbe hrvatskog vinogradarsko-vinarskog sektora

Od 11. do 27. veljače 2023. godine u Dubrovniku su se održali 58. hrvatski i 18. međunarodni simpozij agronoma (SA2023), te International Summit on Renewable Energy (INSORE2023). Na programu su bila brojna izlaganja i okrugli stolovi na temu poljoprivrede, klimatskih promjena te novih inovacija. Na sumitu INSORE2023 sudjelovao je i naš projektni tim s posterom

Omazić, Branimir ; Anić, Mislav ; Blašković, Lucija ; Telišman Prtenjak, Maja
Development of the New Method for Frost Detection in Croatia, International Summit on Renewable Energy (INSORE2023)
Dubrovnik, Hrvatska, 2023. (poster)

Isto tako, u sklopu SA2023 održan je 8. okrugli stol projekta CroViZone. Bio je to prvi okrugli stol namjenjen vinogradarima i vinarima Dalmacije, a okupio je i brojnu znanstvenu zajednicu. Više o samim skupovima možete pročitati ovdje.

24. studenog 2022., na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, održana je obrana doktorskog rada suradnika na projektu CroViZone Ivana Prše pod nazivom Utjecaj vremenskih i klimatskih uvjeta na vinogradarsku proizvodnju u Hrvatskoj. Jedan dio ovog doktorsko rada obuhvaća i rezultate projekta CroViZone, kao i rezultate projekta VITCLIC, koji je prethodio ovom. Ovaj doktorski rad predstavlja veliki uspjeh projekta CroViZone i pokazuje njegovu važnost za znanstvenu zajednicu. Ivanu čestitamo na novoj znanstvenoj tituli i želimo mu puno sreće u daljnjem radu. Detalji o samoj obrani i kratki sažetak dostupni su ovdje.

22. studenog 2022. održan je 7. okrugli stol projekta CroViZone: "Klimatske promjene i vinogradarstvo Središnje bregovite hrvatske: potencijal i perspektiva". Okrugli stol održao se u prostorijama "Vuglec breg", te su se na njega odazvali vinari i vinogradari iz ovog dijela Hrvatske. Još jednom, prisutnima su prezentirani rezultati projekta CroViZone, upozorilo ih se na mogući brži početak vegetacije, izazove koje nose stalne promjene u klimi, te načine na koje se najlakše može prilagoditi istim. Uz to izmijenjena su iskustva s vinarima iz prve ruke. Dali svoje viđenje utjecaja klimatskih promjena na vinovu lozu, te problema koje imaju zbog sve viših ljetnih temperatura. Druženje je nastavljeno uz ručak i vino u restoranu vinarije.

9. studenog 2022. godine u emisiji Hrvatskog radija Klimatski izazov gostovala je izv. prof. dr.sc. Maja Telišman Prtenjak. Emisija, emitirana par dana prije obilježavanja svetog Martina, govorila je o agrometeorologiji i fizikalnoj perspektivi vinogradarskih problema izazvanih klimatskim promjenama. Emisiju možete poslušati ovdje.

21. listopada 2022. godine u zagrebačkom hotelu Esplanada održana je festival Zemlja vina. Festival Zemlja vina nudi posjetiteljima i stručnoj javnosti vrhunski doživljaj kušanja najboljih vina hrvatske regije Slavonija i hrvatsko Podunavlje i mađarske regije Villány te vrhunskih kulena Slavonije, Baranja i Srijema. Osim kušanja vina, festival je nudio i brojne radionice koje su imale za cilj informirati i obrazovati posjetitelje o uzgoju i okusima vina. Jedna od radionica bila je namijenjena i za 6. okrugli stol projekta CroViZone: "Klimatske promjene i vinogradarstvo regije Slavonije i hrvatskog Podunavlja – potencijali i perspektiva". Više informacija o samom festivalu možete pronaći ovdje.

Od 4.9. do 9.9.2022. u Bonnu održala se godišnja konferencija u organizaciji Europskog meteorološkog društva “EMS Annual Meeting 2022”.  Projekt CroViZone predstavljen je dvijema prezentacijama:

Blašković, Lucija; Jelić, Damjan; Malečić, Barbara; Omazić, Branimir; Telišman Prtenjak, Maja
National hail climatology of Croatia, EMS 2022
Bonn, Njemačka, 2022. (predavanje)

Omazić, Branimir; Blašković, Lucija; Telišman Prtenjak, Maja; Bubola, Marijan; Karoglan, Marko; Anić, Mislav
Future change in viticulture phenological stages and early frost risk in Istria region, Croatia, EMS Annual Meeting 2022
Bonn, Njemačka, 2022. (predavanje)

 

Od 3. do 8 .srpnja 2022. godine u Bordeauxu održan je 14-ti međunarodni Terroir congress i 2. simpozij ClimWine (TerClim). Riječ je o združenim skupovima koji okupljaju vrhunske znanstvenike iz cijeloga svijeta čiji je fokus na istraživanju fizikalnog, ljudskog i biološkog utjecaja na vinovu lozu, i na posljetku na vino. Osim toga, naglasak je stavljen i na istraživanja koja proučavaju klimatske promjene, njihov utjecaj na uzgoj vinove loze, te mogućnost prilagodbe na nove klimatske uvjete koji nas očekuju u budućnosti. Ove godine kongresu su prisustvovali i znanstvenici iz Hrvatske, većina njih sa projekta CroViZone. Među njima bili su i troje suradnika s Geofizičkog odsjeka PMF-a. Rezultati projekta prikazao je član projektnog tima iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Ivan Prša, pod nazivom: Influence of weather and climatic conditions on the viticultural production in Croatia. Osim diseminacije rezultata, ostvareni su vrijedni kontakti s kolegama iz drugih zemalja, koji nude mogućnost buduće suradnje.

 

Od 19. do 24. lipnja 2022. u Vodicama je održan 57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma. Osnovni cilj Simpozija je upoznati agronome i širu javnost s rezultatima najnovijih znanstvenih istraživanja naših i inozemnih stručnjaka, te na taj način omogućiti bolji prijenos znanstvenih postignuća u poljoprivrednu proizvodnju. Na simpoziju su, unutar novootvorene sekcije "Klima i poljoprivreda", predstavljeni rezultati istraživanja projekta CroViZone. Rezultati su prikazani prezentacijom:

Omazić, Branimir; Blašković, Lucija; Telišman Prtenjak, Maja; Prša, Ivan; Karoglan, Marko; Bubola, Marijan
Utjecaj klimatskih promjena na početak nastupa fenoloških faza vinove loze u Hrvatskoj, 57th Croatian and 17th International Symposium on Agriculture, Vodice, Hrvatska, 2022. (predavanje)

10. lipnja 2022. održan je 5. okrugli stol projekta CroViZone: "Izazovi financiranja vinogradarstva i klimatskih promjena". Okrugli stol organizirao je nositelj projekta Ekonomski fakultet Sveučilišta J.J. Strossmayer u Osijeku. Cilj okruglog stola bio je lokalnim vinogradarima i vinarima i lokalnoj zajednici prenijeti informacije o izazovima financiranja te trenutne rezultate istraživanja o klimatskim promjenama. Na panel raspravi sudjelovala je i izv. prof. dr. sc. Maja Telišman Prtenjak. Izvještaj Osječke televizije s okruglog stola dostupan je ovdje.

2. lipnja 2022., u organizaciji Agronomskog fakulteta u Zagrebu, održan je 4. okrugli stol projekta CroViZone: "Klimatske promjene i vinogradarstvo Središnje bregovite hrvatske: potencijal i perspektiva". Okrugli stol primarno je namijenjen proizvođačima ovog dijela Hrvatske kako bi ih se upoznalo s rezultatima projekta i metodama ublažavanja utjecaja klimatskih promjena na vinogradarstvo. Osim proizvođača, u diskusiji aktivno su sudjelovali i studenti Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Program okruglog stola dostupan je ovdje.

27. svibnja 2022. u sklopu međunarodne konferencije “GO – Graševina Osijek” održan je 3. okrugli stol projekta CroViZone: "Klimatske promjene i vinogradarstvo regije Slavonije i hrvatskog Podunavlja – potencijali i perspektiva". Na okruglom stolu raspravljalo se o utjecaju klimatskih promjena na Graševinu, te o metodama prilagodbe na sve izraženije promjene nastale utjecajem klime. Detalje o konferenciji možete pronaći ovdje.

Od 23.5. do 27.5.2022. u Beču, održala se godišnja konferencija u organizaciji Europskog geofizičke unije “EGU General Assembly 2022”. Konferencija se održavala hibridno, i u Beču i virtualno, a sudjelovalo je više od 14 000 znanstvenika iz 205 zemalja. Među 12 332 predavača našli su se i oni s projekta CroViZone. Rezultati projekta prikazani su dvjema prezentacijama.

Omazić, Branimir; Blašković, Lucija; Telišman Prtenjak, Maja; Prša, Ivan; Karoglan, Marko: Temperature impact on viticulture phenological stages in Croatia under present climate condition. European Geophysical Union General Assembly 2022, Beč, Austrija, 2022. (predavanje)

Blašković, Lucija; Jelić, Damjan; Malečić, Barbara; Omazić, Branimir; Telišman Prtenjak, Maja: Characteristics of hail in the Croatian coastal part of the Adriatic, European Geosciences Union
Beč, Austrija, 2022. (predavanje)

Detaljan program dostupan je ovdje.

5. svibnja 2022. u održana su prva dva okrugla stola projekta CroViZon na području vinogradarske regije Hrvatska Istra i Kvarner. Cilj okruglih stolova je prenijeti informacije i rezultate projekta proizvođačima kako bi im omogućili lakšu prilagodbu na klimatske promjene.

Prvi okrugli stol „KLIMATSKE PROMJENE I VINOGRADARSTVO REGIJE HRVATSKA ISTRA, KVARNER I HRVATSKO PRIMORJE: POTENCIJALI I PERSPEKTIVA“ održan je u Poreču u sklopu manifestacije Vinistra i detalje o okruglom stolu možete pronaći ovdje.

Istog dana u Opatiji održan je i drugi okrugli stol u „UTJECAJ KLIMATSKIH PROMJENA U RH NA UPRAVLJANJE VINOGRADARSTVOM“ organiziran u sklopu konferencije Interdisciplinary Management Research XVIII. Detalji o okruglom stolu možete vidjeti dolje:

28. i 29. travnja u Zagrebu, u organizaciji Hrvatskog meteorološkog društva, održan je znanstevno-stučni skup s međunarodnim sudjelovanjem: "Meteorološki izazovi 8: Zrak koji udišemo, zrak koji prognoziramo". Ciljevi skupa bili su: razmjena najnovijih znanstvenih rezultata i istraživanja na području meteorologije, zaštite okoliša i održivog razvoja; jačanje komunikacije s korisnicima meteoroloških podataka i produkata, općom javnošću i medijima; promicanje i popularizacija meteorologije.

Drugog dana skupa, projekt CroViZon predstavljen je kroz dva meteorološka predavanja.

Blašković, Lucija; Jelić, Damjan; Malečić, Barbara; Omazić, Branimir; Telišman Prtenjak, Maja: Characteristics of hail on the Croatian Adriatic coast. Meteorološki izazovi 8, Zagreb, Hrvatska, 2022. (predavanje)

Omazić, Branimir; Blašković, Lucija; Telišman Prtenjak, Maja: Performance of several models for predicting start date of phenological stages of grapevine in Croatia. Meteorološki izazovi 8, Zagreb, Hrvatska, 2022. (predavanje)

Detaljan program dostupan je ovdje.

 

Od 3.9. do 10.9.2021 održala se godišnja konferencija u organizaciji Europskog meteorološkog društva “EMS Annual Meeting 2021”. Konferencija je održana u virtualnom obliku i na njoj je sudjelovalo 549 znanstvenika iz 43 zemlje. Projekt CroViZon predstavljala je grupa znanstvenika koji su održali prezentaciju s rezultatima dobivenim na projektu. Detaljan program dostupan je ovdje.

 

Omazić, Branimir; Telišman Prtenjak, Maja; Prša, Ivan; Karoglan, Marko Analysis of the observed and modelled budburst dates of grapevine in Croatia. EMS Annual Meeting 2021, Virtualno, 2021. (prezentacija)

 


Obavijesti

Repozitorij

Repozitorij je prazan