Broj posjeta:
931

AKTIVNOSTI

 

2. lipnja 2022., u organizaciji Agronomskog fakulteta u Zagrebu, održan je 4 okrugli stol projekta CroViZone: "Klimatske promjene i vinogradarstvo Središnje bregovite hrvatske: potencijal i perspektiva". Okrugli stol primarno je namjenjen proizvođačima ovog dijela Hrvatske kako bi ih se upoznalo s rezultatima projekta i metodama ublažvanja utjecaja klimatskih promjena na vinogradarstvo. Osim proizvođača, u diskusiji aktivno su sudjelovali i studetni Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Program okruglog stola dostupan je ovdje.
27. svibnja 2022. u sklopu međunarodne konferencije “GO – Graševina Osijek” održan je 3. okrugli stol projekta CroViZone: "Klimatske promjene i vinogradarstvo regije Slavonije i hrvatskog Podunavlja – potencijali i perspektiva". Na okruglom stolu raspravljalo se o utjecaju klimatskih promjena na Graševinu, te o metodama prilagodbe na sve izraženije promjene nastale utjecajem klime. Detalje o konferenciji možete pronaći ovdje.

Od 23.5. do 27.5.2022. u Beču, održala se godišnja konferencija u organizaciji Europskog geofizičke unije “EGU General Assembly 2022”. Konferencija se održavala hibridno, i u Beču i virtualno, a sudjelovalo je više od 14 000 znanstvenika iz 205 zemalja. Među 12 332 predavača našli su se i oni s projekta CroViZone. Rezultati projekta prikazani su dvijema prezentacijama.

Omazić, Branimir; Blašković, Lucija; Telišman Prtenjak, Maja; Prša, Ivan; Karoglan, Marko: Temperature impact on viticulture phenological stages in Croatia under present climate condition. European Geophysical Union General Assembly 2022, Beč, Austrija, 2022. (predavanje)

Blašković, Lucija; Jelić, Damjan; Malečić, Barbara; Omazić, Branimir; Telišman Prtenjak, Maja: Characteristics of hail in the Croatian coastal part of the Adriatic, European Geosciences Union
Beč, Austrija, 2022. (predavanje)

Detaljan program dostupan je ovdje.

5. svibnja 2022. u održana su prva dva okrugla stola projekta CroViZon na području vinogradarske regije Hrvatska Istra i Kvarner. Cilj okruglih stolova je prenjeti informacije i rezultate projekta proizvođačima kako bi im omogućili lakšu prilagodbu na klimatske promjene.

Prvi okrugli stol „KLIMATSKE PROMJENE I VINOGRADARSTVO REGIJE HRVATSKA ISTRA, KVARNER I HRVATSKO PRIMORJE: POTENCIJALI I PERSPEKTIVA“ održan je u Poreču u sklopu manifestacije Vinistra i detalje o okruglom stolu možete pronaći ovdje.

Istog dana u Opatiji održan je i drugi okrugli stol u „UTJECAJ KLIMATSKIH PROMJENA U RH NA UPRAVLJANJE VINOGRADARSTVOM“ organiziran u sklopu konferencije Interdisciplinary Management Research XVIII. Detalji o okruglom stolu možete vidjeti dolje:

28. i 29. travnja u Zagrebu, u organizaciji Hrvatskog meteorološkog društva, održan je znanstevno-stučni skup s međunarodnim sudjelovanjem: "Meteorološki izazovi 8: Zrak koji udišemo, zrak koji prognoziramo". Ciljevi skupa bili su: razmjena najnovijih znanstvenih rezultata i istraživanja na području meteorologije, zaštite okoliša i održivog razvoja; jačanje komunikacije s korisnicima meteoroloških podataka i produkata, općom javnošću i medijima; promicanje i popularizacija meteorologije.

Drugog dana skupa, projekt CroViZon predstavljen je kroz dva meteorološka predavanja.

Blašković, Lucija; Jelić, Damjan; Malečić, Barbara; Omazić, Branimir; Telišman Prtenjak, Maja: Characteristics of hail on the Croatian Adriatic coast. Meteorološki izazovi 8, Zagreb, Hrvatska, 2022. (predavanje)

Omazić, Branimir; Blašković, Lucija; Telišman Prtenjak, Maja: Performance of several models for predicting start date of phenological stages of grapevine in Croatia. Meteorološki izazovi 8, Zagreb, Hrvatska, 2022. (predavanje)

Detaljan program dostupan je ovdje.

 

Od 3.9. do 10.9.2021 održala se godišnja konferencija u organizaciji Europskog meteorološkog društva “EMS Annual Meeting 2021”. Konferencija je održana u virtualnom obliku i na njoj je sudjelovalo 549 znanstvenika iz 43 zemlje. Projekt CroViZon predstavljala je grupa znanstvenika koji su održali prezentaciju s rezultatima dobivenim na projektu. Detaljan program dostupan je ovdje.

 

Omazić, Branimir; Telišman Prtenjak, Maja; Prša, Ivan; Karoglan, Marko Analysis of the observed and modelled budburst dates of grapevine in Croatia. EMS Annual Meeting 2021, Virtualno, 2021. (prezentacija)

 


Obavijesti

Repozitorij

Repozitorij je prazan