Diseminacija

SEFS13

Oduševljeni smo što možemo podijeliti uzbudljive vijesti o našoj doktorandici, Lei, koja je nedavno sudjelovala na 13. simpoziju Symposium for European Freshwater Sciences (SEFS13) u gradu Newcastle Upon Tyne u Engleskoj. Lea je održala usmeno izlaganje pod nazivom Terrestrial invertebrates strike back: Colonisation of the dry riverbed by air and ground. Na simpoziju je prisustvovalo preko 400 sudionika te je bilo puno prilika za druženje s drugim znanstvenicima, slušanje zanimljivih prezentacija i sudjelovanje na događanjima i izletima. Lein entuzijazam i naporan rad su se isplatili jer je primila nagradu za mlade istraživače za drugo najbolje usmeno izlaganje. Lea je presretna tim rezultatom i cijelim simpozijem. Čestitamo, Lea i pratite nas za nove uspjehe DinDRY tima!

Festival znanosti

Članovi DinDRY tima sudjelovali su na ovogodišnjem Festivalu znanosti s predavanjem i interaktivnom radionicom na temu povremenih tekućica. Festival znanosti je najveća manifestacija popularizacije znanosti u Hrvatskoj, te je ove godine bio održan od 24. do 29. travnja s temom “Priroda i društvo”. Održali smo predavanje pod naslovom "Povremene tekućice – izazov budućnosti za životinje i znanstvenike” za sve uzraste te interaktivnu radionicu za djecu "Moj dom je presušio! - Prilagodbe organizama povremenih tekućica”. U pripremi radionice sudjelovale su i Ana i Nina Randić, studentice treće godine preddiplomskog sveučilišnog studija biologije. Posjetitelji su kroz zabavne i edukativne aktivnosti dobili uvid u mehanizme presušivanja krških rijeka, kao i u životinjske vrste koje se prilagođavaju različitim fazama povremenih tekućica. Sudionici su imali priliku promatrati ove životinje pod lupom i saznati više o našem projektu te zaštiti ovih ekosustava. Cilj našeg sudjelovanja na Festivalu znanosti bio je educirati posjetitelje o važnosti očuvanja povremenih tekućica, potaknuti mlade ljude da razmišljaju o očuvanju prirode te razvijaju interes za znanstvena istraživanja. Hvala svima koji su se pridružili našem događaju i podržali naš rad.

4. Simpozij o biologiji slatkih voda (SOBS)

Članovi DinDRY tima sudjelovali su na 4. Simpoziju o biologiji slatkih voda (SOBS) s tri usmena izlaganja. Fran Rebrina je predstavio rezultate istraživanja slatkovodnih puževa pod naslovom Freshwater gastropod assemblages in Mediterranean intermittent rivers: the influence of physico-chemical water properties, a Marina Vilenica je održala prezentaciju o zajednicama vodencvijetova Mayfly assemblages in lentic phase of karst intermittent rivers in the Mediterranean. Nažalost, studentica diplomskog studija, Lana Židak, koja izrađuje diplomski rad pod mentorstvom članica DinDRY tima, zbog bolesti nije mogla sudjelovati. Umjesto nje, prezentaciju pod naslovom Spatial variabiliy of Diptera assemblages in lotic phase of karst intermittent rivers in the Mediterranean o prostornoj varijabilnosti zajednica dvokrilaca održala je Marina Vilenica.
Želimo se zahvaliti organizatorima simpozija na izvrsnom radu i želimo brz oporavak Lani!

7. simpozij studenata doktorskih studija PMF-a

Naša doktorandica Lea sudjelovala je na 7. simpoziju doktorskih studenata Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Predstavila je poster pod nazivom Party in the dry riverbed! How spiders use different intermittent river habitats o tome kako pauci koloniziraju kopnenu fazu povremenih tekućica. Povezala se s drugim kolegama iz različitih odsjeka i uživala slušajući njihove prezentacije.

14. Hrvatski biološki kongres

Članovi DinDRY tima sudjelovali su na 14. Hrvatskom biološkom kongresu s dvije prezentacije te jednim posterom čije teme su bile vezane za povremene tekućice dinarskog krša istraživane ovim projektom. Marina Vilenica održala je prezentaciju pod naslovom “Koliko su mediteranske povremene tekućice pogodne kao staništa vodencvjetova?”, a Lea Ružanović “Obrasci disperzije letećih beskralježnjaka u suhom riječnom koritu”. Andreja Brigić bila je prvi autor postera “Prostorno-vremenska varijabilnost okolišnih čimbenika povremenih tekućica dinarskog krša”. Osim izlaganja, s ostalim sudionicima kongresa posjetili smo NP Brijuni.
Bilo nam je odlično i zahvaljujemo se organizatorima na prekrasnom kongresu! 😊

6. EUROPSKI ODONATOLOŠKI KONGRES

Krajem lipnja 2022. godine, članica našeg istraživačkog tima, doc. dr. sc. Marina Vilenica, sudjelovala je na 6. Europskom odonatološkom kongresu u Kamniku (Slovenija) (https://ecoo2016.wordpress.com/), sa posterskom prezentacijom pod nazivom: Can Odonata promote conservation of intermittent rivers in the Mediterranean? (https://ecoo2016.files.wordpress.com/2022/06/ecoo2022_abstracts_fin_splet_wp.pdf)

6. SIMPOZIJ STUDENATA DOKTORSKIH STUDIJA PMF-a

U travnju 2022. godine, naša doktorandica, Lea Ružanović sudjelovala je na 6. Simpoziju studenata doktorskih studija PMF-a. Predstavila je preliminarne rezultate istraživanja kolonizacije suhog riječnog korita zamkama za presretanje leta koje smo proveli u srpnju 2021. godine.

 

TERENSKA NASTAVA

Fran Rebrina i Lea Ružanović održali su terensku vježbu “koncept ekotona” (koju je osmislila Andreja Brigić) studentima druge godine preddiplomskog studija Sveučilišta Queen Mary iz Londona. Terenska nastava održala se na rijeci Krčić i u Ekološkoj stanici Vrlika gdje su studenti učili o ekotonima na primjeru riparijskih staništa povremenih tekućica.

PRIPREME ZA NOĆ BIOLOGIJE

Pavel Ankon, Matej Vucić i Lea Ružanović sudjelovali su na manifestaciji Noć biologije s video lekcijom “Nestabilnost vodenih ekosustava”. Pričali su o važnosti mora i slatkih voda, o tome kako presušivanje utječe na bioraznolikost povremenih i stalnih tekućica te o prijetnjama s kojima se vodeni ekosustavi danas suočuju.
Video lekciju možete pogledati na web stranici Noći biologije.