Opcije pristupačnosti Pristupačnost

ŽELJANA FREDOTOVIĆ

Naslov: Struktura genoma, kemijski sastav i biološka aktivnost triploidnog luka
Allium × cornutum Clementi ex Visiani

 

Ponedjeljak, 3. srpnja 2017. godine u 11,00 sati u učionici ZMB Seminar Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Horvatovac 102a, Zagreb

 

Povjerenstvo za obranu imenovano je u sastavu:

Prof. dr. sc. Mirjana Pavlica, PMF Zagreb

Izv. prof. dr. sc. Kroata Hazler Pilepić, Farmaceutsko-biokemijski fakultet Zagreb

Prof. dr. sc. Vlatka Zoldoš, PMF Zagreb

Zamjena: Prof. dr. sc. Zlatko Šatović, Agronomski fakultet, Zagreb

 

Mentor: Prof. dr. sc. Jasna Puizina, PMF Split

Allium × cornutum Clementi ex Visiani, 1842 jedinstvena je forma luka, koja se pod nazivom 'Ljutika' tradicionalno uzgaja i koristi u ljudskoj prehrani u obalnoj i otočnoj Hrvatskoj. Otporna je na sušu i hladnoću, te prilagođena oskudnom, kamenitom tlu. Ovim radom željela se detaljnije istražiti struktura genoma te vrste, rasvijetliti nutritivni sastav te provjeriti njezinu biološku aktivnost. Provedene molekularno-filogenetske analize ribosomskih gena, 18S-5.8S-25S rDNA i 5S rDNA, otkrile su da je A. × cornutum (2n = 3x = 24) jedinstveni hibrid triju vrsta lukova: crvenog luka, Allium cepa L. i dva azijska luka, Allium pskemense B. Fedtsch i Allium roylei Stearn. Po jedan haploidni genom (x = 8) svake od triju roditeljskih vrsta identificiran je i vizualiziran na mitotskim i mejotičkim kromosomima A. × cornutum metodom fluorescentne hibridizacije in situ. Analize kloroplastnih i mitohondrijskih gena, pokazuju da A. × cornutum posjeduje jedinstveni tip sterilne citoplazme CMS-S, važne u oplemenjivanju lukova. Kemijske analize metanolnih ekstrakta A. × cornutum i A. cepa izvršene metodom HPLC-a, ukazuju na povećan sadržaj flavonoida (flavonola i antocijanina) u A. × cornutum, što može biti objašnjenje i nešto boljeg bioaktivnog profila triploida u odnosu na A. cepa. Obje vrste pokazuju značajnu antioksidativnu, antigenotoksičnu i antiproliferacijsku aktivnost, što ih potvrđuje kao važan izvor korisnih fitonutrijenata koji mogu doprinijeti zaštiti i očuvanju ljudskog zdravlja.

 

 

 

Autor: Marina Bošković-Vrbos
Popis obavijesti