Izbornik
 

Adriatic NMR 2020

 

 


Hrvatsko kemijsko društvo
Broj posjeta:
3046347
Obavijesti
 
24. 6. 2020. u 11:58

S obzirom na sve veći broj zaraženih koronavirusom SARS-CoV-2 proteklih dana, dekanica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija podsjeća na obavezu pridržavanja svih nužnih epidemioloških mjera, kao i Protokola za provođenje ispita na PMF-u.

 

 Podsjetnik

 

Adriana Kenđel

Dekanica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija donijela je Protokol za provođenje ispita na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu tijekom epidemije koronavirusa (COVID-19).

Adriana Kenđel

Na sjednici Vijeća Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održanoj 3. lipnja 2020. donesena je Odluka o rasporedu ispita na Kemijskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Odlukom se utvrđuje novi raspored održavanja ispita na izvanrednom, ljetnom i jesenskom ispitnom roku na Kemijskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Sve prijave studenata na ispite u lipnju, srpnju i rujnu bit će obrisane te će se raspisati novi ispitni rokovi prema donesenoj odluci. Molimo studente da iza 8. lipnja 2020. ponovno prijave željene ispite. Ispite iz kolegija ljetnog semestra će biti moguće prijaviti po završetku semestra. Na izvanrednom ispitnom roku moguće je polagati samo ispite iz kolegija zimskog semestra.

Adriana Kenđel

6. 8. 2020. u 14:08
CIuK novosti

U sklopu projekta Centar izvrsnosti u kemiji u srpnju su postavljena na Kemijski odsjek dva nova instrumenta.

U Zavod za biokemiju, u Laboratorij za enzimsku kinetiku i preparativnu biokemiju, stigao je UV/VIS spektrofotometar VWR UV-1600PC, a Zavod za fizikalnu kemiju odnosno njegov Laboratorij za spektrofotometriju, može se pohvaliti novim spektrofotometrom AT Cary 5000.

Više na poveznici.

Adriana Kenđel

Na III. Mini simpoziju Sekcije za medicinsku i farmaceutsku kemiju 12. studenog 2019. godine mladi znanstvenici su održali predavanje o svom istraživačkom radu te su po prvi puta imali mogućnost sudjelovati u procesu selekcije za dodjelu Nagrade mladim medicinskim i farmaceutskim kemičarima koju dodjeljuje Hrvatsko kemijsko društvo i tvrtka Fidelta d.o.o.

Nagradu za mladog znanstvenika u području medicinske i farmaceutske kemije 2019. godine dobio je dr. sc. Đani Škalamera.

Dr. sc. Škalamera je održao predavanje s naslovom: “Synthesis and Evaluation of QS-17/18-Based Vaccine Adjuvants“.

 

Čestitamo!

 

Objava

Adriana Kenđel

Grad Zagreb je 5. svibnja ove godine osnovao Povjerenstvo za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih Grada Zagreba koje je u svoj program uključilo i poseban dio namijenjen studentskoj populaciji.

Materijalima Povjerenstva možete pristupiti preko poveznice.

Adriana Kenđel

Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Kristina Smokrović i Ivica Đilović u suradnji sa Senadom Muratović, Bahar Karadeniz, Krunoslavom Užarevićem i Dijanom Žilić s Instituta Ruđer Bošković objavili su rad Synthon Robustness and Structural Modularity of Copper(II) Two-Dimensional Coordination Polymers with Isomeric Amino Acids and 4,4′-Bipyridine u uglednom časopisu Crystal Growth & Design (IF = 4,153).

Adriana Kenđel

1. 7. 2020. u 13:38
CIuK novosti

U okviru realizacije projekta Centar izvrsnosti u kemiji u lipnju su postavljena na Kemijski odsjek dva nova instrumenta.

Prvi je uređaj visoke rezolucije za spektroskopiju NMR od 600 MHz kojim se proširuju mogućnosti i opseg istraživanja unutar Laboratorija za spektroskopiju NMR.

Drugi uređaj je rentgenski difraktometar za polikristalne uzorke (napredna konfiguracija) na kojem se može određivati kristalna struktura materijala, smješten u Laboratorij za rentgensku strukturnu analizu.

Više na poveznici.

Adriana Kenđel

25. 6. 2020. u 11:22
CIuK novosti

Nakon produljenja trajanja projekta Centar izvrsnosti u kemiji do travnja 2021. koje je bilo nužno kako bi se ostvarili svi zadani ciljevi, aktivnosti koje se provode ponovo su u potpunosti usmjerene na nabavu opreme za uspostavljene laboratorije.

Na Kemijski je odsjek stigla preparativna centirifuga velikog kapaciteta koja je smještena na Zavod za biokemiju, a više možete pročitati na poveznici.

 

Adriana Kenđel

Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Kristina Smokrović i Vladimir Stilinović objavili su rad Stoichiometry of adamantylamine–trinitrophloroglucinol salts controlled by solvate formation u uglednom časopisu CrystEngComm (IF = 3,350).

Adriana Kenđel

Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Luka Fotović i Vladimir Stilinović objavili su rad Halogenide anions as halogen and hydrogen bond acceptors in iodopyridinium halogenides u uglednom časopisu CrystEngComm (IF = 3,350).

Adriana Kenđel

Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenik Kemijskog odsjeka Dominik Cinčić u suradnji s Mihailsom Arhangelskisom sa Sveučilišta u Varšavi (Varšava, Poljska), Filipom Topićem, Rickyem Tranom i Tomislavom Friščićem sa Sveučilišta McGill (Montreal, Kanada), Poppy Hindle sa Sveučilišta u Cardiffu (Cardiff, UK) i Andrewom J. Morrisom sa Sveučilišta u Birminghamu (Birmingham, UK) objavio je rad Mechanochemical reactions of cocrystals: comparing theory with experiment in the making and breaking of halogen bonds in the solid state u vrhunskom časopisu Chemical Communications (IF = 6,164).

Adriana Kenđel

Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenik Kemijskog odsjeka Davor Kovačević i studentice sveučilišnog studija molekularne biologije i CEEPUS stipendistice Irena Slišković i Valentina Runko u suradnji s Klemenom Bohincem, Anamarijom Zore, Mojcom Jevšnik i Peterom Rasporom sa Sveučilišta u Ljubljani, Katjom Bezek sa Sveučilišta Primorska i Anžeom Abramom s Instituta Jožef Stefan objavili su rad Bacterial adhesion rate on food grade ceramics and Teflon as kitchen worktop surfaces. Rad je objavljen u uglednom časopisu International Journal of Food Microbiology (IF 4,006).

Adriana Kenđel

Sveučilište u Zagrebu

Prirodoslovno-matematički fakultet

Zagreb, Horvatovac 102a

 

objavljuje

NATJEČAJ

 

za upis na poslijediplomske sveučilišne studije (doktorske studije): Biologija, Fizika, Geologija, Kemija, Matematika, Interdisciplinarni doktorski studij iz oceanologije i Doktorski studij geografije: prostor, regija, okoliš, pejzaž, u akademskoj godini 2020./2021., za stjecanje akademskog stupnja doktora znanosti.

 

Natječaj za upis na doktorske studije na PMF-u

Call for applications for doctoral studies at the Faculty of Science University of Zagreb

Adriana Kenđel

25. 5. 2020. u 17:59

Fakultetsko vijeće Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu donijelo je na sjednici održnoj 21. svibnja 2020. godine Odluku o izmjeni kalendara nastave za akad. god. 2019./2020.

Adriana Kenđel

19. 5. 2020. u 15:14
Uređeno: 19. 5. 2020. u 15:28
Odrada praktikumskih vježbi na...

U ponedjeljak 11. svibnja 2020. godine, već prvog dana kada je to s obzirom na epidemiološku situaciju bilo omogućeno, na Kemijskom odsjeku su započele odrade praktikumskih vježbi u svim studentskim laboratorijima. Uspješno održavanje praktikumske nastave ne bi bilo moguće bez velikog angažmana svih sudionika. U prvom redu zahvaljujemo studenticama i studentima koji, bez obzira na cijeli niz problema sa smještajem, prijevozom, prehranom i brojnim drugim zaprekama, redovito dolaze i marljivo odrađuju vježbe. Hvala i zaposlenicima Kemijskog odsjeka – asistentima, nastavnicima, tehničarima i spremačicama, koji su napravili sve potrebne predradnje i čine sve da se laboratorijska nastava odvija na siguran način u skladu s Protokolom za izvođenje laboratorijske i praktikumske nastave na PMF-u tijekom epidemije koronavirusa (COVID-19) i drugim preporukama.

Vježbe se svakodnevno kontinuirano i uspješno odrađuju na zadovoljstvo i Kemijskog odsjeka i studenata o čemu svjedoče među ostalim i dojmovi studenata objavljeni na portalu srednja.hr (https://www.srednja.hr/faks/pitali-smo-studente-prosao-prvi-tjedan-povratka-fakultete-potpunosti-se-osjecam-sigurno/)

Neupitno je da u ovim neizvjesnim vremenima samo zajedničkim angažmanom možemo prebroditi mnogobrojne probleme i poteškoće s kojima se svakodnevno susrećemo. Uvjereni smo da ćemo zajedno uspješno odraditi sve obaveze u tekućoj akademskoj godini.

Željka Soldin

7. 5. 2020. u 21:01
Uređeno: 7. 5. 2020. u 21:02

Na temelju Odluke o izvođenju praktikumske i laboratorijske nastave na PMF-u, dozvoljava se izvođenje praktikumske nastave u prostorima Kemijskog odsjeka od ponedjeljka, 11. svibnja 2020. Odvijanje nastave će se organizirati prema Protokolu koji je objavio PMF, a kojeg su dužni poštivati svi sudionici nastave.

Posebnu pozornost potrebno je obratiti na mjere dezinfekcije te na obvezno nošenje zaštitnih maski. Grupiranje i zadržavanje prije i nakon ulaska u zgradu nije dopušteno. U zgradi i izvan nje obvezno je držanje fizičkog razmaka od 2 m.

Dodatne informacije o grupama i načinu izvođenja praktikumske nastave na pojedinim kolegijima studenti će dobiti od predmetnih nastavnika. 

Željka Soldin

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Vinko Nemec i Dominik Cinčić u suradnji s Tomislavom Pitešom s Instituta Ruđer Bošković te s Tomislavom Friščićem sa Sveučilišta McGill (Montreal, Kanada) objavili su rad The morpholinyl oxygen atom as an acceptor site for halogen-bonded cocrystallization of organic and metal-organic units u uglednom časopisu Crystal Growth & Design (IF 4,153).

Adriana Kenđel

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Gordan Horvat, Nikola Cindro i Vladislav Tomišić te bivša studentica KO PMF Tamara Rinkovec, u suradnji s Nikolinom Vidović, Davide Rivom i Giovannom Speranzom sa Sveučilišta u Milanu objavili su rad pod naslovom Chloride-Assisted Peptide Macrocyclization u uglednom časopisu Organic Letters (IF 6,555). Glavni urednik Nature Reviews Chemistry izabrao je rad da ga istakne u tom časopisu: Stephen G. Davey, Running rings around chloride.

Adriana Kenđel

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Tomislav Jednačak, Tomica Hrenar, Karlo Sović i Predrag Novak, u suradnji s Majom Majerić Elenkov s Instituta Ruđer Bošković i Jelenom Parlov Vuković iz INA-Industrija nafte, objavili su rad Solution and solid state studies of hydrogen bonding in substituted oxazolidinones by spectroscopic and quantum chemical methods u uglednom časopisu New Journal of Chemistry (IF 3,069).

Adriana Kenđel

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Katarina Leko, Katarina Pičuljan i Josip Požar u suradnji s Rosanom Ribić sa Sveučilišta Sjever i Markom Hanževačkim i Zlatkom Brkljačom s Instituta Ruđer Bošković objavili su rad Solvophobically Driven Complexation of Adamantyl Mannoside with β‐Cyclodextrin in Water and Structured Organic Solvents u uglednom časopisu Chemistry-A European Journal (IF 5,16). Rad je istaknut na naslovnici časopisa.

Adriana Kenđel

20. 3. 2020. u 11:59

Dekanica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija donijela je Odluku kojom se utvrđuje rad od kuće i osigurava kontinuirano obavljanje poslova na PMF-u u vezi s epidemijom COVID-19.

Na sljedećoj poveznici nalazi se i Uputa visokim učilištima koja je dostavljena od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Željka Soldin

13. 3. 2020. u 17:49
Uređeno: 20. 3. 2020. u 12:00

Na temelju DODATNE UPUTE Ministarstva znanosti i obrazovanja te ODLUKE Rektora Sveučilišta u Zagrebu vezano uz obustavu nastave na svim visokim učilištima zbog aktualnog epidemiološkog stanja dekanica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija donosi NADOPUNU UPUTE O POSTUPANJU vezanu uz trenutnu epidemiološku situaciju.

 

Željka Soldin

Dekanica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija donosi najnoviju obavijest vezanu uz trenutnu epidemiološku situaciju.

Od ponedjeljka 16. 3. 2020. godine se, u očekivanom trajanju od 14 dana, prekidaju svi oblici neposredne kontaktne nastave na svim studijskim programima Prirodoslovno-matematičkog fakulteta .

Detaljne informacije navedene su u priloženom DOKUMENTU!

 

Molimo da daljnje obavijesti pratite  na stranicama PMF-a, Kemijskog odsjeka i svih kolegija koje pohađate u ljetnom semestru te da se striktno pridržavate svih uputa Stožera civilne zaštite RH i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Željka Soldin

13. 3. 2020. u 10:11
Uređeno: 13. 3. 2020. u 10:34

Dekanica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija donosi UPUTE O POSTUPANJU vezano uz epidemiološku situaciju vezanu za COVID 19.

 

UPUTE O POSTUPANJU

 

Iz objavljenih uputa, koje je potrebno detaljno pročitati,  izdvajamo sljedeće:

  • odgađaju sve aktivnosti na PMF-u koje nisu izravno vezane uz nastavu i znanstveni rad (npr. Dan i noć na PMF-u, popularna predavanja itd.)
  • svi studenti koji su u proteklih 14 dana boravili izvan RH dužni su se javiti prodekanici za nastavu PMF-a prof. dr. sc. Dubravki Hranilović  na e-mail adresu dubravka@biol.pmf.hr, uz naznaku odsjeka, studija i studijske godine na kojima studiraju te ostati u samoizolaciji 14 dana od povratka. U slučaju pojave simptoma zaraze koronavirusom tijekom samoizolacije, moraju se javiti nadležnom epidemiologu prema naputku HZJZ (informacije u objavljenim uputama)
  • studentima Kemijskog odsjka koji boluju od kroničnih bolesti i trudnicama preporučuje ostati kod kuće 14 dana od izdavanja ovih uputa, u dogovoru s pomoćnicom za nastavu Kemijskog odsjeka i te prodekanicom za nastavu PMF-a (obavezno se javiti mailom izv. prof. dr. sc. V. Petrović Peroković i prof. dr. sc. D. Hranilović).
Željka Soldin

13. 3. 2020. u 10:09

           

Dekanica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Aleksandra Čižmešija donosi OBAVIJEST STUDENTIMA vezanu uz epidemiološku situaciju vezanu za COVID 19.

 

OBAVIJEST STUDENTIMA

Željka Soldin

Tražilica
 
Kontakt
 

Kemijski odsjek
Prirodoslovno-matematički fakultet

Sveučilište u Zagrebu

Horvatovac 102A
HR-10000 Zagreb

Tel. +385 1 4606 000 (centrala)

E-pošta: ko@chem.pmf.hr


           


Poštovani posjetitelji weba, molimo Vas da sve pogrešne ili zastarjele informacije dojavite na
webmaster@chem.pmf.hr


 

 

Sva prava pridržana. Kemijski odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta
Sveučilište u Zagrebu