Izbornik
 
6. OTVORENI DAN
 

Hrvatsko kemijsko društvo
Broj posjeta:
1032967
Obavijesti
 

Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost Hrvatskoga sabora, na sjednici održanoj 17. srpnja 2014. pod predsjedanjem Josipa Leke, predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednika Odbora, donio je Odluku o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2013. Ukupno je dodijeljeno 30 državnih nagrada za znanost za 2013.

 

U području prirodnih znanosti državna nagrada za životno djelo dodijeljena je akademiku Nikoli Kallayu, professoru emeritusu Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 

Čestitamo!

 

webmaster KO
[ Više... ]

22.10.2014. u 11:28

dr. sc. Marko Močibob, nastupno predavanje za izbor u znanstveno-nastavno zvanje docent

utorak, 28. listopada 2014. godine u 11,15 sati

u predavaonici A1, Horvatovac 102a, Zagreb.

 

Naslov predavanja glasi:

"EKSPERIMENTALNE METODE ISTRAŽIVANJA PROTEINA“

webmaster KO
[ Više... ]

21.10.2014. u 13:27
Uređeno: 21.10.2014. u 14:39
Svečana sjednica Vijeća Kemijskog...

Svečana sjednica Vijeća Kemijskog odsjeka održat će se u dvorani A1 (016) Kemijskog odsjeka, PMF Zagreb, Horvatovac 102a u srijedu, 22. listopada 2014. u 12:00 sati.

Na sjednici će se dodijeliti priznanja Kemijskog odsjeka za znanstveni rad studenata i medalje Kemijskog odsjeka odličnim studentima II. godine Diplomskog studija kemije – istraživački i nastavnički smjer te zaslužnim djelatnicima Kemijskog odsjeka PMF-a.

Diplome i dopunske isprave dodijelit će se svim studentima koji su završili Preddiplomski sveučilišni studij KEMIJA i stekli akademski stupanj Sveučilišni prvostupnik/ca kemije 2012./2013. godine.

Čestitamo svima!

Pozivaju se svi dosadašnji najbolji studenti, nastavnici, članovi Vijeća te ostali zaposlenici Kemijskog odsjeka da svojim dolaskom na sjednicu uveličaju svečanost.

 

Danijela Hus Mustić
[ Više... ]

10.10.2014. u 14:04
Smotra Sveučilišta u Zagrebu

Mole se studenti, koji žele sudjelovati u pripremi prezentacije te predstavljanju Kemijskog odsjeka PMF na ovogodišnjoj Smotri Sveučilišta u Zagrebu (studeni 2014.) da se prijave koordinatoru dr. sc. Krešimiru Baumannu.

webmaster KO

Stručni skup Ishodi učenja kao temelj za vrednovanje studenata za nastavnike Biološkog i Kemijskog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu održati će se 14.10.2014. od 10.00h - 16.30h u predavaonici BO4 Rooseveltov trg 6, Zagreb. Prijaviti se možete OVDJE.  Program preuzmite u cijelosti putem linka.

webmaster KO

06.10.2014. u 12:02
Dan mola

23. listopada ove godine se po drugi puta, već tradicionalno, na Kemijskom odsjeku PMF-a održava Dan mola na temu brojnosti tvari i Avogadrove konstante.

Priču kako su kemičari došli do pojma mola, kako su izbrojali te brojne molekule i atome, tko je bio Lorenzo Romano Amedeo Carlo Avogadro, kako je Jean Baptiste Perrin promatrajući raspršeno svjetlo na koloidnim česticama prirodnog lateksa odredio Avogadrovu konstantu (i pritom dobio Nobelovu nagradu) te kako je i zašto napravljena najbolja kugla za kuglanje na svijetu saznajte na Dan mola 23.10. s početkom točno u 6:02:21:41 sati poslijepodne (18 sati 2 minute 21 sekunda i 41 stotinka) u predavaonici A2. Opširnije o predavanju možete pročitati ovdje.

webmaster KO

02.10.2014. u 13:12

U četvrtak, 09. listopada 2014. u 13:00 sati Prof. Boris Lenhard (Institute of Clinical Sciences, Faculty of Medicine, Imperial College London) održat će predavanje pod naslovom Promoter classes and promoter grammars in vertebrate genomes. Kolokvij će se održati u predavaonici P1 (prizemlje zgrade Kemija, Horvatovac 102a, Zagreb). 

Rosana Ribić

02.10.2014. u 08:30

Obavještavaju se stipendisti Hrvatske zaklade za znanost da će im biti omogućen naknadni upis Doktorskog studija kemije.

Vladislav Tomišić

16.09.2014. u 09:03

Dr. sc. Josip Požar, nastupno predavanje za izbor u znanstveno-nastavno zvanje docent

srijeda, 01. listopada 2014. godine u 11,15 sati

u predavaonici A2, Horvatovac 102a, Zagreb.

Naslov predavanja glasi:

"UVOD U KVANTNU TEORIJU“

webmaster KO
[ Više... ]

04.09.2014. u 10:51
Simpozij studenata kemičara

Studentska sekcija Hrvatskog kemijskog društva organizira prvi Simpozij studenata kemičara (SiSK) pod pokroviteljstvom Hrvatskog kemijskog društva i Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Simpozij će se održati 25. listopada 2014. na Kemijskom odsjeku PMF-a u Zagrebu. Pozvani su svi studenti preddiplomskih i diplomskih studija koje zanima znanstveni rad na području kemije. Za više informacija i prijavu na skup posjetite službenu stranicu SiSK-a.

webmaster KO

Na temelju odluke Vlade Republike Hrvatske (Klasa: 022-03/14-04/193, Urbroj: 50301-01/02-14-1, od 20. svibnja 2014. godine) o proglašenju katastrofe za područje Vukovarsko-srijemske županije koja je pogođena poplavom, te na temelju članka 39. Zakona o sustavu državne uprave (Narodne novine, broj 150/11 i 12/13), ministar znanosti, obrazovanja i sporta donosi

ODLUKU O ISPLATI STIPENDIJE REDOVITIM STUDENTIMA KOJI IMAJU PREBIVALIŠTE NA POPLAVLJENOM PODRUČJU VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE

 

webmaster KO

U organizaciji Kemijskog odsjeka (ZOAK, Metodika nastave kemije) i Agencije za odgoj i obrazovanje održat će se u prostorijama Kemijskog odsjeka Međužupanijski stručni skupovi za nastavnike i učitelje kemije, dana 3. srpnja (četvrtak) i 4. srpnja (petak) 2014.

Ovo događanje uz izniman odaziv nastavnika (oko 100 sudionika po skupu) posvećeno je 80. rođendanu prof. dr. sc. Milana Sikirice.

 

[Program skupa 3. srpnja]   [Program skupa 4. srpnja]

 

webmaster KO

Znanstveni rad u prestižnom časopisu...

 

Nevena Cvetešić i Ita Gruić Sovulj objavile su rad u prestižnom časopisu The EMBO Journal (IF 9,822) pod naslovom The physiological target for LeuRS translational quality control is norvaline. Rad je izrađen u sklopu UKF projekta koji se odvija na Kemijskom odsjeku PMF-a (voditelj Ita Gruic Sovulj) a napravljen je u suradnji s grupom Stephena Cusacka iz EMBL/Grenoble te s Ivanom Halaszom s Instituta Ruđer Bošković. Zbog relevantnosti otkrića rad je dodatno popraćen osvrtom u istom časopisu.

 

Čestitamo!

webmaster KO
[ Više... ]

Dobitnici Rektorove nagrade za...

Povjerenstvo za Rektorovu nagradu izabralo je 102 rada za Rektorovu nagradu i 18 radova za Posebnu Rektorovu nagradu za ovu akademsku godinu. Studenti Prirodoslovno-matematičkog fakulteta su ponovno bili vrlo uspješni i zaslužili su 14 Rektorovih nagrada i jednu Posebnu Rektorovu nagradu. Među njima su i šest studenata Kemijskog odsjeka: Domagoj Fijan, Marko Hanževački, Tomislav Stolar i Stipe Lukin te Nikolina Šoštarić i Petar Šutalo.

Čestitamo svim studenticama i studentima dobitnicima Rektorove nagrade za akademsku godinu 2013./2014.!

[Popis dobitnika...]

webmaster KO

Početak provedbe istraživanja...

Od danas do 30. lipnja 2014. godine svi studenti preddiplomskog i diplomskog studija u Hrvatskoj moći će sudjelovati u online istraživanju o socijalnim i ekonomskim uvjetima studentskoga života. Istraživanje je dio međunarodnoga projekta EUROSTUDENT, čiji je cilj usporediti podatke o studentskim populacijama iz 27 zemalja Europe. Studenti će ispunjavanjem online upitnika na web stranici dati informacije o uvjetima studiranja (smještaj, troškovi, način financiranja studija, rad uz studij i sl.), planovima za nastavak studija i međunarodnu mobilnost te o tome koliko ih studentsko iskustvo čini zadovoljnima. Sve informacije vezano uz istraživanje moći će se pratiti i na Facebook stranici EUROSTUDENT.hr. 

[Detaljnije...] [Obavijest MZOS-a] [Upitnik]

webmaster KO

11.03.2014. u 14:40

Ove će se godine prvi put u Hrvatskoj, na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, 9. lipnja 2014. održati nacionalno natjecanje timova sastavljenih od studenata preddiplomskih i/ili diplomskih i/ili doktorskih studija sveučilišta u Republici Hrvatskoj u kreiranju eko-inovativnih prehrambenih proizvoda - ECOTROPHELIA HRVATSKA 2014.
 

webmaster KO
[ Više... ]

Od početka akademske godine 2013./2014. Centar za savjetovanje i podršku studentima aktivno djeluje i pruža usluge studentima u okviru psihološkog savjetovanja, karijernog savjetovanja i informiranja te razvoja akademskih vještina. Uz navedeno pruža se podrška studentima s invaliditetom kroz postojeći Ured.

Ovdje preuzmite informacije o radionicama i predavanjima koje se nude studentima tijekom ovog semestra.
 

webmaster KO

AMAC-UK raspisuje natječaj za nagradu u vrijednosti od £1000 za projekte iz područja znanosti ili kulture, povezane sa znanstvenom ustanovom u Velikoj Britaniji. Prijaviti se mogu studenti svih sveučilista u Hrvatskoj na dodiplomskoj ili postdiplomskoj nastavi, te mlađi znanstvenici u Republici Hrvatskoj.

Dolores Rumac
[ Više... ]

Sveučilište u Zagrebu raspisalo je Natječaj za dodjelu Rektorove nagrade za akademsku godinu 2013./2014. Na temelju Pravilnika o dodjeli Rektorove nagrade pravo natjecanja imaju svi studenti preddiplomskih i diplomskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

Rok za prijavu na natječaj je 30. travnja 2014. do 16 sati.

 

Kriteriji za vrednovanje izvrsnosti radova na razini sastavnice PMF

 

[Detaljnije...]

Dolores Rumac

Natječaj za dodjelu stipendija iz Fonda za stipendiranje darovitih studenata u 2013./2014. akademskoj godini i  Natječaj  za dodjelu stipendija iz javnih proračunskih sredstava.

Natječaji će biti objavljeni i na internetskim stranicama Sveučilišta u Zagrebu (www.unizg.hr). Studenti su obvezni prijavu na natječaj (zajedno s traženim dokumentima) obaviti online. Aplikacija za online prijavu nalazi se na adresi: http://www.unizg.hr/stipendije/ , a biti će dostupna od 29. siječnja 2014.

webmaster KO
[ Više... ]

Na internetskoj stranici www.e-kemija.com je od 1. studenog 2013. g. otvoren prvi e-simpozij u organizaciji Hrvatskoga kemijskog društva pod nazivom "Mogućnosti i karijere u kemiji". U organizaciji ovog e-simpozija je uz ostale sudjelovao i Kemijski odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. E-simpozij sadrži tridesetak 15 minutnih izlaganja predstavnika naših uspješnih tvrtki te mladih i uspješnih znanstvenika koji djeluju u inozemstvu. Izlaganja su besplatno dostupna nakon provedene registracije.

Cilj ovog simpozija je potaknuti ovom konkretnom akcijom projektnu suradnju ili povratak mladih znanstvenika iz inozemstva, a letak s popisom izlaganja i podacima o e-simpoziju može se pronaći ovdje.

webmaster KO

Studentski zbor Pula i Udruga “Apertis Verbis” organiziraju međunarodnu studentsku konferenciju interdisciplinarnog karaktera pod nazivom “Jezik: uputstva za upotrebu”, koja će se održati na pulskom sveučilištu u svibnju sljedeće godine, i na kojoj će moći sudjelovati (aktivno i pasivno) svi zainteresirani studenti.

Dolores Rumac

23.10.2013. u 09:27
Pokrenut EVO Internship Portal

EVO Internship Portal je online platforma čiji je cilj olakšati studentima iz Hrvatske da pronađu i prijave se za prakse u istraživačkim laboratorijima diljem Europe. 

Dolores Rumac
[ Više... ]

16.10.2013. u 11:16
Uređeno: 16.10.2013. u 12:41
Svečana sjednica Vijeća Kemijskog...

Svečana sjednica Vijeća Kemijskog odsjeka održat će se u dvorani A2 (025) Kemijskog odsjeka, PMF Zagreb, Horvatovac 102a u srijedu, 23. listopada 2013. u 11:00 sati.

Na sjednici će se dodijeliti medalje odličnim studentima II. godine Diplomskog studija kemije – istraživački i nastavnički smjer te zaslužnim djelatnicima Kemijskog odsjeka PMF-a.

Svjedodžbe i dopunske isprave dodijelit će se svim studentima koji su završili Preddiplomski sveučilišni studij KEMIJA i stekli akademski stupanj Sveučilišni prvostupnik/ca kemije 2011./2012. godine.

Čestitamo svima!

Dolores Rumac
[ Više... ]

Senat Sveučilišta u Zagrebu na svojoj sjednici 11. srpnja 2013. prihvatio je Odluku o osnivanju Centra za savjetovanje i podršku studentima te Centar od ove akademske godine započinje s radom.
 

webmaster KO
[ Više... ]

 

Dr. sc. Boris-Marko Kukovec, viši asistent Kemijskog odsjeka, zajedno s još šest koautora objavio je rad u časopisu Chemical Science (faktor odjeka 8,314) pod naslovom „Deciphering the protonation and tautomeric equilibria of firefly oxyluciferin by molecular engineering and multivariate curve resolution“ na temelju  istraživanja u sklopu svoje postdoktorske specijalizacije u grupi Prof. P. Naumova na New York University Abu Dhabi, Ujedinjeni Arapski Emirati. Rad se našao i na naslovnici spomenutog broja. Čestitamo! Više pročitajte u nastavku obavijesti.

webmaster KO
[ Više... ]

 

CrystEngComm renomirani je svjetski znanstveni časopis (faktor odjeka 3,879) koji se bavi područjem kristalnog inženjeringa. Znanstvenici s Kemijskog odsjeka profesorica dr. Zora Popović i docentica Marijana Đaković u njemu su objavili rad u koautorstvu pod naslovom: Can self-assembly of copper(II) picolinamide building blocks be controlled? Dobili su i čast naći se na naslovnici spomenutog broja. Čestitamo!

webmaster KO

Vladimir Stilinović, viši asistent u Zavodu za opću i anorgansku kemiju Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, u koautorstvu s dr. sc. Krešimirom Molčanovim (IRB) objavio je u časopisu Angewandte Chemie Int. Ed. esej pod naslovom CHEMICAL CRYSTALLOGRAPHY BEFORE X-RAY DIFFRACTION. Esej je napisan povodom 100. godišnjice od rješenja prve kristalne strukture i posvećen je prof. B. Kaitneru  povodom njegovog 70. i prof. B. Kojić-Prodić povodom njenog 75. rođendana. Čestitamo!

 

Dolores Rumac

30.04.2013. u 15:13
Uređeno: 19.06.2013. u 09:44

Pravila participiranja studenata u trošškovima studija mogu se pronaći ovdje.

webmaster KO

22.03.2013. u 11:03
Prijedlog Statuta PMF-a nalazi se ovdje.
Za pristup je potrebna AAI@EduHr  autorizacija.
webmaster KO

U utorak, 18. 3. 2014. godine, u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu, dodijeljene su Godišnje nagrade Društva mladim znanstvenicima i umjetnicima za 2013. godinu. Među dobitnicima je i viši asistent Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta dr. sc. Gordan Horvat. Više pročitajte u nastavku obavijesti. Čestitamo!

webmaster KO
[ Više... ]

19.02.2014. u 11:54
Uređeno: 19.02.2014. u 12:01
Promocija Sveučilišnog udžbenika

 

Dana 19. veljače 2014. godine održat će se promocija Sveučilišnog udžbenika "Strukturna analiza spojeva spektroskospkim metodama" , čiji su autori Prof. dr. sc. Predrag Novak i dr. sc. Tomislav Jednačak. 

Promocija će se održati u dvorani P1, prizemlje zgrade Kemija, Horvatovac 102a, Zagreb, s početkom u 13:00 sati.

 

Dolores Rumac

10.12.2013. u 15:16
Novi UKF projekt

U sklopu programa 'Znanstvena suradnja' Fonda Jedinstvo uz pomoć znanja (Unity through Knowledge Fund, UKF) za Potporu 'Preko granice' znanstvenicima Prirodoslovno-matematičkog fakulteta odobreno je pet projekata. Među njima je i projekt dr. sc. Ite Gruić Sovulj, izvanredne profesorice Kemijskog odsjeka pod naslovom The origin of amino acid specificity in editing class I aminoacyl-tRNA synthetases and cellular requirements for proofreading. Čestitamo!

webmaster KO

Tražilica
 
Kontakt
 

Kemijski odsjek
Prirodoslovno-matematički fakultet

Sveučilište u Zagrebu

Horvatovac 102A
HR-10000 Zagreb

Tel. +385 1 4606 000 (centrala)

E-pošta: ko@chem.pmf.hr


Poštovani posjetitelji weba, molimo Vas da sve pogrešne ili zastarjele informacije dojavite na
webmaster@chem.pmf.hr


 

 

Sva prava pridržana. Kemijski odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta
Sveučilište u Zagrebu