Izbornik
 

Adriatic NMR 2019

 

 

17th European Symposium on Organic Reactivity (ESOR 2019)

 


Hrvatsko kemijsko društvo
Broj posjeta:
2438050
Događanja na PMF-u
 
18. 01. 14:00 - 16:00, Kemijski odsjek, 225
Obrana doktorske disertacije: Vanja Flegar
18. 01. 15:00 - 17:00, Kemijski odsjek, P1
Obrana doktorske disertacije: mr. sc. Kristinka Vinković
21. 01. 14:00 - 15:00, Kemijski odsjek, 304/III
Diplomski ispit: Kristin Becker
23. 01. 12:00 - 13:00, Kemijski odsjek, -030
Diplomski ispit: Sanja Renka
24. 01. 11:00 - 13:00, Kemijski odsjek, P1
Obrana doktorske disertacije: Sanja Bačić
Obavijesti
 
10. 12. 2018. u 12:35
Uređeno: 14. 1. 2019. u 17:02

Prirodoslovno-matematički fakultet organizira u petak, 22. veljače 2019. godine treći Simpozij studenata doktorskih studija PMF-a. Na Simpozij se mogu prijaviti svi studenti Doktorskoga studija kemije s prihvaćenom temom doktorskog rada, kao i oni kojima je tema doktorskog rada u postupku prihvaćanja (molimo konzultirati se s voditeljima smjerova). Sudjelovanje je moguće putem usmenog izlaganja ili posterskih priopćenja. Studenti Doktorskoga studija kemije koji su upisani u drugu ili više godine studija, a nisu jos prijavili temu, mogu također sudjelovati na Simpoziju ali samo s posterskim priopćenjem. O prihvatu sudjelovanja odlučit će Vijeće doktorskoga studija kemije.  Obrasci se dostavljaju elektroničkom poštom na adresu Ureda za doktorski studij.

  • Produžen rok za prijave: do zaključno 21. siječnja 2019.
  • Obavijest o prihvatu sudjelovanja: 31. siječnja 2019.

 

PRVA OBAVIJEST - produženi rokovi za prijavu i obavijest o prihvaćanju sudjelovanja !

PRIJAVA-obrasci

 

Ines Primožič


Znanstvenici Kemijskog odsjeka Mario Kekez, Vladimir Zanki, Ivana Kekez, Ita Gruić Sovulj, Dubravka Matković-Čalogović i Jasmina Rokov Plavec te donedavni asistent Jurica Baranašić su u suradnji s Vesnom Hodnik i Gregorom Anderluhom s Kemijskog instituta u Ljubljani i Anne-Marie Duchêne s Instituta za molekularnu biologiju biljaka (Strasbourg, Francuska) objavili rad Arabidopsis seryl-tRNA synthetase: the first crystal structure and novel protein interactor of plant aminoacyl-tRNA synthetase u uglednom časopisu FEBS Journal (IF 4,53).

Vladimir Stilinović

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Katarina Lisac i Dominik Cinčić te studentica Kemijskog odsjeka Sara Cepić u suradnji s Tomislavom Friščićem, Filipom Topićem, Mihailsom Arhangelskisom, Patrickom A. Julienom, Christopherom W. Nickelsom sa Sveučilišta McGill (Montreal, Kanada) i Andrewom J. Morrisom sa Sveučilišta Birmingham (Birmingham, Ujedinjeno Kraljevstvo) otkrili su nove akceptore halogenske veze te su objavili rad Halogen-bonded cocrystallization with phosphorus, arsenic and antimony acceptors u vrhunskom časopisu Nature Communications (IF = 12, 124).

Vladimir Stilinović

Na upravo završenoj 15. međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih (Gaborone, Botswana, 2. - 11. prosinca 2018. g., http://ijso2018.ub.bw/) hrvatski učenici postigli su izvrstan rezultat osvojivši tri srebrne i tri brončane medalje. Učenike su na olimpijadu vodili Tajana Preočanin, Andreja Lucić i Krešo Zadro, svi djelatnici Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji je uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja organizirao izbor, pripreme i sudjelovanje na olimpijadi.

Admin 2 dekanat

Znanstvenik Kemijskog odsjeka Davor Kovačević, donedavni poslijedoktorand Zlatko Brkljača (trenutno zaposlen na Institutu Ruđer Bošković) i donedavne studentice Kemijskog odsjeka Nikolina Lešić i Katarina Bertović, u suradnji s Klemenom Bohincem sa Sveučilišta u Ljubljani i Goranom Dražićem s Kemijskog instituta u Ljubljani, objavili su rad Polyelectrolyte-Coated Cerium Oxide Nanoparticles: Insights into Adsorption Process. Rad je objavljen u uglednom časopisu The Journal of Physical Chemistry C (IF 4,484).

Vladimir Stilinović

Znanstvenici Kemijskog odsjeka, Nikola Bregović i Vladislav Tomišić te Dajana Barišić s Instituta Ruđer Bošković objavili su rad pod naslovom Acid-base properties of phosphoric and acetic acid in aprotic organic solvents – A complete thermodynamic characterisation u uglednom časopisu Analytica Chimica Acta (IF 5,12).

Vladimir Stilinović

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Ivan Nemet i Sanda Rončević, u suradnji s Aleksandrom Bugar iz Muzeja Grada Zagreba, Teom Zubin Ferri iz Centra za isrtraživanje materijala Istarske Županije i Lovorkom Pitarević iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode, objavili su rad Classification analysis of archaeological findings from early-iron production (Turopolje region, NW Croatia) based on multi-analytical profiling u časopisu Journal of Analytical Atomic Spectrometry (IF 3,608). Rad je zbog visoke ocjene recenzenata istaknut na poleđini (back cover) izdanja časopisa.

Vladimir Stilinović

27. 11. 2018. u 00:14
Svaki početak je …

Pokrenuta je nabava prvih instrumenata u sklopu projekta Centar izvrsnosti u kemiji

Kaže se da je svaki početak težak, ali kad je "težak" gotovo 12 milijuna kuna i znači početak ulaganja u najsuvremeniju znanstveno-istraživačku opremu koje će rezultirati uspostavom četrnaest novih istraživačkih laboratorija i računalnog centra Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u zagrebu, brige koje nosi ovakvo značajno ulaganje u infrastrukturu su slatke.

Nabava instrumenata za termičku analizu i popratne opreme koja je započela objavom prethodnog savjetovanja u Elektroničkom oglasniku javne nabave RH krajem rujna 2018., a nastavljena Objavom o nadmetanju početkom studenoga 2018., pored klimatizacijskih uređaja i neprekidnih napajanja (popratna oprema), uključuje nabavu razlikovnog pretražnog kalorimetra (DSC), spregnutog TG-IR sustava, hidrauličke preše, sustava DSC-mikroskopije, izotermnog reakcijskog i pretražnog kalorimetra, izotermnog titracijskog mikrokalorimetra, izotermnog titracijskog mikrokalorimetra, izotermnog titracijskog i disolucijskog mikrokalorimetra te mikroskopa atomskih sila (AFM)/pretražnog tunelirajućeg mikroskopa s elektrokemijskim modom rada (EC-STM).

Cilj infrastrukturnog projekta CIuK je opremanje Kemijskog odsjeka znanstveno-istraživačkom opremom za provođenje fundamentalnih i primijenjenih istraživanja iz svih relevantnih domena kemije i povezanih interdisciplinarnih područja. Aktivnosti Centra obuhvatit će istraživanje, edukaciju te otvoreni pristup istraživačkoj opremi znanstvenicima, ali i zainteresiranim gospodarskim subjektima. To će podići kvalitetu znanstvenog rada i ojačati postojeću znanstvenu suradnju djelatnika Kemijskog odsjeka s mnogobrojnim partnerskim ustanovama i predstavnicima gospodarstva. Najvažnije, studenti Kemijskog odsjeka imat će priliku u istraživačkom radu koristiti suvremenu znanstvenu opremu te će im se na taj način pružiti znanja i vještine nužne za rad u struci te osigurati konkurentnost na globalnom tržištu rada.

Projekt Centar izvrsnosti u kemiji sufinancira Europska unija u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta iznosi 71.620.005,91 HRK, a iznos EU sufinanciranja je 60.877.005,02 HRK (85%). Realizacijom projekta CIuK Kemijski odsjek PMF-a približit će se znanstveno-istraživačkim standardima ustanova iz razvijenijih zemalja Europske unije te zadržati jednu od vodećih uloga u istraživanjima iz područja kemije u Republici Hrvatskoj.

 

Sadržaj priopćenja isključiva je odgovornost Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Danijel Namjesnik

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Darko Vušak, Biserka Prugovečki, Draginja Mrvoš-Sermek i Dubravka Matković-Čalogović u suradnji s Jelenom Pejić i Jasminom Sabolović s Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada te Gáborom Szalontaiem s Panonskog sveučilišta (Veszprém, Mađarska) objavili su rad Disorder at the Chiral Cα Center and Room-Temperature Solid-State cis–trans Isomerization; Synthesis and Structural Characterization of Copper(II) Complexes with D-allo,L-Isoleucine u časopisu Crystal Growth & Design (IF 3,972).

Vladimir Stilinović

31. 10. 2018. u 16:08
Dan karijera PMF-a

Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu prvi puta organizira Dan karijera PMF-a: WorkIn' Science – WISe. Manifestacija će se održati 7. studenog 2018. 10–18 h u prostoru Kemijskog odsjeka PMF-a, Horvatovac 102a.

Cilj manifestacije je olakšati studentima svih odsjeka PMF-a (Biološki, Fizički, Geofizički, Geografski, Geološki, Kemijski i Matematički odsjek) prvi korak izlaska na tržište rada, pružajući im uvid u potencijalna radna mjesta koja su vezana za njihov studij. Cilj ove manifestacije upravo je upoznati studente s mogućnostima zaposlenja i s potencijalnim poslodavcima.

Više detalja možete pronaći na web stranici - wise.pmf.unizg.hr

Nadamo se da ćemo se okupiti u što većem broju!

Danijel Namjesnik

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Marijana Đaković, Mladen Borovina, Mateja Pisačić, Željka Soldin i Ivan Kodrin u suradnji s Borisom-Markom Kukovcem s Kemijsko-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu i Christerom B. Aakeröyem sa Kansas State University (Manhattan, KS, SAD), objavili su rad Mechanically Responsive Crystalline Coordination Polymers with Controllable Elasticity u vrhunskom časopisu Angewandte Chemie Int. Ed. (IF 12,102).

Vladimir Stilinović

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Tajana Preočanin, Danijel Namjesnik i Zlatko Brkljača (trenutno zaposlen na Institutu Ruđer Bošković) u suradnji s prof. dr. sc. Milanom Předotom (University of South Bohemia, České Budějovice) i dr. sc. Johannesom Lützenkirchenom (Karlsruher Institut für Technologie, Karlsruhe) objavili su rad Quartz/Aqueous Electrolyte Solution Interface: Molecular Dynamic Simulation and Interfacial Potential Measurements.  Rad je objavljen u časopisu The Journal of Physical Chemistry C (IF 4,484).

Vladimir Stilinović

Znanstvenik Kemijskog odsjeka Predrag Novak u suradnji s Sebastianom Tassotijem i Klausom Zanggerom sa Sveučilišta u Grazu te Craigom Buttsom sa Sveučilišta u Bristolu objavio je rad High resolution for chemical shifts and scalar coupling constants: the 2D real-time J-upscaled PSYCHE-DIAG u uglednom časopisu ChemPhysChem.

Vladimir Stilinović

Dana 12. listopada 2018. na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu predstavljen je veliki infrastrukturni projekt koji označava prekretnicu u daljnjem radu Kemijskog odsjeka PMF-a.

Svrha projekta je opremanje Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta znanstveno-istraživačkom opremom za provođenje fundamentalnih i primijenjenih istraživanja iz svih područja kemije i povezanih interdisciplinarnih područja. Odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja Centru izvrsnosti u kemiji odobreno je financiranje u iznosu od 71.620.005,91 kn bespovratnih sredstava osiguranih iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru programa Konkurentnost i kohezija.

Sredstva će se utrošiti za opremanje četrnaest laboratorija i računalnog centra Kemijskog odsjeka, koji će nakon realizacije projekta biti dostupni za korištenje djelatnicima znanstveno-istraživačkih institucija iz Hrvatske i inozemstva te istraživačima iz gospodarskog sektora.

Realizacija projekta CIuK osigurat će potrebne znanstveno-istraživačke kapacitete za razvoj Kemijskog odsjeka PMF-a u vodeći nacionalni i regionalni centar izvrsnosti iz područja kemije. Suvremeno opremljeni laboratoriji zadovoljit će potrebe ciljanih skupina i krajnjih korisnika, a projekt će dugoročno omogućiti nova znanstvena dostignuća, povezivanje s gospodarstvom, unapređenje ishoda učenja te povećanje mobilnosti istraživača u Europskom istraživačkom prostoru. Na predstavljanju projekta sudjelovali su g. Radovan Fuchs kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske g. Andreja Plenkovića, g. Marko Pavić, ministar rada i mirovinskog sustava, g. Dragan Jelić, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU, gđa Katarina Milković, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba i pomoćnica pročelnika za odgoj i obrazovanje Gradskog ureda za obrazovanje, a događaj su uveličali i predstavnici akademske zajednice, gospodarskog sektora te studentice i studenti Kemijskog odsjeka PMF-a.

Više informacija potražite na www.ciuk.hr

Danijel Namjesnik

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Katarina Lisac i Dominik Cinčić objavili su rad Simple design for metal-based halogen-bonded cocrystals utilizing the M–ClI motif u posebnom tematskom izdanju New Talent 2018 časopisa CrystEngComm (IF 3,304). Rad je zbog visoke ocjene recenzenata istaknut na unutarnjoj naslovnici izdanja časopisa.

Vladimir Stilinović

Prof. dr. Hrvoj Vančik dobitnik...

Senat Sveučilišta u Zagrebu, na svojoj redovitoj sjednici 28. rujna 2018. godine, donio je odluku o dodjeli Nagrade "Andrija Mohorovičić" za 2018. godinu prof. dr. Hrvoju Vančiku s Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Nagrada se dodjeljuje za "ostvarene znanstvene rezultate, promicanje znanstvene discipline i struke, te prijenos znanja i odgoj mladih stručnjaka u području prirodnih znanosti.

Nagrada će dobitnicima Nagrade biti uručena na svečanosti prigodom obilježavanja Dana Sveučilišta u Zagrebu.

Čestitamo!

Danijel Namjesnik

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Marija Zbačnik, Matea Vitković, Vladimir Stilinović i Dominik Cinčić u suradnji s Andreom Carlettom, Mégane Van Gysel, Nikolayem Tumanovom i Johanom Woutersom sa Sveučilišta Namur (Namur, Belgija) objavili su rad Playing with Isomerism: Cocrystallization of Isomeric N-Salicylideneamino-pyridines with Perfluorinated Compounds as Halogen Bond Donors and Its Impact on Photochromism u časopisu Crystal Growth & Design (IF 3,972).

Vladimir Stilinović

Na Godišnjoj skupštini Savjeta Europske kristalografske zajednice (European Crystallographic Association, ECA) održanoj 25. kolovoza 2018. u Oviedu (Španjolska), djelatnica Kemijskog odsjeka PMF-a doc. dr. sc Marijana Đaković izabrana je za podpredsjednicu Europske kristalografske zajednice u mandatnom razdoblju 2018.-2021. Ovo je prvi izbor jednoga hrvatskog kristalografa na tako visoku funkciju Europske kristalografske zajednice od osnutka Republike Hrvatske.

Vladimir Stilinović

Odbor za podjelu Državnih nagrada za znanost dodijelio je godišnju nagradu za znanost djelatniku Kemijskog odsjeka PMF-a doc. dr. sc. Dominiku Cinčiću za značajno znanstveno dostignuće u području prirodnih znanosti, polje kemija, grana anorganska kemija. Nagrada je dodijeljena za istraživanja halogenske veze koja su rezultirala temeljnjim spoznajama, razvojem sintetskih metodologija supramolekulskih struktura određenih halogenskom vezom te tumačenjem utjecaja halogenske veze na strukture i svojstva binarnih organskih i metaloorganskih krutina.  

Odluka o dodjeli Državnih nagrada za znanost 

Obrazloženja dobitnikâ

Čestitamo!

Vladimir Stilinović

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Marija Zbačnik, Matea Vitković, Vladimir Stilinović i Dominik Cinčić u suradnji s Andreom Carlettom, Nikolayem Tumanovom i Johanom Woutersom sa Sveučilišta Namur (Namur, Belgija) objavili su rad Halogen-bonded cocrystals of N-salicylidene Schiff bases and iodoperfluorinated benzenes: hydroxyl oxygen as a halogen bond acceptor u časopisu CrystEngComm (IF 3,304). Rad je zbog visoke ocjene recenzenata istaknut na naslovnici izdanja časopisa.

webmaster KO

Tražilica
 
Kontakt
 

Kemijski odsjek
Prirodoslovno-matematički fakultet

Sveučilište u Zagrebu

Horvatovac 102A
HR-10000 Zagreb

Tel. +385 1 4606 000 (centrala)

E-pošta: ko@chem.pmf.hr


           


Poštovani posjetitelji weba, molimo Vas da sve pogrešne ili zastarjele informacije dojavite na
webmaster@chem.pmf.hr


 

 

Sva prava pridržana. Kemijski odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta
Sveučilište u Zagrebu