Izbornik
 
6. OTVORENI DAN
 

Hrvatsko kemijsko društvo
Broj posjeta:
1051998
Obavijesti
 

U suorganizaciji i na poziv Prirodoslovnoga muzeja Metković, u petak 29. siječnja predstava Kemijskog odsjeka Čarolije u kemiji održana je u Gradskom kulturnom središtu Metković. Predstava se održavala u sklopu manifestacije Noć muzeja. Ovo je prvi put da su Čarolije u kemiji održane izvan Kemijskog odsjeka. Dvanaest zaposlenika, studenata i suradnika Kemijskog odsjeka sudjelovalo je u pripremi i izvedbi predstave, tijekom koje su utjelovili mnoštvo likova (čarobnjakâ, vještica, vila, gnomova...) i izveli brojne 'čarobne' pokuse pred oko pet stotina učenika osnovnih škola.

Vladimir Stilinović

01.02.2016. u 15:31
Uređeno: 01.02.2016. u 15:34

Znanstvenik Kemijskog odsjeka Nikola Cindro u suradnji s grupom autora s Instituta Ruđer Bošković i University of Victoria iz Kanade objavio je rad Reactivity of Cations and Zwitterions Formed in Photochemical and Acid-Catalyzed Reactions from m-Hydroxycycloalkyl-Substituted Phenol Derivatives u časopisu Journal of Organic Chemistry (IF 4,75).

Vladimir Stilinović

29.01.2016. u 10:26

Nastava DIDAKTIKE za studente PMF-a u Zagrebu, za studijsku grupu kemije, održavat će se u zgradi Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Savska  cesta 77, u učionici  br. 206.

Predavanja i seminari će se u ljetnjem semestru akademske godine 2015./2016. održavati utorkom s početkom u 15:00 sati. Nastava počinje 1. ožujka 2016. godine.

                                                                                       Doc. dr. sc. Daria Tot

webmaster KO

Ured za studente s invaliditetom pokrenuo je pilot volonterski projekt pod nazivom "Prijatelji s iksicama" kojem je cilj osigurati dodatnu ispomoć studentima s težim oblicima invaliditeta smještenima u studentskim domovima, kroz volonterski rad kolega studenata. Više informacija u nastavku obavijesti.

webmaster KO

Kemijski odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu desetu godinu za redom organizira Čarolije u kemiji - prezentaciju kemijskih pokusa za djecu predškolskog uzrasta te za djecu nižih razreda osnovne škole.

Predstava će se odigrati u  petak, 12. veljače 2016. s početkom u 10.00 i 15.00 sati u predavaonici A2 u zgradi Kemijskog odsjeka.

Očekujemo oko 300 djece iz nekoliko zagrebačkih osnovnih škola. Sva mjesta u dvorani su već rezervirana.

webmaster KO

09.12.2015. u 13:38
Uređeno: 09.12.2015. u 13:39
Božićno predavanje Kemijskog odsjeka

Pozivamo sve zainteresirane na treće Božićno predavanje Kemijskog odsjeka, u srijedu, 16. prosinca 2015. u 17:14 sati u predavaonici A2 u zgradi Kemijskog odsjeka, Horvatovac 102a.

Predavanje pod naslovom

ZNANOST I UMJETNOST PIROTEHNIKE

održat će Edi Topić i PO Entropija, studenti Kemijskog odsjeka

 

 

Vladimir Stilinović

Prirodoslovno-matematički fakultet organizira u petak, 26. veljače 2016. godine prvi Simpozij studenata doktorskih studija PMF. Sudjelovanje je moguće putem usmenog izlaganja i posterskih priopćenja. Na Simpozij se mogu prijaviti svi studenti Doktorskog studija kemije (molimo konsultirati se s voditeljima smjerova) u dogovoru s mentorom i predstaviti svoj rad. Obrasci se dostavljaju elektroničkom poštom na adresu Ureda za doktorski studij.

ROK ZA PRIJAVU PRODUŽEN JE DO 4. siječnja 2016. godine.

 

PRVA OBAVIJEST

OBRASCI ZA PRIJAVU SUDJELOVANJA

webmaster KO

19.11.2015. u 13:44
Uređeno: 30.11.2015. u 15:23

Ovogodišnja jubilarna XX. Smotra Sveučilišta u Zagrebu održana je 12. - 14. studenog 2015. u prostorima Studentskog Centra u Savskoj 25. Na dodjeli priznanja najuspješnijim sudionicima Smotre, Kemijski odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta primio je Priznanje za komunikativnost i susretljivost. Čestitamo svim zaposlenicima i studentima koji su zaslužni za ovaj uspjeh!

Vladimir Stilinović

Svečana sjednica Vijeća Kemijskog...

XI. svečana sjednica Vijeća Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održat će se u srijedu, 28. listopada 2015., u 12 sati u dvorani A1 Kemijskog odsjeka, PMF, Horvatovac 102a, Zagreb. Na Sjednici će biti dodijeljene diplome i dopunske isprave studentima koji su završili Preddiplomski studije kemije ak. god. 2013./2014. i stekli akademsko zvanje sveučilišni prvostipnik/ca kemije. Ovom prigodom će biti uručene i Medalje Kemijskog odsjeka izvrsnim studentima 2. godine Diplomskog studije kemije i 5. godine Integriranog preddiplomskog i diplomskog studija biologije i kemije, kemije i biologije, te djelatnicima Kemijskog odsjeka zaslužnim za znanstveni i nastavni doprinos Kemijskom odsjeku. Na kraju sjednice bit će dodijeljene i nagrade Kemijskog odsjeka za znanstveni rad studenata u ak. god. 2014./2015.

Pozivamo Vas da svojom nazočnošću uveličate svečanost dodjele priznanja.

webmaster KO

16.10.2015. u 15:32
DAN MOLA

23. listopada ove godine se po treći puta na Kemijskom odsjeku PMF-a održava Dan mola na temu brojnosti tvari i Avogadrove konstante s početkom točno u 6:02:21:41 sati poslijepodne (18 sati 2 minute 21 sekunda i 41 stotinka). Popularno predavanje održat će doc. dr. sc. Nenad Judaš u zgradi Kemijskog odsjeka PMF-a na Horvatovcu 102a u predavaonici A2. Molimo više pročitajte u nastavku obavijesti.

webmaster KO

Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost Hrvatskoga sabora, na sjednici održanoj  28. rujna 2015. pod predsjedanjem Josipa Leke, predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednika Odbora, donio je Odluku o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2014. Ukupno je dodijeljena 31 državna nagrada za znanost za 2014.

U području prirodnih znanosti godišnja nagrada za znanost za značajno znanstveno dostignuće u polju kemije dodijeljena je izv. prof. dr. sc. Iti Gruić Sovulj s Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučiišta u Zagrebu za otkrića vezana uz korektivne mehanizme enzima aminoacil-tRNA-sintetaza kojima se osigurava točnost biosinteze proteina u stanici.

Čestitamo!

webmaster KO

Pozivmo Vas na svečano otvaranje nove znanstvene kapitalne opreme

LC – SPE – NMR koje će se održati u četvrtak, 03. rujna 2015.

godine u 12:00 sati u predavaonici A1.

 

Poziv na svečanost molimo preuzmite ovdje.

PROGRAM

 

webmaster KO

Simpozijska sekcija u spomen...

U sklopu devetog međunarodnog simpozija Effects of Surface Heterogeneity in Adsorption and Catalysis on Solids (Wrocław, Poljska, 17.-23. srpnja 2015.) bit će održana posebna sekcija u spomen na akademika Nikolu Kallaya.

Na sekciji će o životu i znanstvenom radu akademika Kallaya govoriti dr. sc. Johannes Lützenkirchen (Karlsruhe Institute of Tehnology) i izv. prof. dr. sc. Tajana Preočanin (Kemijski odsjek, PMF).

Prof. Kallay imao je dugogodišnju i vrlo uspješnu suradnju s članovima Poljskog kemijskog društva i grupom prof. Wladeka Rudzinskog sa Sveučilišta Maria Curie-Skłodowska u Lublinu te su ga se poljski kolege na ovaj način odlučili prisjetiti i izraziti mu počast.

webmaster KO

Konferencija: Application of NMR...

Pozivamo Vas na konferenciju Application of NMR Spectrosopy in Pharmaceutical Industry (Pharma NMR) koja će se održati na Crvenom otoku kraj Rovinja od 23. do 25. rujna 2015.

Osnovni cilj tog znanstvenog skupa jest pružiti sudionicima uvid u iznimne mogućnosti korištenja spektroskopije NMR u okviru farmaceutske industrije, predstaviti ograničenja današnjih tehnika te potaknuti raspravu o njihovu prevladavanju.

Posebno napominjemo da je sudjelovanje na skupu besplatno te da će 24. 9. 2015. biti organiziran besplatan autobusni prijevoz (Zagreb-Rovinj, Rovinj-Zagreb) za studente Kemijskog odsjeka. Broj mjesta je ograničen, pa molimo zainteresirane studente da se što prije jave e-mailom na nbregovic@chem.pmf.hr te da se putem e-obrasca registriraju za sudjelovanje na konferenciji.

webmaster KO

05.03.2015. u 11:02
Uređeno: 05.03.2015. u 11:05

Na svečanoj dodjeli stipendija održanoj u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, asistentica Kemijskog odsjeka, Nevena Cvetešić, mag. biol. mol., sa Zavoda za biokemiju, proglašena je jednom od četiri ovogodišnje dobitnice nagrade Nacionalnog programa stipendiranja “Za žene u znanosti”. Na natječaj je zaprimljeno 58 prijava, a program se već devet godina tradicionalno provodi u suradnji Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i L'Oreal-a Adria s ciljem nagrađivanja mladih izvrsnih znanstvenica u završnoj fazi izrade doktorske disertacije.

Čestitamo!

webmaster KO

Znanstvenik Kemijskog odsjeka Predrag Novak u suradnji s grupom autora iz Austrije objavio je rad Structural and Functional Implications of the Interaction between Macrolide Antibiotics and Bile Acids u časopisu Chemistry – A European Journal (IF 5,696). U radu je opisano  istraživanje interakcija makrolidnih antibiotika i žućnih kiselina koje igraju važnu ulogu u transportu ovih lijekova u organizmu.

Čestitamo!

webmaster KO

Tražilica
 
Kontakt
 

Kemijski odsjek
Prirodoslovno-matematički fakultet

Sveučilište u Zagrebu

Horvatovac 102A
HR-10000 Zagreb

Tel. +385 1 4606 000 (centrala)

E-pošta: ko@chem.pmf.hr


            


Poštovani posjetitelji weba, molimo Vas da sve pogrešne ili zastarjele informacije dojavite na
webmaster@chem.pmf.hr


 

 

Sva prava pridržana. Kemijski odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta
Sveučilište u Zagrebu