Obavijesti

Od 11. do 29. siječnja 2021. provodi se on-line studentska anketa za procjenu rada nastavnika.

Studenti za čije se predmete provodi anketiranje mogu ispuniti anketu putem Studomata.

Autor: Adriana Kenđel

Pozivaju se studenti Kemijskog odsjeka s potresom pogođenih područja da se što prije jave pomoćnici pročelnika za nastavu izv. prof. dr. sc. Vesni Petrović Peroković (vpetrovi@chem.pmf.hr; 01/460-6409) i u Ured za studente (referada@chem.pmf.hr; 01/460-6035) radi dogovora o reguliranju studijskih obaveza do kraja zimskog semestra.

Autor: Adriana Kenđel

Sve upute za postupanje u uvjetima pandemije COVID 19 nalaze se na poveznici.

Autor: Adriana Kenđel
UPUTE ZA STUDENTE – Opravdanje...

1) Pozitivan nalaz na virus SARS-CoV-2

U slučaju pozitivnog nalaza, student je dužan skeniranu liječničku potvrdu poslati u studentsku referadu. Također, student je dužan svakom pojedinom profesoru, kod kojeg zbog bolesti ne dolazi na nastavu, odmah javiti da mu je dijagnosticiran COVID-19 (u prilog sken potvrde pozitivnog nalaza).

 

2) Propisana mjera samoizolacije

U slučaju da mu je određena samoizolacija, student je dužan poslati u studentsku referadu službenu potvrdu epidemiologa o propisanoj samoizolaciji. Također, student je dužan svakom pojedinom profesoru, kod kojeg zbog propisane samoizolacije ne dolazi na nastavu, odmah javiti da mu je propisana samoizolacija (u prilog sken potvrde od epidemiologa).

 

3) Praćenje nastave na daljinu

Studentu koji može pratiti nastavu online (ako ima blage simptome bolesti ili ih uopće nema), nastavnik je dužan osigurati nastavu na daljinu (npr. slanjem prezentacija predavanja, direktnim uključenjem putem MS Teamsa, slanjem praktikumskih materijala, zadataka, zadaća, seminara i sl.);

 

4) Nemogućnost praćenja nastave na daljinu

Ukoliko student razvije teže simptome pa ne može pratiti niti nastavu na daljinu, izostanak mu je opravdan, a individualno će se odlučivati o načinu nadoknade nastave.

Autor: Adriana Kenđel
Dodijeljene nagrade BRDO

Nagradu studentskog zbora PMF-a BRDO za najboljeg nastavnika na Kemijskom odsjeku u akademskoj godini 2019./2020. dobio je izv. prof. dr. sc. Dominik Cinčić.

Kao najboljeg asistenta Kemijskog odsjeka studenti su nagradili dr. sc. Nikolu Bedekovića.

Glasanje se provelo na platformi Limesurvey na kojoj su se studenti povezali svojim AAI identitetom te je tako osigurana legitimnost izbora. Čestitamo najboljem nastavniku i asistentu Kemijskog odsjeka!

Autor: Adriana Kenđel

Natječaj za PLIVA stipendiju otvoren je do 27. prosinca 2020. godine.

Na natječaj se studenti mogu prijaviti preko poveznice.

Više informacija o stipendiji može se pronaći na www.pliva.hr i https://www.pliva.hr/career/najcesca-pitanja/.

Autor: Adriana Kenđel
Najbolji studenti Kemijskog odsjeka...

 

Na sjednici Vijeća Kemijskog odsjeka održanoj 4. studenoga 2020, a na temelju čl. 6. Pravilnika o dodjeli Medalje Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, odlučeno je da se u kategoriji Izvrstan student Medaljom Kemijskog odsjeka nagrade sljedeći studenti završnih godina:

Diplomski sveučilišni studij Kemija; smjer: istraživački

Josip Draženović

Martina Manenica

Kristijan Konopka

Tomislav Rožić

Matija Modrušan

Bartol Božić

Doroteja Lončarić

Tomislav Marić

 

Integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Biologija i Kemija; smjer: nastavnički

Dominik Hamer

Antonija Jančec

Denis Horvat

 

Ove godine se, zbog epidemioloških razloga, neće održati svečana dodjela Medalja, pa molimo studente da od 16. prosinca preuzmu Medalje u Referadi za studente Kemijskog odsjeka.

Autor: Adriana Kenđel
VAŽNO - objavljene rang-liste II....

Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs, na prijedlog Povjerenstva za dodjelu državnih stipendija u STEM područjima znanosti u akademskoj godini 2020./2021., donio je Odluku o dodjeli državnih stipendija u STEM područjima znanosti za akademsku godinu 2020./2021. na temelju kvota i rang-lista koje su njezin sastavni dio.

Rang-liste II. kruga dodjele dostupne su na poveznici https://stemstipendije.mzo.hr/.

Studenti svojim AAI@EduHr elektroničkim identitetom pristupaju Sustavu državnih STEM stipendija na poveznici https://stemstipendije.mzo.hr/ te svojom identifikacijskom oznakom provjeravaju svoje mjesto na rang-listi.

Autor: Željka Soldin
Na Kemijskom odsjeku otkriven novi...

U sklopu međunarodne suradnje znanstvenikâ s instituta Max Planck (R, Dinnebier, G. Gallo), Češke akademije znanosti (I. Rončević) i Sveučilišta u Zagrebu, PMF, (A. Mihanović, H. Vančik), objavljen je znanstveni rad Crystal structure and ON-OFF polymerization mechanism of poly (1,4-phenyleneazine-N,N-dioxide), a possible wide bandgap semiconductor u časopisu Polymer (IF = 4,3).

U radu je predstavljeno otkriće novog poluvodiča, polidinitrozobenzena (PDNB). Riječ je o poluvodiču širokog razmaka vrpci od 2,3 eV, s linearnim lancima koji oblikuju mikrokristale dovoljno dobre da se je mogla odrediti kristalna i molekulska struktura. Ovo je otkriće rezultat višegodišnjeg istraživanja kemije nitrozo spojeva u čvrstom stanju na Zavodu za organsku kemiju Kemijskog odsjeka.

Autor: Adriana Kenđel
Prof. Tomislav Cvitaš postao zaslužni...

Svake godine Međunarodna unija za čistu i primijenjenu kemiju (International Union of Pure and Applied Chemistry, IUPAC) dodjeljuje svojim dugogodišnjim zaslužnim suradnicima počasne titule Emeritus Felllow.

Jedna od osam IUPAC-ovih sekcija, Sekcija za fizikalnu i biofizikalnu kemiju (Physical and Biophysical Chemistry Division) ove je godine podijelila tri počasne titule. Novi zaslužni članovi su:

prof. dr. sc. Ian M. Mills professor emeritus Sveučilišta u Readingu (Reading, Velika Britanija),

prof. dr. sc. Ron D. Weir, professor emeritus Royal Military College (Kingston, Kanada),

prof. dr. sc. Tomislav Cvitaš, professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu.

 

Ova vijest uskoro će biti objavljena i na stranicama IUPAC-a, a mi s ponosom čestitamo prof. Cvitašu na ovom velikom priznanju!

Autor: Adriana Kenđel
Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Sanda Rončević, Ivan Nemet i donedavni student Kemijskog odsjeka Viktor Zagorec u suradnji s Atiđom Selmani s Instituta Ruđer Bošković objavili su rad A facile size tunable one-pot synthesis of dipicolinate@nZVI core–shell nanoparticles: material properties for trace cadmium ion removal u uglednom časopisu New Journal of Chemistry (IF = 3,288).

Autor: Adriana Kenđel
Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Tomislav Jednačak, Ivana Mikulandra i Predrag Novak objavili su rad pod naslovom Advanced Methods for Studying Structure and Interactions of Macrolide Antibiotics u uglednom časopisu International Journal of Molecular Sciences (IF = 4,556).

Autor: Adriana Kenđel

Broj posjeta:
194221