Događanja na PMF-u

18.
svibnja
10:00-11:00,
online putem Zoom-a
26.
svibnja
12:00-14:00,
PMF, Kemijski odsjek, A1

Obavijesti

Rektor Sveučilišta u Zagrebu raspisao je Natječaj za dodjelu Rektorove nagrade za akademsku godinu 2020./2021.

Prijava radova za Nagradu obavlja se popunjavanjem odgovarajućih obrazaca na mrežnoj stranici Sveučilišta u Zagrebu.

Rok za prijavu na natječaj je srijeda, 30. lipnja 2021. do 16 sati.

Više o Natječaju može se pronaći na mrežnim stranicama Sveučilišta.

Autor: Adriana Kenđel

Sve upute za postupanje u uvjetima pandemije COVID 19 nalaze se na poveznici.

Autor: Adriana Kenđel
UPUTE ZA STUDENTE – Opravdanje...

1) Pozitivan nalaz na virus SARS-CoV-2

U slučaju pozitivnog nalaza, student je dužan skeniranu liječničku potvrdu poslati u studentsku referadu. Također, student je dužan svakom pojedinom profesoru, kod kojeg zbog bolesti ne dolazi na nastavu, odmah javiti da mu je dijagnosticiran COVID-19 (u prilog sken potvrde pozitivnog nalaza).

 

2) Propisana mjera samoizolacije

U slučaju da mu je određena samoizolacija, student je dužan poslati u studentsku referadu službenu potvrdu epidemiologa o propisanoj samoizolaciji. Također, student je dužan svakom pojedinom profesoru, kod kojeg zbog propisane samoizolacije ne dolazi na nastavu, odmah javiti da mu je propisana samoizolacija (u prilog sken potvrde od epidemiologa).

 

3) Praćenje nastave na daljinu

Studentu koji može pratiti nastavu online (ako ima blage simptome bolesti ili ih uopće nema), nastavnik je dužan osigurati nastavu na daljinu (npr. slanjem prezentacija predavanja, direktnim uključenjem putem MS Teamsa, slanjem praktikumskih materijala, zadataka, zadaća, seminara i sl.);

 

4) Nemogućnost praćenja nastave na daljinu

Ukoliko student razvije teže simptome pa ne može pratiti niti nastavu na daljinu, izostanak mu je opravdan, a individualno će se odlučivati o načinu nadoknade nastave.

Autor: Adriana Kenđel

Treći međunarodni skup Solid State Science and Research održat će se 10. i 11. lipnja ove godine.

Registracija na skup je otvorena, a rok za slanje sažetaka produžen do 30. svibnja 2021.

Svi zainteresirani za sudjelovanje, mogu se registrirati na mrežnoj stranici skupa. Kako će se uslijed trenutne situacije s pandemijom koronavirusa skup održati online, kotizacija je potpuno ukinuta te je sudjelovanje na skupu besplatno.

Sve detaljnije informacije vezane uz Skup mogu se naći na mrežnoj stranici skupa.

Autor: Adriana Kenđel
Rad znanstvenikâ Kemijskog odsjeka na...

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Vinko Nemec, Katarina Lisac, Nikola Bedeković, Luka Fotović, Vladimir Stilinović i Dominik Cinčić objavili su pregledni rad (Highlight) Crystal engineering strategies towards halogen-bonded metal–organic multi-component solids: salts, cocrystals and salt cocrystals u uglednom časopisu CrystEngComm (IF=3,117) Kraljevskoga kemijskog društva.

Rad je zbog visoke ocjene recenzenata istaknut na naslovnici izdanja časopisa i uvršten u Uredničku zbirku (Editor’s collection) značajnih radova o halogenskoj vezi.

Autor: Adriana Kenđel
CIuK novosti

U mjesecu travnju, u sklopu projekta Centar izvrsnosti u kemiji, na Kemijski odsjek stigli su novi instrumenti: mlin za realne uzorke, spektrometar rentgenske fluorescencije uz disperziju energije (EDXRF), uređaj za vizualizaciju molekula u gelu i western analizu (CCD kamera), robot za kristalizaciju i vaga za mjerenje magnetske susceptibilnosti te je nadograđen spektrofotometar zaustavljenog protoka.

Također je potpisan Dodatak broj 2 Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava, odnosno produljeno je trajanje provedbe projekta do listopada 2021.

Više o svemu na poveznici.

Autor: Adriana Kenđel
Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenice Kemijskog odsjeka Adriana Kenđel i Snežana Miljanić u suradnji s Matthiasom Fergerom, Lenom Dietrich, Sabinom Lorenzen, Florianom Rauchom, Danielom Siehom, Alexandrom Friedrich, Stefanie Griesbeck i Toddom B. Marderom sa Sveučilišta Julius-Maximilians u Würzburgu (Njemačka) te Željkom Ban, Ivonom Krošl, Sanjom Tomić i Ivom Piantanidom s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu, objavili su rad Bis(phenylethynyl)arene Linkers in Tetracationic Bis-triarylborane Chromophores Control Fluorimetric and Raman Sensing of Various DNAs and RNAs u uglednom časopisu Chemistry – A European Journal (IF 4,857).

Autor: Adriana Kenđel

Broj posjeta:
358681