Izbornik
 
6. OTVORENI DAN
 

Hrvatsko kemijsko društvo
Broj posjeta:
1039217
Obavijesti
 

Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost Hrvatskoga sabora, na sjednici održanoj  28. rujna 2015. pod predsjedanjem Josipa Leke, predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednika Odbora, donio je Odluku o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2014. Ukupno je dodijeljena 31 državna nagrada za znanost za 2014.

U području prirodnih znanosti godišnja nagrada za znanost za značajno znanstveno dostignuće u polju kemije dodijeljena je izv. prof. dr. sc. Iti Gruić Sovulj s Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučiišta u Zagrebu za otkrića vezana uz korektivne mehanizme enzima aminoacil-tRNA-sintetaza kojima se osigurava točnost biosinteze proteina u stanici.

Čestitamo!

webmaster KO

10.09.2015. u 14:58
Poziv na XX. SSuZ

Mole se studenti koji bi željeli sudjelovati na ovogodišnjoj jubilarnoj XX. Smotri Sveučilišta u Zagrebu (XX. SSuZ) predstavljajući Kemijski odsjek PMFa da se jave dr.sc. Krešimiru Baumannu na e-mail ili osobno na Zavod za organsku kemiju (soba 302 ili labos 318 / III. kat).

webmaster KO

Pozivmo Vas na svečano otvaranje nove znanstvene kapitalne opreme

LC – SPE – NMR koje će se održati u četvrtak, 03. rujna 2015.

godine u 12:00 sati u predavaonici A1.

 

Poziv na svečanost molimo preuzmite ovdje.

PROGRAM

 

webmaster KO

26.08.2015. u 11:06
Uređeno: 26.08.2015. u 11:12

U ponedjeljak, 31. kolovoza 2015., u 13:00 sati Dr. Clive Lloyd Oliver (Centre for Supramolecular Chemistry Research, Department of Chemistry, University of Cape Town, South Africa) održat će predavanje pod naslovom „Crystal engineering and porosity studies of coordination polymers and organic materials”. Kolokvij će se održati u u predavaonici P1 (prizemlje zgrade Kemije, Horvatovac 102a).

Rosana Ribić

Simpozijska sekcija u spomen...

U sklopu devetog međunarodnog simpozija Effects of Surface Heterogeneity in Adsorption and Catalysis on Solids (Wrocław, Poljska, 17.-23. srpnja 2015.) bit će održana posebna sekcija u spomen na akademika Nikolu Kallaya.

Na sekciji će o životu i znanstvenom radu akademika Kallaya govoriti dr. sc. Johannes Lützenkirchen (Karlsruhe Institute of Tehnology) i izv. prof. dr. sc. Tajana Preočanin (Kemijski odsjek, PMF).

Prof. Kallay imao je dugogodišnju i vrlo uspješnu suradnju s članovima Poljskog kemijskog društva i grupom prof. Wladeka Rudzinskog sa Sveučilišta Maria Curie-Skłodowska u Lublinu te su ga se poljski kolege na ovaj način odlučili prisjetiti i izraziti mu počast.

webmaster KO

Konferencija: Application of NMR...

Pozivamo Vas na konferenciju Application of NMR Spectrosopy in Pharmaceutical Industry (Pharma NMR) koja će se održati na Crvenom otoku kraj Rovinja od 23. do 25. rujna 2015.

Osnovni cilj tog znanstvenog skupa jest pružiti sudionicima uvid u iznimne mogućnosti korištenja spektroskopije NMR u okviru farmaceutske industrije, predstaviti ograničenja današnjih tehnika te potaknuti raspravu o njihovu prevladavanju.

Posebno napominjemo da je sudjelovanje na skupu besplatno te da će 24. 9. 2015. biti organiziran besplatan autobusni prijevoz (Zagreb-Rovinj, Rovinj-Zagreb) za studente Kemijskog odsjeka. Broj mjesta je ograničen, pa molimo zainteresirane studente da se što prije jave e-mailom na nbregovic@chem.pmf.hr te da se putem e-obrasca registriraju za sudjelovanje na konferenciji.

webmaster KO

Studentska sekcija Hrvatskog kemijskog društva organizira drugi Simpozij studenata kemičara (SiSK) pod pokroviteljstvom Hrvatskog kemijskog društva i Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Simpozij će se održati 24. listopada 2015. na Kemijskom odsjeku PMF-a u Zagrebu. Pozvani su svi studenti preddiplomskih i diplomskih studija koje zanima znanstveni rad na području kemije. Za više informacija i prijavu na skup posjetite službenu stranicu SiSK-a.

webmaster KO

20.05.2015. u 13:06

Pozivamo vas na predavanje istaknutog francuskog znanstvenika i člana Francuske akademije znanosti prof. dr. sc. Marca Fontecave, koje će se održati u predavaonici P1 Kemijskog odsjeka PMF, Horvatovac 102 a, u Zagrebu, u srijedu, 27. svibnja 2015. s početkom u 14:30 sati. Predavanje nosi naslov

 

Catalysis for Energy: Enzymes, Artificial Enzymes and Bioinspired Catalysts

webmaster KO

U utorak, 26. svibnja 2015. godine u 10,00 sati u predavaonici 222, zgrada kemije, Horvatovac 102a, Zagreb dr. sc. Gordan Horvat održat će nastupno predavanje.

 

Naslov predavanja glasi: "REAKCIJSKA KALORIMETRIJA“

webmaster KO

07.05.2015. u 12:10
Prezentacija projekta ORGMOL

Javna prezentacija projekta Organic molecules in condensed phase: interactions and modeling (voditelj prof. dr. sc. Hrvoj Vančik) održat će se u petak, 15. svibnja 2015. godine u 12.15 sati u predavaonici P1 Kemijskog odsjeka PMF-a, Horvatovac 102a.

webmaster KO

Nagrade Hrvatske akademije znanosti i...

Nagrada za područje prirodnih znanosti i matematike dodijeljena je nastavniku Kemijskog odsjeka prof. dr. sc. Vladislavu Tomišiću za izuzetne znanstvene rezultate vezane uz razvoj novih receptora aniona, kationa i neutralnih vrsta te fizikalno-kemijsko istraživanje odgovarajućih reakcija kompleksiranja, s naglaskom na utjecaj otapala, odnosno solvatacije na ravnoteže proučavanih procesa.

Vladimir Stilinović

18.03.2015. u 09:26

Ulaskom u Europsku uniju Hrvatska je dobila pravo sudjelovanja na Olimpijadi iz prirodoslovnih predmeta (fizika, kemija i biologija), European Science Olympiad (EUSO), za učenike do 16 godina. Svaka zemlja, članica EU, sudjeluje s dva tročlana tima učenika koji zajednički rješavaju zadatke iz prirodoslovlja. Hrvatska je na Prirodoslovnoj olimpijadi EU  prvi put sudjelovala prošle godine i oba tima su osvojila brončane medalje. Ovogodišnja EUSO  je trinaesta po redu i održava se u Klagenfurtu, Austrija, od 26. travnja do 3. svibnja.

webmaster KO

11.03.2015. u 13:28
Prezentacija projekta CRYSTIN

Javna prezentacija projekta Engineering crystalline materials using metal complexes and non-covalent interactions (voditeljica doc. dr. sc. Marijana Đaković) održat će se u petak, 13. ožujka 2015. godine u 12.15 sati u predavaonici P1 Kemijskog odsjeka PMF-a, Horvatovac 102a.

webmaster KO

05.03.2015. u 11:02
Uređeno: 05.03.2015. u 11:05

Na svečanoj dodjeli stipendija održanoj u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, asistentica Kemijskog odsjeka, Nevena Cvetešić, mag. biol. mol., sa Zavoda za biokemiju, proglašena je jednom od četiri ovogodišnje dobitnice nagrade Nacionalnog programa stipendiranja “Za žene u znanosti”. Na natječaj je zaprimljeno 58 prijava, a program se već devet godina tradicionalno provodi u suradnji Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i L'Oreal-a Adria s ciljem nagrađivanja mladih izvrsnih znanstvenica u završnoj fazi izrade doktorske disertacije.

Čestitamo!

webmaster KO

Natječaj za dodjelu Rektorove nagrade...

Sveučilište u Zagrebu raspisalo je Natječaj za dodjelu Rektorove nagrade za akademsku godinu 2014./2015. Rok za prijavu na natječaj je 30. travnja 2015. do 16 sati. Tekst Natječaja za dodjelu Rektorove nagrade i kriterije vrednovanja molimo preuzmite ovdje.

webmaster KO

Kemijski odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu po osmi put organizira manifestaciju pod nazivom Otvoreni dan Kemijskog odsjeka. Otvoreni dan održat će se u petak, 10. travnja 2015. godine od 10:00 do 19:00 sati u zgradi Kemijskog odsjeka, Horvatovac 102a.

webmaster KO

10.02.2015. u 09:14
Predstava "Čarolije u kemiji"

Kemijski odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu devetu godinu za redom organizira Čarolije u kemiji - prezentaciju kemijskih pokusa za djecu predškolskog uzrasta te za djecu nižih razreda osnovne škole.

Predstava će se odigrati u  petak, 13. veljače 2015. s početkom u 10.00 i 15.00 sati u predavaonici A2 u zgradi Kemijskog odsjeka.

Očekujemo oko 300 djece iz nekoliko zagrebačkih osnovnih škola. Sva mjesta u dvorani su već rezervirana.

webmaster KO

Znanstvenik Kemijskog odsjeka Predrag Novak u suradnji s grupom autora iz Austrije objavio je rad Structural and Functional Implications of the Interaction between Macrolide Antibiotics and Bile Acids u časopisu Chemistry – A European Journal (IF 5,696). U radu je opisano  istraživanje interakcija makrolidnih antibiotika i žućnih kiselina koje igraju važnu ulogu u transportu ovih lijekova u organizmu.

Čestitamo!

webmaster KO

Radionica iz spektroskopije NMR

 

Pozivaju se STUDENTI na "Radionicu iz spektroskopije NMR" koja će se održati u petak 12. lipnja 2015. u predavaonici A1 Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Voditelj projekta Met4Pharm, prof. dr. sc. Predrag Novak održat će uvodnu riječ.

PROGRAM

webmaster KO

Tražilica
 
Kontakt
 

Kemijski odsjek
Prirodoslovno-matematički fakultet

Sveučilište u Zagrebu

Horvatovac 102A
HR-10000 Zagreb

Tel. +385 1 4606 000 (centrala)

E-pošta: ko@chem.pmf.hr


            


Poštovani posjetitelji weba, molimo Vas da sve pogrešne ili zastarjele informacije dojavite na
webmaster@chem.pmf.hr


 

 

Sva prava pridržana. Kemijski odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta
Sveučilište u Zagrebu