Izbornik
 
6. OTVORENI DAN
 

Hrvatsko kemijsko društvo
Broj posjeta:
1036618
Obavijesti
 

U ponedjeljak, 20. travnja 2015. u Zagrebu je u 73. godini života preminuo akademik Nikola Kallay, istaknuti hrvatski kemičar. Napustio nas je naš profesor i znanstvenik, professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu, član Predsjedništva Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, glavni urednik časopisa Croatica Chemica Acta, prijatelj i čovjek koji je cijelu akademsku zajednicu zadužio svojom mudrošću i svojim djelovanjem. Ispraćaj akademika Kallaya bit će u četvrtak, 23. travnja u 12.10 sati na krematoriju u Zagrebu.

webmaster KO

U ponedjeljak 20. travnja u 18 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na Strossmayerovom trgu 14, održat će se svečano otvorenje Memorijalne sobe nobelovaca Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga. Nakon uvodnih govora akademika Zvonka Kusića, predsjednika Hrvatske akademije i akademika Andreja Dujelle, tajnika Razreda za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Akademije, predavanja će održati akademik Vitomir Šunjić i akademik Mladen Žinić.

webmaster KO

18.03.2015. u 09:26

Ulaskom u Europsku uniju Hrvatska je dobila pravo sudjelovanja na Olimpijadi iz prirodoslovnih predmeta (fizika, kemija i biologija), European Science Olympiad (EUSO), za učenike do 16 godina. Svaka zemlja, članica EU, sudjeluje s dva tročlana tima učenika koji zajednički rješavaju zadatke iz prirodoslovlja. Hrvatska je na Prirodoslovnoj olimpijadi EU  prvi put sudjelovala prošle godine i oba tima su osvojila brončane medalje. Ovogodišnja EUSO  je trinaesta po redu i održava se u Klagenfurtu, Austrija, od 26. travnja do 3. svibnja.

webmaster KO

11.03.2015. u 13:28
Prezentacija projekta CRYSTIN

Javna prezentacija projekta Engineering crystalline materials using metal complexes and non-covalent interactions (voditeljica doc. dr. sc. Marijana Đaković) održat će se u petak, 13. ožujka 2015. godine u 12.15 sati u predavaonici P1 Kemijskog odsjeka PMF-a, Horvatovac 102a.

webmaster KO

05.03.2015. u 11:02
Uređeno: 05.03.2015. u 11:05

Na svečanoj dodjeli stipendija održanoj u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, asistentica Kemijskog odsjeka, Nevena Cvetešić, mag. biol. mol., sa Zavoda za biokemiju, proglašena je jednom od četiri ovogodišnje dobitnice nagrade Nacionalnog programa stipendiranja “Za žene u znanosti”. Na natječaj je zaprimljeno 58 prijava, a program se već devet godina tradicionalno provodi u suradnji Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i L'Oreal-a Adria s ciljem nagrađivanja mladih izvrsnih znanstvenica u završnoj fazi izrade doktorske disertacije.

Čestitamo!

webmaster KO

Natječaj za dodjelu Rektorove nagrade...

Sveučilište u Zagrebu raspisalo je Natječaj za dodjelu Rektorove nagrade za akademsku godinu 2014./2015. Rok za prijavu na natječaj je 30. travnja 2015. do 16 sati. Tekst Natječaja za dodjelu Rektorove nagrade i kriterije vrednovanja molimo preuzmite ovdje.

webmaster KO

Kemijski odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu po osmi put organizira manifestaciju pod nazivom Otvoreni dan Kemijskog odsjeka. Otvoreni dan održat će se u petak, 10. travnja 2015. godine od 10:00 do 19:00 sati u zgradi Kemijskog odsjeka, Horvatovac 102a.

webmaster KO

10.02.2015. u 09:14
Predstava "Čarolije u kemiji"

Kemijski odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu devetu godinu za redom organizira Čarolije u kemiji - prezentaciju kemijskih pokusa za djecu predškolskog uzrasta te za djecu nižih razreda osnovne škole.

Predstava će se odigrati u  petak, 13. veljače 2015. s početkom u 10.00 i 15.00 sati u predavaonici A2 u zgradi Kemijskog odsjeka.

Očekujemo oko 300 djece iz nekoliko zagrebačkih osnovnih škola. Sva mjesta u dvorani su već rezervirana.

webmaster KO

Znanstvenik Kemijskog odsjeka Predrag Novak u suradnji s grupom autora iz Austrije objavio je rad Structural and Functional Implications of the Interaction between Macrolide Antibiotics and Bile Acids u časopisu Chemistry – A European Journal (IF 5,696). U radu je opisano  istraživanje interakcija makrolidnih antibiotika i žućnih kiselina koje igraju važnu ulogu u transportu ovih lijekova u organizmu.

Čestitamo!

webmaster KO

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Nikola Bregović, Vladimir Stilinović, Vladislav Tomišić, Marina Cindrić i Mirta Rubčić u suradnji s Marinom Juribašić i Krunoslavom Užarevićem (IRB) te Primožem Šketom i Janezom Plavcom (Kemijski inštitut, Ljubljana) objavili su rad Supramolecular Stabilization of Metastable Tautomers in Solution and the Solid State u prestižnom časopisu Chemistry – A European Journal (IF 5,696). Rad je zbog visoke ocjene recenzenata objavljen na na unutrašnoj naslovnici izdanja časopisa, a uz to je i posebno istaknut kao 'hot paper'.

webmaster KO

Pozivamo Vas na jednodnevni Znanstveno - stručni skup o industrijskoj kristalizaciji koji će se održati 23. siječnja 2015. godine u prostorima Plive, Prilaz baruna Filipovića 25, Zagreb, s početkom u 9 sati. Skup zajednički organiziraju Hrvatska akademija tehničkih znanosti i Pliva d.o.o, a bit će podijeljen u dvije sekcije: Teorija kristalizacije te Kristalizacija i tehnologija. Prijaviti se možete ovdje.

webmaster KO

Božićno predavanje Kemijskog odsjeka

Kemijski odsjek poziva na drugo po redu Božićno predavanje u srijedu, 17. prosinca 2014. u 17:00 sati u predavaonici A2 u zgradi Kemijskog odsjeka, Horvatovac 102a. Predavanje pod naslovom

METASTABILNOST

održat će prof. dr. sc. Hrvoj Vančik sa Zavoda za organsku kemiju. Predavanje je posvećeno na spomen profesoru Paulu von Ragué Schleyeru (1930.-2014.), jednom od najvećih kemičara novog doba i osobi zaslužnoj za razvoj hrvatske znanosti.

webmaster KO

04.12.2014. u 14:22

Ovogodišnja Smotra Sveučilišta u Zagrebu održana je 14. i 15. studenoga 2014. u prostorima Studentskog centra u Savskoj 25. Atraktivno predstavljanje Kemijskog odsjeka osmislio je i koordinirao dr. sc. Krešimir Baumann. Uz aktivnosti na izložbenom prostoru smještenom u izložbenom šatoru Studentskoga centra, Kemijski odsjek je predstavljen i na pozornici Kina SC-a od strane doc. dr. sc. Ivane Biljan te studentica Mie Antolčić i Monike Karin. Prirodoslovno-matematički fakultet dobio je Priznanje za najcjelovitije informacije o studijskim programima fakulteta.

webmaster KO

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Nikola Bregović, Nikola Cindro i Vladislav Tomišić u suradnji s Leo Frkancom i Krunoslavom Užarevićem (IRB) objavili su rad Thermodynamic study of dihydrogen phosphate dimerization and complexation with novel urea- and thiourea-based receptors u časopisu Chemistry – A European Journal (IF 5,696). U radu je opisano sveobuhvatno istraživanje reakcija kompleksiranja dihidrogenfosfata s novim anionskim receptorima. 

Čestitamo!

webmaster KO

Predstavljanje sveučilišnog udžbenika...

Hrvatsko kemijsko društvo izdalo je sveučilišni udžbenik „Organska kemija od retrosinteze do asimetrične sinteze“ autora Vitomira Šunjića i Vesne Petrović Peroković.

Promocija ove vrijedne knjige bit će organizirana u četvrtak 27. studenog u 13 sati, na Kemijskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, Horvatovac 102a, u Zagrebu.

webmaster KO

19.11.2014. u 06:10

Predstavnici Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i PLIVE HRVATSKA d.o.o. predstavit će projekt Met4Pharm u četvrtak, 20. studenoga u 10.30 sati u dvorani 304 (3. kat) Kemijskog odsjeka PMF-a.

Razvoj nove metodologije za kontrolu procesa priprave lijekova – Met4Pharm je 16-mjesečni projekt uvođenja inovativnih metoda u procesu proizvodnje lijekova i najveći je projekt Kemijskog odsjeka PMF-a dosad. Partner na projektu je PLIVA HRVATSKA d.o.o. 

webmaster KO

 

Povodom dana Sveučilišta u Zagrebu, 3. studenoga 2014. Nikoli Cindri, mag. chem., dodijeljeno je posebno priznanje za izniman znanstveni doprinos tijekom studija kemije na Kemijskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

 

Čestitamo!

webmaster KO

Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost Hrvatskoga sabora, na sjednici održanoj 17. srpnja 2014. pod predsjedanjem Josipa Leke, predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednika Odbora, donio je Odluku o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2013. Ukupno je dodijeljeno 30 državnih nagrada za znanost za 2013.

U području prirodnih znanosti državna nagrada za životno djelo dodijeljena je akademiku Nikoli Kallayu, professoru emeritusu Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 

Čestitamo!

 

webmaster KO

21.10.2014. u 13:27
Uređeno: 21.10.2014. u 14:39
Svečana sjednica Vijeća Kemijskog...

Svečana sjednica Vijeća Kemijskog odsjeka održat će se u dvorani A1 (016) Kemijskog odsjeka, PMF Zagreb, Horvatovac 102a u srijedu, 22. listopada 2014. u 12:00 sati.

Na sjednici će se dodijeliti priznanja Kemijskog odsjeka za znanstveni rad studenata i medalje Kemijskog odsjeka odličnim studentima II. godine Diplomskog studija kemije – istraživački i nastavnički smjer te zaslužnim djelatnicima Kemijskog odsjeka PMF-a.

Diplome i dopunske isprave dodijelit će se svim studentima koji su završili Preddiplomski sveučilišni studij KEMIJA i stekli akademski stupanj Sveučilišni prvostupnik/ca kemije 2012./2013. godine.

Čestitamo svima!

Pozivaju se svi dosadašnji najbolji studenti, nastavnici, članovi Vijeća te ostali zaposlenici Kemijskog odsjeka da svojim dolaskom na sjednicu uveličaju svečanost.

 

Danijela Hus Mustić

Stručni skup Ishodi učenja kao temelj za vrednovanje studenata za nastavnike Biološkog i Kemijskog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu održati će se 14.10.2014. od 10.00h - 16.30h u predavaonici BO4 Rooseveltov trg 6, Zagreb. Prijaviti se možete OVDJE.  Program preuzmite u cijelosti putem linka.

webmaster KO

06.10.2014. u 12:02
Dan mola

23. listopada ove godine se po drugi puta, već tradicionalno, na Kemijskom odsjeku PMF-a održava Dan mola na temu brojnosti tvari i Avogadrove konstante.

Priču kako su kemičari došli do pojma mola, kako su izbrojali te brojne molekule i atome, tko je bio Lorenzo Romano Amedeo Carlo Avogadro, kako je Jean Baptiste Perrin promatrajući raspršeno svjetlo na koloidnim česticama prirodnog lateksa odredio Avogadrovu konstantu (i pritom dobio Nobelovu nagradu) te kako je i zašto napravljena najbolja kugla za kuglanje na svijetu saznajte na Dan mola 23.10. s početkom točno u 6:02:21:41 sati poslijepodne (18 sati 2 minute 21 sekunda i 41 stotinka) u predavaonici A2. Opširnije o predavanju možete pročitati ovdje.

webmaster KO

02.10.2014. u 13:12

U četvrtak, 09. listopada 2014. u 13:00 sati Prof. Boris Lenhard (Institute of Clinical Sciences, Faculty of Medicine, Imperial College London) održat će predavanje pod naslovom Promoter classes and promoter grammars in vertebrate genomes. Kolokvij će se održati u predavaonici P1 (prizemlje zgrade Kemija, Horvatovac 102a, Zagreb). 

Rosana Ribić

04.09.2014. u 10:51
Simpozij studenata kemičara

Studentska sekcija Hrvatskog kemijskog društva organizira prvi Simpozij studenata kemičara (SiSK) pod pokroviteljstvom Hrvatskog kemijskog društva i Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Simpozij će se održati 25. listopada 2014. na Kemijskom odsjeku PMF-a u Zagrebu. Pozvani su svi studenti preddiplomskih i diplomskih studija koje zanima znanstveni rad na području kemije. Za više informacija i prijavu na skup posjetite službenu stranicu SiSK-a.

webmaster KO

Znanstveni rad u prestižnom časopisu...

 

Nevena Cvetešić i Ita Gruić Sovulj objavile su rad u prestižnom časopisu The EMBO Journal (IF 9,822) pod naslovom The physiological target for LeuRS translational quality control is norvaline. Rad je izrađen u sklopu UKF projekta koji se odvija na Kemijskom odsjeku PMF-a (voditelj Ita Gruic Sovulj) a napravljen je u suradnji s grupom Stephena Cusacka iz EMBL/Grenoble te s Ivanom Halaszom s Instituta Ruđer Bošković. Zbog relevantnosti otkrića rad je dodatno popraćen osvrtom u istom časopisu.

 

Čestitamo!

webmaster KO

Tražilica
 
Kontakt
 

Kemijski odsjek
Prirodoslovno-matematički fakultet

Sveučilište u Zagrebu

Horvatovac 102A
HR-10000 Zagreb

Tel. +385 1 4606 000 (centrala)

E-pošta: ko@chem.pmf.hr


            


Poštovani posjetitelji weba, molimo Vas da sve pogrešne ili zastarjele informacije dojavite na
webmaster@chem.pmf.hr


 

 

Sva prava pridržana. Kemijski odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta
Sveučilište u Zagrebu