Čarolije u kemiji 2018.

U petak 16. veljače 2018., održane su dvije predstave Čarolije u kemiji u 10 i 15 sati. Na predstavama je prisustvovalo oko 300 djece iz zagrebačkih osnovnih škola i vrtića kao i druga djeca u pratnji roditelja (OŠ Antuna Branka Šimića, OŠ Miroslava Krleže, OŠ Trnjanska, OŠ Sveta Nedjelja (područna škola Strmec), OŠ Augusta Cesarca, OŠ Tituša Brezovačkog, OŠ Sveta Nedjelja i djeca iz udruge Iskrice).

Predstava Čarolije u kemiji projekt je Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu namijenjen djeci i učenicima nižih razreda osnovnih škola sa svrhom popularizacije kemije i prirodoslovlja općenito. Ove godine obilježava se jedanaest godina izvođenja. Do sada je predstava izvedena dvadeset dva puta (uz ovogodišnje dvije predstave dvadeset četiri puta), a ukupno je prisustvovalo više od 3000 djece.

Predstavom Čarolije u kemiji učenicima se nastoji prikazati kemiju kao zabavnu znanstvenu disciplinu, prijelaz iz svijeta mašte i nemogućeg prema spoznaji da se i naizgled neobjašnjive pojave mogu razumjeti i predvidjeti.

Radnja predstave događa se u Školi za čarobnjake i vještice gdje učenici ove neobične škole stječu vještine i primjenjuju naučena znanja u raznim disciplinama poput Kulinarstva, Popularne glazbe, Kontroli vremena, Priređivanju vatrometa i ostalim predmetima cjelovitog programa odobrenog od strane povjerenstva za čarobnjaštvo i vještičarenje.

Predstava je interaktivna te gledaoci i sami imaju priliku „izmućkati“ plavu i crvenu bocu. Prije i nakon predstave za djecu su organizirane radionice u suradnji sa studentskom sekcijom Hrvatskog kemijskog društva Znanstvene čarolije. Svako dijete nakon pogledane predstave dobiva priznanje da je postao „Naš mali kemičar“ odnosno „Naša mala kemičarka“.
Glumci, mladi nastavnici i znanstveni novaci Kemijskog odsjeka (čarobnjak Nenad Judaš, i njegovi učenici Lovorka Pitarević Svedružić, Vladimir Stilinović i Josip Požar, šećer-vila Edi Topić te gnomovi Nikola Bedeković i Demian Kalebić) prikazali su niz atraktivnih pokusa ugrađenih u jedan školski dan u čarobnjačkoj školi. O pripremi otopina i potrebnih kemikalija te kemijskog pribora brinule su Valentina Zagorec, Nikolina Maričić i Marko Pužar. O uređenju velike predavaonice Kemijskog odsjeka A2 i njenu pretvorbu alkemijski laboratorij brinuo je Zlatko Capjak, o tehničkoj podršci Dominik Cinčić, Vinko Nemec i Petar Štrbac, o ozvučenju i glazbenoj podlozi Nikola Bregović, kameri Jerko Meštrović. Radionice za djecu organizirali su studenti studentske sekcije Hrvatskog kemijskog društva Znanstvene čarolije. Dogovore sa školama, brigu o kretanju učenika po zgradi Kemijskog odsjeka, izradu priznanja odradile su Mateja Pisačić, Iva Juranović Cindrić i studentica Valentina Martinez. O organizaciji cijele manifestacije brinuli su Vladimir Stilinović i Tajana Preočanin.