Čarolije u kemiji 2012.

U petak 3. veljače 2012., usprkos snijegu i temperaturi od –10 °C, održane su deveta i deseta po redu predstava Čarolije u kemiji.

Već tradicionalno prva je predstava održana ujutro (u 10 sati), a druga poslijepodne (u 15 sati). Na svakoj je predstavi prisustvovalo oko 150 djece (iz zagrebačkih osnovnih škola Bukovac, Ivana Mažuranića, Matije Gubca, Većeslava Holjevca, te grupa djece iz Dječjeg vrtića Mali Princ, kao i brojna druga djeca u pratnji roditelja), ukupno oko 300 djece. Zbog ograničenih kapaciteta morali smo odbiti još barem tristotinjak zainteresiranih učenika i za njih rezervirati mjesta za sljedeće predstave.

Ove godine Čarolije u kemiji podržale su humanitarnu akciju „Korak u život“. Kroz tu akciju pruža se podrška djeci koja bez odgovarajuće roditeljske skrbi završavaju srednju školu i imaju želju za visokoškolskim obrazovanjem, ali za to nemaju mogućnosti (nakon stjecanja punoljetnosti izlaze iz domova za nezbrinutu djecu i udomiteljskih obitelji). Akciju „Korak u život“ organizira Rotary Klub Zagreb Kaptol, a svojim aktivnim sudjelovanjem podržavaju je i mnoga imena hrvatskog sporta, glazbe i kulture. Prikupljeno je 3500 kn.

Predstava Čarolije u kemiji projekt je Kemijskog odsjeka već šestu godinu za redom. Predstava je nastala 2007. godine na inicijativu nekolicine zaposlenika Kemijskog odsjeka, a prema ideji Nenada Judaša, koji je lik Čarobnjaka osmislio i glumio već i 2000. godine u seriji predavanja koja su bila popratna manifestacija izložbe Nenada Raosa: Deset kemijskih pokusa (koji su promijenili svijet).

Do sada je predstava izvedena deset puta, a ukupno je predstavu pogledalo više od 1300 djece predškolske i mlađe školske dobi. U pripremi i izvedbi ovogodišnjih Čarolija sudjelovalo je 22 djelatnika i 13 studenata Kemijskog odsjeka.

 

Ovogodišnja predstava neznatno se po izvedenim pokusima razlikovala od prijašnjih. Velika predavaonica Kemijskog odsjeka A2 pretvorena je u alkemijski laboratorij (za to su se potrudili studenti Ivana Brekalo i Igor Huskić, te gospodin Zlatko Capjak, i gotovo svatko od sudionika po malo). Uz prošlogodišnje šišmiše, ove su nam godine zidove ukrašavali i paukovi i Erlenmeyerova tikvica koje su izradile Nikolina Maričić i Marija Zbačnik. Tri živa bijela miša posuđena su s Biološkog odsjeka PMF-a.

Glumci, mladi nastavnici i znanstveni novaci Kemijskog odsjeka (čarobnjak Nenad Judaš, bijela vještica Sanja Meštrović, njihovi pomoćnici Lovorka Pitarević Svedružić, Josip Požar, Vladimir Stilinović i Marija Zbačnik te skeptični kemičar Ivan Halasz) prikazali su crnu zmiju, zelenu vatru, plave boce, čaroban kupus, pjene i rakete, krijesnice, kristalizaciju natrijeva acetata, bojali su plamen alkalijskim metalima, pokazali nekoliko oscilacijskih reakcija, tekućim dušikom „kuhali“ voće i povrće, izveli pokuse vezane uz kemiju iona bakra(II), izazvali pojavu luminiscencije i spalili gumene medvediće. Sve potrebne kemikalije i kemijski pribor pripremile su Valentina Zagorec i Nikolina Maričić.

Tehničku podršku predstave održavali su: Dominik Cinčić i student Igor Huskić (svjetlo) i Nikola Bregović (zvuk i muzička podloga). Pokusi su projicirani na platno (Gordan Horvat) i snimani s dodatnom kamerom (Filip Lešić). Predstavu su fotografirali Danijel Namjesnik, Dominik Cinčić, Iva Juranović Cindrić i studentica Lana Šarić.

Predvorjem zgrade su prije i nakon predstava šetali zmaj (studentica Andrea Bjelan) i profesor Baltazar (studenticaIva Tratnik) Kostim profesora Balthazara posuđen je od Udruge Profesor Balthazar za promicanje razvoja kreativnosti, inovativnosti i znanja kod djece i mladih, učenika studenata i mladih znanstvenika). Pred ulazom u zgradu su, usprkos hladnoći, napuhavani mjehuri od sapunice (student Igor Huskić), a na posebnoj klupi djeci je pokazano kako od krede i soli izraditi dugu u bočici. Iva Juranović Cindrić, Jasmina Rokov Plavec, te studentice Laura Petti, Monika Bjelčić, Karolina Kolarić, Ivana Nikšić Franjić, Ana Starčević i Andrea Bjelan brinule su o kretanju djece po zgradi i ulasku u predavaonicu A2. Za info-pultom bile su Marijana Đaković, Jasmina Rokov Plavec i Maja Barači.

Nakon predstave djeci su uručena priznanja Mladog kemičara ili kemičarke (diplomu je izradila Iva Juranović Cindrić, a prema ideji Tomice Hrenara), propisi s pokusima koji se mogu izvesti kod kuće (izradila Atiđa Selmani), te epruvetice napunjene smjesom krede u boji i kuhinjske soli (izradile Sanja Meštrović, Nikolina Maričić, Marija Zbačnik i Biserka Paić-Karega; epruvete su donacija Plive Hrvatska d.o.o.).

Nakon obje ovogodišnje predstave, za određenu grupu učenika organizirana je radionica u kojoj su punili epruvete otopinama šećera različitih gustoća i boja. Radionica je organizirana u suradnji s projektom Studentske sekcije Hrvatskog kemijskog društva Znanstvene čarolije. Radionice su organizirale i vodile Jasmina Salopek i Sandra Čičić uz pomoć studentica Monike Bjelčić, Ane Starčević i Andree Bjelan.

Za odnose s medijima brinuli su Jasmina Salopek i Davor Kovačević. Događaj su zabilježile kamere RTL televizije, Z1 televizije i HTV-a. Objavljen je članak u Novom Listu.

          O organizaciji cijele manifestacije brinule su Lovorka Pitarević Svedružić i Tajana Preočanin.