Čarolije u kemiji 2007./2008.

Do sada su održane 3 predstave Čarolija u kemiji:

  • 19. travnja 2007.
  • 08. studenog 2007.
  • 28. studenog 2008. (dvije predstave)

Predstavu edukativnog sadržaja Čarolije u kemiji osmislili su mladi nastavnici, asistenti i studenti Kemijskog odsjeka i poklonili je djeci iz dječjih vrtića i nižih razreda osnovnih škola. Kemija je prikazana kao privlačna, zanimljiva i zabavna znanost. Predstava je prvi puta održana u travnju 2007. godine, a zbog velikog interesa ponovljena je u studenom iste godine, te dva puta u studenom 2008.

Na predstavama je prisustvovalo više od 500 djece. Predstava je interaktivna i dok su djeca pozorno pratila pokuse i u glavama im se otvarala brojna pitanja. Kroz vruću atmosferu, obasjanu Zelenom vatrom, osim uzbuđenih glasova prolazila je i crvena svjetlost laserskih pokazivača, a mudre su se glavice ciljanim pitanjima navodile na zaključke. Učenici su imali priliku sami protresati Plavu bocu i snagom svojih misli prizivati plavu boju (lužnata otopina dekstroze i nekoliko kapi indikatora – mijenja se boja otopine iz bezbojne u plavu ako se tekućina promiješa, kisik iz zraka oksidira indikator u produkt koji otopinu oboji plavo), te su pokušavali natjerati Poslušnu bocu na poslušnost (plovak unutar boce se podiže i spušta ovisno o tlaku koji djeluje na stjenke boce). Izvedeni su brojni atraktivni pokusi: Čaroban kupus, Svijeća, Crna zmija, Pjene i rakete, Topli led, oscilacijske reakcije, snaga tekućeg dušika, razvlačenje stakla, ...

Nakon predstava djeca su obišla u malim grupama zgradu Kemijskog odsjeka, te su im pokazani laboratoriji na Zavodima za analitičku, anorgansku, fizikalnu i organsku kemiju te biokemiju. Predstava je zapažena i u medijima, te su objavljeni članci u Večernjem listuJutarnjem listu i Vjesniku. Prikazan je i prilog na OTV-u, Zagrebačkoj panorami (HTV) a sudionici predstave gostovali su i u emisiji Dobro jutro Hrvatska (HTV).

U izvedbi cijelog događaja sudjelovao je velik broj zaposlenika Kemijskog odsjeka. Čarobnjak je bio doc. dr. sc. Nenad Judaš, vještica dipl. ing. Sanja Meštrović, a njihovi pomoćnici dipl. ing. Lovorka Pitarević Svedružić, dipl. ing. Josip Požar i dipl. ing. Vladimir Stilinović, doc. dr. sc. Tajana Preočanin i studentica Vedrana Šarić.

Djeca koja su sudjelovala na predstavi dobila su priznanja Mladih kemičara  odnosno Mladih kemičarki.

Posebno nas vesele reakcije i utisci koje smo od učenika dobili kao zahvalu:

  • OŠ Izidora Kršnjavog
  • OŠ Jure Kaštelana