Obavijesti

Dana 12.05.2021. (sri) u 13:15 sati održat će se sljedeće izlaganje:

                                              Zvjezdana Bencetić Klaić
                                                         (GFO PMF)
           Unutarnji stojni valovi u Plitvičkim jezerima Prošće i Kozjak – sličnosti i razlike


Pozivaju se svi zainteresirani da prisustvuju predavanju, koje će se održati putem poveznice:

https://join.skype.com/FbkYGQsMYbAT

Autor: Maja Telišman-Prtenjak

Sporazum o znanstvenoistraživačkoj, obrazovnoj, tehničko-stručnoj i poslovnoj suradnji potpisali su 24. veljače 2021. direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) Vlado Bagarić i dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu prof. dr. sc. Mirko Planinić.

Tim se sporazumom postavlja okvir za dugoročnu suradnju između PMF-a, prvenstveno Geofizičkog odsjeka, u području zrakoplovne meteorologije i HKZP-a na obrazovnim, razvojnim, znanstvenoistraživačkim, inovacijskim te stručnim aktivnostima koje mogu znatno pridonijeti uspješnom ostvarenju razvojnih planova HKZP-a.

Geofizički odsjek PMF-a u Zagrebu obrazuje kadar za zrakoplovnu meteorologiju koja je jedna od četiri usluge koje HKZP pruža i na taj način zajednički doprinosi sigurnosti zračnog prometa. Postoji interes i za obrazovanje zaposlenika HKZP-a kroz stručne seminare, radionice, predavanja te poslijediplomske specijalističke i doktorske studije, kao i za provođenje specijaliziranih programa namijenjenih studentima završnih godina te izradu završnih i diplomskih radova.

Između institucija postoji interes za suradnju, osobito u istraživačko-razvojnim projektima, studijama i ekspertizama zasnovanim na znanstveno-stručnim kompetencijama s ciljem usavršavanja tehničko-tehnoloških rješenja u HKZP-u, prijave i realizacije zajedničkih istraživačkih, razvojnih i inovacijskih projekata financiranih iz domaćih i međunarodnih izvora.

Također, iskazan je interes za organizaciju znanstveno-stručnih skupova, radionica i seminara zajedničkog znanstvenoistraživačkog rada te izradu i objavljivanje znanstvenih i stručnih radova zajedničkog sudjelovanja na međunarodnim i domaćim znanstvenim skupovima.

Autor: Maja Telišman-Prtenjak

Obavijest studentima i zaposlenicima PMF-a o otvaranju sigurnog prostora za podnošenje prijava u slučaju bilo kojeg oblika nasilja i uznemiravanja na PMF-u možete pročitati ovdje.

Autor: Ružica Topić

Danas je ministru znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovanu Fuchsu na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu predstavljena nova oprema za Seizmološku službu pri Geofizičkom odsjeku PMF-a, a čiju je nabavku financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja u vrijednosti od 4.5 milijuna kuna. U pratnji ministra su nazočili i dekan PMF-a prof. dr. sc. Mirko Planinić te rukovoditeljica Seizmološke službe mr. sc. Ines Ivančić.

Istaknuli su kako je prvi puta u RH nabavljen mobilni komplet za praćenje seizmičke aktivnosti trenutno aktivne rasjedne zone, a radi se o 20 kompleta visokosofisticiranih akcelerometara i seizmometara sa sustavom akvizicije podataka koji su namijenjeni za brzu reakciju i postavljanje duž aktivne zone, kao što je sada primjer sa širim područjem Petrinje.

Ovom donacijom Vlade Republike Hrvatske, odnosno Ministarstva znanosti i obrazovanja po prvi puta je izvršeno znatnije ulaganje u seizmologiju još od 1908. godine kada je Andrija Mohorovičić nabavio Wiechertove seizmografe za zagrebačku seizmološku postaju. Ovime Seizmološka služba po prvi puta u povijesti RH ima mogućnost brze reakcije u slučaju jačih potresa i navedeni mobilni komplet seizmološke opreme koristit će se na cijelom teriroriju RH po potrebi.

Više u nastavku obavijesti

Autor: Webmaster GFO

Pozivaju se studenti s područja pogođenim potresima da podnesu molbe o pomoći koja im je potrebna u vezi studija (npr. oslobađanje od plaćanja školarine, posebni termini ispita ili kolokvija, .. ). Takve molbe se neće naplaćivati.

                                                                                                                                      Pomoćnica pročelnice za nastavu

                                                                                                                                       Maja Telišman Prtenjak

Autor: Ružica Topić

Dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (dalje: Fakultet), na temelju članka 21. stavka 3.
Statuta Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (pročišćeni tekst), na prijedlog Fakultetskog
kolegija, a sukladno Preporuci rektora Sveučilišta u Zagrebu od 20. listopada 2020.g. svim sastavnicama Sveučilišta i
Odluci Stožera civilne zaštite RH o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode
druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja od
25. listopada 2020.g. donio je sljedeću Odluku

Autor: Ružica Topić

1)      Pozitivan nalaz na virus SARS-CoV-2

 U slučaju pozitivnog nalaza, student je dužan skeniranu liječničku potvrdu poslati u studentsku referadu te o tome obavijestiti odsječkog COVID-19 koordinatora, Damira Ptičara (dpticar@gfz.hr) i pomoćnicu za nastavu, izv. prof. dr. sc. Maju Telišman Prtenjak (telisman@gfz.hr).

Također, student je dužan svakom pojedinom profesoru, kod kojeg zbog bolesti ne dolazi na nastavu, odmah javiti da mu je dijagnosticiran COVID-19 (u prilog sken potvrde pozitivnog nalaza).

 2)      Propisana mjera samoizolacije

U slučaju da mu je određena samoizolacija, student je dužan poslati u studentsku referadu službenu potvrdu epidemiologa o propisanoj samoizolaciji te o tome obavijestiti odsječkog COVID-19 koordinatora, Damira Ptičara (dpticar@gfz.hr) i pomoćnicu za nastavu, izv. prof. dr. sc. Maju Telišman Prtenjak (telisman@gfz.hr).

Također, student je dužan svakom pojedinom profesoru, kod kojeg zbog propisane samoizolacije ne dolazi na nastavu, odmah javiti da mu je propisana samoizolacija (u prilog sken potvrde od epidemiologa).

3)      Praćenje nastave na daljinu

Studentu koji može pratiti nastavu online (ako ima blage simptome bolesti ili ih uopće nema), nastavnik je dužan osigurati nastavu na daljinu (npr. slanjem prezentacija predavanja, direktnim uključenjem putem MS Teamsa, slanjem praktikumskih materijala, zadataka, zadaća, seminara i sl.);

4)      Nemogućnost praćenja nastave na daljinu

Ukoliko student razvije teže simptome pa ne može pratiti niti nastavu na daljinu, izostanak mu je opravdan, a individualno će se odlučivati o načinu nadoknade nastave.

Autor: Ružica Topić

Odsječki kolegij Geofizičkog odsjeka donio je Odluku kojom se uređuje način realizacije terenske nastave na Geofizičkom odsjeku u akad. god. 2019./2020. s obzirom na situaciju u vezi s pojavom pandemije korona virusa COVID-19 i na temelju Preporuka za održavanje nastave i provjeru ishoda učenja na daljinu od strane Fakultetskog kolegija Prirodoslovno-matematičkog fakulteta od 07.04.2020.

Odluka o realizaciji terenske nastave na Geofizičkom odsjeku u akad. god. 2019./2020.

Autor: Nikolina Milošević

S dugom tradicijom od  74 godine, Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu vodeća je visokoškolska institucija u području prirodnih znanosti čija je obrazovna i istraživačka izvrsnost priznata, kako na domaćoj tako i na međunarodnoj razini. Potres koji je 22. ožujka 2020. pogodio Zagreb i okolicu ostavio je, nažalost, posljedice i na svim zgradama u kojima djeluje PMF Sveučilišta u Zagrebu.

Više na stranici "ZA NAŠ PMF"

Autor: Webmaster GFO

Uredništvo časopisa Geofizika poziva sve zainteresirane kolege koji rade istraživanje potresa lokalne magnitude 5.5 koji se dogodio 22. ožujka 2020. godine s epicentrom na području Zagreba, i njegove serije naknadnih potresa, da rezulate svojih studija objave u posebnom broju Geofizike posvećene ovom potresu. Poziv možete pročitati na poveznici.

Urednica ovog posebnog broja je doc. dr. sc. Iva Dasović, a rok za predaju rukopisa je 30. lipnja 2021. godine.

Prihvaćeni članci bit će objavljeni na mrežnoj stranici časopisa čim budu spremni za objavu (ubrzo nakon prihvaćanja rukopisa!), a bit će objavljeni i u tiskanom izdanju u prosincu 2021.

Autor: Iva Dasović

POVEZNICE