Geofizički odsjek

140 godina nastave prirodoslovlja i matematike na Sveučilištu u Zagrebu, 70 godina PMF-a


Obavijesti

Prije 349 godina, 6. travnja 1667. godine, na veliku srijedu prije Uskrsa, oko 8 sati i 45 minuta ujutro Dubrovnik i okolicu pogodio je pustošan potres. Potres se osjetio od Genovskog zaljeva, na istočnoj i zapadnoj obali Jadrana (u Veneciji), Albaniji pa sve do Smirne i Carigrada. Više pročitajte u Crticama iz (geofizičke) povijesti.

Bilo bi izvrsno da se sljedeće godine, povodom 350. obljetnice dubrovačkog potresa, institucije Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije odluče obilježiti taj značajan događaj, u čemu će im nevelik broj hrvatskih seizmologa svesrdno pomoći.

Autor: Iva Dasović
Objavljen prvi katalog meteoroloških...

U hrvatskim obalnim vodama povremeno se pojavljuju valovi koji su slični tsunamijima, ali ih uzrokuju meteorološki čimbenici. Hrvatski rekorder među takvim valovima, onaj koji je 21. lipnja 1978. pogodio Velu Luku na otoku Korčuli, ujedno je i svjetski rekorder, pa se hrvatska istraživanja takvih pojava uvijek s interesom prate u inozemstvu. Sada je Geofizički odsjek PMF-a, u suradnji s Institutom za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, objavio mrežnu verziju kataloga meteoroloških tsunamija opaženih u hrvatskom dijelu Jadrana. Katalog možete pronaći ovdje.

Autor: Webmaster GFO

Geomagnetski opservatorij u Lonjskom polju Geofizičkog odsjeka PMF-a, prvi i jedini u Hrvatskoj, primljen je 2. veljače 2016. u INTERMAGNET (International Real-time Magnetic Observatory Network). To ujedno znači da su geomagnetski podaci koji se prikupljaju na njemu i obrađuju u Geofizičkom zavodu ispunili najviše standarde.

Autor: Iva Dasović


Događanja na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu

POVEZNICE