Obavijesti

160 godina Geofizičkog zavoda u Zagrebu

Geofizički zavod Andrije Mohorovičića pri Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 1. prosinca 2021. navršava 160 godina svog postojanja. Iz malenog opservatorija s jednom meteorološkom postajom na zagrebačkom Griču izrastao je u ustanovu koja se bavi znanstvenim i stručnim radom u području meteorologije i klimatologije, fizičke oceanografije, seizmologije te geomagnetizma i aeronomije. To je jedina ustanova koja provodi visokoškolsko obrazovanje u području geofizike i to na sve tri sveučilišne razine – školujući tako meteorologe, oceanografe i seizmologe.

Autor: Iva Dasović

Na mrežnoj stranici Grada Zagreba www.zagreb.hr objavljen je natječaji za dodjelu svih stipendija koje dodjeljuje Grad Zagreb. Rok za podnošenje prijava je 27. prosinca 2021. godine.

Autor: Iva Dasović

Poštovani,

pozivamo Vas na predavanje koje će održati dr. sc. Ivan Güttler s Državnog-hidrometeorološkog zavoda (Zagreb) pod naslovom:

"Globalni tokovi ugljika "

Predavanje će se održati u sklopu Fakultetskog seminara PMFST-a, u utorak30. studenog 2021., s početkom u 12:15. Predavanje će biti on-line te će se moći pratiti preko poveznice https://meet.google.com/yhn-muat-ehu.

Sažetak predavanja: U predavanju će biti dan pregled prirodnih i antropogenih emisija i ponora ugljika i njegovih spojeva kao što su ugljikov dioksid i metan. Prikazat će se kako promjene u tokovima ugljika na površini Zemlje utječu na koncentracije istih plinova u atmosferi što u konačnici dovodi do promjena u tokovima energije i globalnog zagrijavanja. Za kraj, usporedit će se moguće putanje koncentracija spojeva ugljika u ostatku 21. stoljeća te koje su vjerojatne posljedice na klimatski sustav. 

Životopis: Ivan Güttler diplomirao je 2008. na PMF-u u Zagrebu na Geofizičkom odsjeku smjer meteorologije i fizičke oceanografije, a od 2009. godine zaposlen je na Državnom hidrometeorološkom zavodu. Doktorirao je na PMF-u 2014., a od 2021. godine je viši suradnik - specijalist u Sektoru za meteorološka istraživanja i razvoj. Sudjeluje i kao asistent u nastavi na Geofizičkom odsjeku PMF-a, a 2020. godine angažiran je kao dio hrvatskog tima vezanog za klimatske pregovore u sklopu predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije. 

      Srdačan pozdrav,

 

Jadranka Šepić i Žarko Kovač 

Autor: Ružica Topić

Drugi krug Natječaja namijenjen je studentima koji sa stručnom praksom žele početi u periodu 1. veljače 2022. – 1. kolovoza 2022.
Završetak mobilnosti je najkasnije 30. rujna 2022.

Krajnji rok za online prijave studenata: 30. travnja 2022. u 12:00, odnosno i ranije ovisno o planu početka mobilnosti (pogledajte tekst natječaja).

Krajnji rok za dostavu dokumentacije: 30. travnja 2022. do kraja radnog dana, odnosno i ranije ovisno o planu početka mobilnosti (pogledajtetekst natječaja).

Dokumentaciju dostavljaju isključivo koordinatori na fakultetu/akademiji, elektroničkim putem. Planirana objava parcijalnih rezultata natječaja je na mjesečnoj bazi, a za detalje, molimo pogledatjte tekst natječaja.

(Napomena: Postoji mogućnost ranijeg zatvaranja prijava, ovisno o broju zaprimljenih prijava i dostupnosti financijskih sredstava).

Za sve detalje pogledajte obavijest na stranicama Sveučilišta u Zagrebu!

Autor: Iva Dasović

Poštovani i dragi studenti,

kao što vam je sigurno poznato, od utorka, 16. studenoga 2021., za radnike i većinu trećih osoba koje ulaze u prostore PMF-a obvezna je EU digitalna COVID potvrda ili druga odgovarajuća potvrda.

Za studente navedeno još uvijek nije obvezno (s obzirom na razvoj situacije, moguće je da će se kroz neko vrijeme to promijeniti).
Kako biste mogli ući u prostore PMF-a bez navedenih potvrda, molimo vas, da na ulazu u prostore PMF-a pokažete studentske iskaznice.

Epidemiološku situaciju pratimo iz dana u dan (nažalost, ne postaje bolja), cilj nam je i nadalje osigurati uvjete za kontaktnu nastavu, pa stoga još jednom podsjećamo na potrebu poštovanja svih obveznih epidemioloških mjera te potičemo na cijepljenje one koji to mogu i žele. 
Srdačno,

prof.dr.sc. Mirko Planinić
dekan PMF-a

Autor: Webmaster GFO
Otvoren natječaj za stipendije...

L'Oreal ADRIA i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija raspisali su šesnaesti natječaj za Nacionalni program stipendiranja „Za žene u znanosti“. Pojedinačnim stipendijama u vrijednosti od 5.000 € (u kunskoj protuvrijednosti) nagradit će se četiri mlade znanstvenice iz područja prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja prirodnih znanosti. Stipendije predstavljaju svojevrsnu nagradu za njihova postignuća i doprinose u kreiranju društva znanja, a ujedno služe i kako bi ih se dodatno motiviralo u daljnjoj znanstvenoj karijeri. Krajnji rok za predaju natječajne dokumentacije je 8. prosinca 2021., a sve detalje natječaja možete pronaći ovdje.

 

Autor: Ružica Topić

 

Autor: Iva Dasović
ProSPer: niz radionica za studente

 

Dragi studenti,

projektom „Provedba i unapređenje stručne prakse na PMF-u - ProSPer PMF“ predviđena je organizacija radionica za studente koje će im pomoći u pripremi za traženje posla i za izazove na tržištu rada.

Pozivamo vas da se prijavite na radionice!

Za sve dodatne informacije slobodno nam se obratite!

Ružica Branković Klun, Karijerni centar PMF-a
ruzica.brankovic.klun[at]karijere.pmf.hr

Autor: Iva Dasović

Dragi studenti,

u slučaju da ste oboljeli od COVID-19 molimo Vas da se javite:

  • COVID-19 koordinatoru Geofizičkog odsjeka, Damiru Ptičaru (e-adresa)
  • pomoćnici pročelnice za nastavu, izv. prof. dr. sc. Maji Telišman Prtenjak (e-adresa)
  • pročelnici Geofizičkog odsjeka, izv. prof. dr. sc. Snježani Markušić (e-adresa).

                                                                                                                                                                           Geofizički odsjek PMF-a

Autor: Ružica Topić

Dana 26. kolovoza 2021. primili smo obavijest Ministarstva znanosti i obrazovanja o obvezi izvođenja nastave u kontaktnom obliku u sljedećoj akademskoj godini. Iz tog razloga preporučamo svim zaposlenicima i studentima Fakulteta cijepljenje radi zaštite od zaraze virusom COVID-19. Čitav tekst obavijesti Ministarstva nalazi se ovdje.

Autor: Nikolina Milošević

S dugom tradicijom od  74 godine, Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu vodeća je visokoškolska institucija u području prirodnih znanosti čija je obrazovna i istraživačka izvrsnost priznata, kako na domaćoj tako i na međunarodnoj razini. Potres koji je 22. ožujka 2020. pogodio Zagreb i okolicu ostavio je, nažalost, posljedice i na svim zgradama u kojima djeluje PMF Sveučilišta u Zagrebu.

Više na stranici "ZA NAŠ PMF"

Autor: Webmaster GFO

POVEZNICE