O Andriji Mohorovičiću

 

 

Geofizički odsjek baštini ostavštinu zaista važnog i velikog geofizičara i znastvenika Andrije Mohorovičića. Ovaj geofizičar, meteorolog i seizmolog, u cijelom svijetu je poznat po svom veliko doprinosu u početcima razvoja seizmologije prvenstveno kao osoba koja je iz mjerenja otkrila skokovitu granicu u svojstvima unutrašnjosti Zemlje danas poznatu kao Mohorovičićev diskontinuitet. No njegov doprinos geofizici ne staje samo na tome – na ovim stranicama možete pronaći više informacija o njegovom životu i radu.

Digitalnu zbirku ostavštine Andrije Mohorovičića pogledajte i pretražite na poveznici.

Mrežnu stranicu koja opisuje Memorijalne prostorije Andrije Mohorovičića i sadrži zaista mnogo informacija posjetite na poveznici. Želite li ih posjetiti uživo te čuti koju živu riječ od naših vodiča, javite se Uredovnici Geofizičkog odsjeka.

Kako je 2010. godine obilježena stota godišnjica otkrića Mohorovičićevog diskontinuiteta pogledajte na poveznici.

 

Zgrada u kojoj je radio Andrija Mohorovičić i u kojoj je došao do svog epohalnog otkrića postala je Povijesno mjesto Europskog fizikalnog društva. Svečano otkrivenje spomen-ploče održano je 23. rujna 2022.

Ovo priznanje Europskog fizikalnog društva obilježava mjesta u Europi važna za razvoj i povijest fizike. To su mjesta (laboratoriji, zgrade, institucije itd.) povezana s događajem, otkrićem, istraživanjem ili skupom radova, jednog ili više pojedinaca, koji su dali važan doprinos fizici. Neka od povijesnih mjesta su npr. kuća Alberta Einsteina u Bernu u kojoj je došao do epohalnih otkrića ili kuća u kojoj je radio Ernst Mach u Pragu, inače jedan od profesora Andrije Mohorovičića.

Fotografija: DHMZ