Broj posjeta:
20567

Repozitorij

Broj posjeta:
20567

Geofizika za svakoga

Zaposlenici i studenti Geofizičkog odsjeka PMF-a vole educirati i informirati javnost o njenoj važnosti, zanimljivim fenomenima koje proučavaju i o kojima poučavaju. Geofizika je svuda oko nas i ima znatan utjecaj na naše svakodnevne živote. Popularizacijske aktivnosti su različite i namijenjene raznolikoj publici.

Možete nas posjetiti na Geofizici uživo, kad otvaramo svoja vrata i potpuno se posvećujemo znatiželjnicima. Naši zaposlenici sudjeluju i drugim popularizacijskim aktivnostima kao što je npr. Festival znanosti, a povremeno održavamo popularna predavanja i radionice u knjižnicama ili školama – zapravo, gdje god nas pozovu!

Pronjuškajte malo po ovim našim stranicama i upoznajte se s geofizikom! Možete virtualno zaviriti u Memorijalne prostorije Andrije Mohorovičića (iako je uživo puuno bolje) ili pročitati štogod o geofizičkim pojavama koje su nas zadesile kroz povijest u Crticama iz povijesti.

Učenike i njihove nastavnike pozivamo u posjet Geofizičkom odsjeku kako bismo ih upoznali s geofizikom na zabavan način: naši djelatnici prilagodit će priču svim uzrastima! Pokazat ćemo vam meteorološku kućicu i upoznati vas s meteorologijom, provest ćemo vas kroz Memorijalne prostorije Andrije Mohorovičića i uvesti u svijet seizmologije, upoznati vas s fizičkom oceanografijom,... Pokazat ćemo vam kako nastaje bura, prašinski vrtlog i otkriti kako se zaštiti od nepredvidivih potresa!

Ako želite da vas posjetimo ili želite posjetiti nas, slobodno se javite na e-adresu, pa ćemo vidjeti što se može učiniti!

Zanimljivosti iz svijeta geofizike, našeg odsjeka i naših studija možete pratiti i na našoj Facebook stranici Geofizika uživoSlikovni rezultat za facebook


Obavijesti

Posjet Ratne škole Bana Josipa Jelačića

U srijedu 23. rujna 2020. Seizmološku službu posjetili su polaznici 23. naraštaja Ratne škole Bana Josipa Jelačića predvođeni načelnikom brigadirom Mijom Kožićem. Naši kolege upoznali su ih s osnovama seizmologije, Zagrebačkom serijom potresa koja je započela 22. ožujka 2020., radom Seizmološke službe, djelovanjem i ostavštinom Andrije Mohorovičića.

Više o njihovom posjetu možete pročitai na poveznici!

 

Autor: Iva Dasović
Posjet Prve gimnazije Zagreb

U ponedjeljak 23. travnja 2018. posjetile su nas dvije grupe iz Prve gimnazije Zagreb u okviru projektnog dana Vatra, voda, zemja, zrak u njihovoj školi. Mr. sc. Ivica Sović održao je predavanje Seizmičke drombulje III, Tomislav Fiket održao je svoje predavanje Seizmološki instrumenti: povijesni pregled te ih je proveo kroz Memorijalne prostorije Andrije Mohorovičića, dr. sc. Antun Marki održao je predavanje Ultraljubičasti pogled na ozon te je s Damjanom Jelićem izveo meteorološke pokuse.

Autor: Iva Dasović
Posjet turističkih vodiča Grada Zagreba

U četvrtak 8. ožujka 2018. u 17 h posjetili su nas turistički vodiči Grada Zagreba, predvođeni Zlatom Sučić, prof., kako bi se bolje upoznali s životom i djelom Andrije Mohorovičića i Geofizičkim odsjekom PMF-a. Prof. dr. sc. Marijan Herak i dr. sc. Iva Dasović proveli su ih iz kroz Memorijalne prostorije Andrije Mohorovičića gdje su im pokazali zbirku, upoznali ih s njegovim životom i radom, kao i utjecajem na svakodnevni život građana grada Zagreba kroz njegov stručni i znansrveni rad u geofizici te uvođenje i održavanje Službe točnog vremena i upravljanja s Gričkim topom.

Autor: Iva Dasović
Posjet Talijanske srednje škole...

U petak 9. veljače 2018. oko 10:45 h posjetili su nas učenici II. razreda gimanzije Talijanske srednje škole Dante Alighieri iz Pule. Vođeni knjižničarkom prof. Eldom Pliško Horvat i prof. geografije Claudijom Catela, u okviru županijskog projekta posvećenom životu i djelu Andrije Mohorovičića M.O.H.O., 17 učenika...

Autor: Iva Dasović

U petak 14. listopada 2016. godine u 11 h posjetili su nas učenici II. gimnazije iz Zagreba u pratnji profesorice Mirjane Hausknecht. Mr. sc. Ivo Allegretti, rukovoditelj Seizmološke službe, proveo ih je kroz Memorijalne prostorije Andrije Mohorovičića, gdje ih je upoznao s njegovim životom i radom, te upoznao sa seizmologijom.

Autor: Iva Dasović
Posjet Škole za cestovni promet, Zagreb

U utorak 5. travnja 2016. u 10 h posjetila nas je skupina od 14 učenika iz Škole za cestovni promet iz Zagreba, koju su vodili Vedrana Cvitanić, prof. kemije i Jure Ajduk, prof. fizike. Povod je bio Dan otvorene nastave 2016. u njihovoj školi. Dr. sc. Iva Dasović pokazala im je Memorijalne prostorije Andrije Mohorovičića, i upoznla ih s njegovim životom i radom, te demostrirala pokuse iz seizmologije. Dr. sc. Antun Marki pojasnio im je nastajanje bure, prašinskog vrtloga (vraga) i Kevin-Helmholtzovih valova, te im je pokazao i pojasnio rad meteorološke kućice. U pripremi su pomogli i naši tehničari Matija Jelavić, Damir Ptičar i Danijel Štih.

Autor: Iva Dasović

U ponedjeljak 16. lipnja 2014. godine u prijepodnevnim satima posjetili su nas poletarci  Odreda izviđača MP iz zagrebačkog Podsuseda. Trinaestoro osnovnoškolaca nižih razreda predvodila je Tamara Milić, vođa družine, a Zlatko Matica i Iva Dasović upoznali su ih s meterološkim instrumentima u meteorloškoj kućici i seizmografom u Memorijalnim prostorijama Andrije Mohorovičića. Približili smo im geofiziku i pokazali kako kuhamo buru, kako nastaju potresi i zašto je opasna likvefakcija.

Autor: Iva Dasović

Danas na Dan planeta Zemlje dr.sc. Antun Marki, viši predavač na Geofizičkom odsjeku PMF-a, posjetio je zagrebačku Osnovnu školu Ivana Gundulića.

Autor: Iva Dasović
Posjet OŠ Bana Josipa Jelačića iz...

U četvrtak 13. veljače 2014. u prijepodnevnim satima Geofizički odsjek posjetili su sedmaši iz OŠ Bana Josipa Jelačića iz zagrebačkog Podsuseda.

Autor: Iva Dasović

Repozitorij

Repozitorij je prazan