Repozitorij

Broj posjeta:
47745

Geofizika za svakoga

Zaposlenici i studenti Geofizičkog odsjeka PMF-a vole educirati i informirati javnost o njenoj važnosti, zanimljivim fenomenima koje proučavaju i o kojima poučavaju. Geofizika je svuda oko nas i ima znatan utjecaj na naše svakodnevne živote. Popularizacijske aktivnosti su različite i namijenjene raznolikoj publici.

Možete nas posjetiti na Geofizici uživo, kad otvaramo svoja vrata i potpuno se posvećujemo znatiželjnicima. Naši zaposlenici sudjeluju i drugim popularizacijskim aktivnostima kao što je npr. Festival znanosti, a povremeno održavamo popularna predavanja i radionice u knjižnicama ili školama – zapravo, gdje god nas pozovu!

Pronjuškajte malo po ovim našim stranicama i upoznajte se s geofizikom! Možete virtualno zaviriti u Memorijalne prostorije Andrije Mohorovičića (iako je uživo puuno bolje) ili pročitati štogod o geofizičkim pojavama koje su nas zadesile kroz povijest u Crticama iz povijesti.

Učenike i njihove nastavnike pozivamo u posjet Geofizičkom odsjeku kako bismo ih upoznali s geofizikom na zabavan način: naši djelatnici prilagodit će priču svim uzrastima! Pokazat ćemo vam meteorološku kućicu i upoznati vas s meteorologijom, provest ćemo vas kroz Memorijalne prostorije Andrije Mohorovičića i uvesti u svijet seizmologije, upoznati vas s fizičkom oceanografijom,... Pokazat ćemo vam kako nastaje bura, prašinski vrtlog i otkriti kako se zaštiti od nepredvidivih potresa!

Ako želite da vas posjetimo ili želite posjetiti nas, slobodno se javite na e-adresu, pa ćemo vidjeti što se može učiniti!

Zanimljivosti iz svijeta geofizike, našeg odsjeka i naših studija možete pratiti i na našoj Facebook stranici Geofizika uživoSlikovni rezultat za facebook

 

Klima u Europi u 2050. godini – kratki film na hrvatskom jeziku

Na Youtubeovom kanalu Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu možete pogledati vrlo pristupačan video na hrvatskom jeziku Klima u Europi 2050. godine – o klimi koja nas očekuje u Europi očekuje u 2050. godini. Autori su znanstvenici i napravili su ga u okviru europskog projekta EUCP (European Climate Prediction system), a temelji se na rezultatima znanstvenih istraživanja i šestom izvješću Međunarodnog panela o klimatskim promjenama (IPCC). Želja im je upoznati širu javnost kakvu klimu može očekivati u 2050. godini – koliko i kako će se mijenjati količine oborina i temperature – što će utjecati na krajolik i stil života te će primorati na prilagodbu.

U izradi i pripremi ovog filma sudjelovali su i hrvatski znanstvenici: prof. dr. sc. Danijel Belušić (Geofizički odsjek PMF-a), doc. dr. sc. Nikolina Ban (Sveučilište u Innsbrucku) te dr. sc. Ivan Güttler i Sarah Ivušić (DHMZ).

https://www.youtube.com/watch?v=cDoDktvzOXg

Brzina i opseg klimatskih promjena s kojima se danas suočavamo bez presedana su. Toplinski valovi, suše, poplave... Iz godine u godinu osjećamo njihove posljedice u našem svakodnevnom životu. Njihovi će se učinci povećavati barem do 2050. godine i bit će pogođene sve regije Europe.

Ovaj su film izradili znanstvenici u okviru europskog projekta EUCP na temelju rezultata najnovijih dostupnih istraživanja, a posebno 6. IPCC-ovog izvješća, kako bi predstavili široj javnosti klimatske promjene koje se očekuju u Europi 2050. godine. Na pristupačan su način pojasnili varijacije u temperaturi i oborinama, kao i ekstremne klimatske događaje s kojima će se stanovnici Europe morati suočiti.

Ovaj film pomaže razumjeti kako će klima preoblikovati naše krajolike i stilove života u nadolazećim desetljećima... i omogućuje nam da bolje predvidimo potrebu prilagodbe ljudskog društva ovim djelomično neizbježnim klimatskim promjenama.


U ponedjeljak 16. lipnja 2014. godine u prijepodnevnim satima posjetili su nas poletarci  Odreda izviđača MP iz zagrebačkog Podsuseda. Trinaestoro osnovnoškolaca nižih razreda predvodila je Tamara Milić, vođa družine, a Zlatko Matica i Iva Dasović upoznali su ih s meterološkim instrumentima u meteorloškoj kućici i seizmografom u Memorijalnim prostorijama Andrije Mohorovičića. Približili smo im geofiziku i pokazali kako kuhamo buru, kako nastaju potresi i zašto je opasna likvefakcija.

Autor: Iva Dasović
Popis obavijesti

Repozitorij

Repozitorij je prazan