Aktivnosti

160. obljetnica rođenja Andrije Mohorovičića        21. travnja - DAN PMF-a

AKTIVNOSTI NA PROJEKTU

 


Obavijesti

O recentnim klimatskim promjenama i njihovom utjecaju na proizvodnju voća i povrća u emisiji  Dobar dan, Hrvatska! na HTV1 u četvrtak 11. siječnja 2018. govorio je, između ostalih, i prof. dr. sc. Branko Grisogono, suradnik projekta VITCLIC.

Aktivnosti na Projektu tema su razgovora između sredine 33. i početka 35. minute.

Autor: Antun Marki

Sjeverna Amerika na udaru je ciklonske bombe, a u Australiji zbog visokih temperatura topi se asfalt, kod nas umjesto zime temperaturno proljeće. Što se to događa s vremenom? Jesu li ovo samo trenutačni ekstremi ili naznaka dugoročnih klimatskih promjena? Je li glavni krivac za promjene globalno zatopljenje? Može li se uopće globalno zatopljenje zaustaviti ili ćemo uz njega morati naučiti živjeti?

Autor: Antun Marki
21. Međunarodni biometeorološki kongres

U organizaciji Međunarodnog biometeorološkog društva održan je 21. međunarodni biometeorološki kongres na Sveučilištu Durham u Velikoj Britaniji od 4. do 7. rujna 2017.

Autor: Antun Marki
Defolijacija

U sklopu projekta VITCLIC na vinogradarsko-vinarskom pokušalištu Agronomskog fakulteta u Jazbini provode se istraživanja ampelotehničkih zahvata vinove loze s ciljem njihove prilagodbe na uočene klimatske promjene.

Autor: Antun Marki

Za potrebe uspostava sustava praćenja fenoloških faza vinove loze odabrano je 40-ak vinograda koji predstavljaju referentne točke za praćenje klimatskih promjena u Hrvatskoj. Pri tome je fokus bio na 4 odabrane modelne sorte: graševina, plavac mali, chardonnay i merlot. U tu svrhu je odrađena i digitalizacija i analiza dostupnih elaborata o berbama grožđa i kvaliteta vina iz prethodnih godina. Trenutno se radi na određivanju trendova.

Elaborati „Zaštita geografskog podrijetla“ i „Zaštita kontoliranog podrijetla“ vina pisali su se radi puštanja vina u promet sa oznakom sorte ili položaja. Od ulaska u EU primjenjuju se Zaštićene oznake izvornosti (ZOI). Elaborati su podjeljeni po ZOI, iz njih će se  koristiti podaci o fenofazama vinove loze, fizikalno - kemijskim parametrima mošta (šećer, kiselina, pH), te prinosima.

 

Priručnik za fenotipizaciju odabranih sorata vinove loze (Vitis vinifera L.)

Autor: Antun Marki

Pripremljen je ekonomski profil vinogradarstva i vinarstva Hrvatske. Rad sadrži osnovne ekonomske pokazatelje za djelatnost poljoprivrede, šumarstva i ribarstva na nacionalnoj i županijskoj razini. Kako bi se dobila što iscrpnija slika za vinogradarstvo i vinarstvo analizirana je djelatnost uzgoja grožđa i djelatnost proizvodnje vina od grožđa i to sljedeći podaci: zaposlenost, prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom, te obilježja poslovne djelatnosti vodećih proizvođači grožđa i vina u Hrvatskoj (ukupni prihodi, dobit, profitabilnost, i drugi podaci dostupni iz baze Poslovna Hrvatska). Pored ekonomskih pokazatelja analizirali su se i fizički pokazatelji vinarstva i vinogradarstva u Hrvatskoj, kako na nacionalnoj tako i na NUTS-2 (Kontinentalna i Jadranska Hrvatska) i NUTS-3 razini (županije). Ujedno je strukturirana i radna verzija upitnika za procjenu šteta kod elementarnih nepogoda.

Autor: Antun Marki
GIS (Geographic Information System)...

U razdoblju od 10-12.07.2017. na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održan je informatički tečaj za suradnike VITCLIC projekta.

Autor: Antun Marki
DriDanube - Rizici od suše u...

Prvo nacionalno predstavljanje međunarodnog EU projekta "DriDanube - Rizici od suše u Dunavskoj regiji" i radionica održani su u petak 2. lipnja 2017. u Kući Europe, Augusta Cesarca 4, Zagreb, u organizaciji Državnog hidrometeorološkog zavoda, glavnog projektnog partnera iz Hrvatske. 

Autor: Antun Marki
JAVNO PREDSTAVLJANJE VITCLIC PROJEKTA

Dana 31.05.2017. u 13:15 h je na Geofizičkom odsjeku PMF-a predstavljen VITCLIC projekt. Predavači su bili doc. dr. sc. Maja Telišman Prtenjak, dr. sc. Silvio Šimon i VITCLIC suradnici (PMF Sveučilišta u Zagrebu & HCPHS). Predavanju je prisutvovalo oko 50-ak zainteresiranih geofizičara i agronoma.

Prezentacija se može vidjeti ovdje.

Autor: Antun Marki

U sklopu projekta VITLIC postavljeni su tučomjeri u Istarskoj županiji. Uz prethodnu analizu dostupnih podataka o munjama obavljena su dva izlaska na teren (22-24.05.2017. te 05-06.06.2017.). Pri tome u Istri je postavljeno 53 tučomjera financiranih od strane VITCLIC projekta (ružičasto) te njih 13 od strane DHMZ-a (plavo) na odabranim meteorološkim postajama.

Autor: Antun Marki
Postavljanje meteoroloških...

U sklopu projekta VITCLIC mikro-meteorološka mjerenja uspostavljena su na pokušalištu Agronomskog fakulteta u Jazbini. VITCLIC meteorološki sustav mjeri vjetar na 2 razine (4 i 10 m), temperaturu, relativnu vlagu i zračenje u prvih 0.8 m. 

Autor: Antun Marki
KICK OFF SASTANAK SURADNIKA PROJEKTA

U ponedjeljak, 10. travnja 2017. godine s početkom u 10 sati, održan je na Geofizičkom odsjeku PMF-a kick-off sastanak, koji je okupio suradnike s 5 različitih institucija. Sastanak je vodila dr. sc. Maja Telišman Prtenjak, docent, voditeljica Projekta.

Autor: Antun Marki

Repozitorij

Repozitorij je prazan