Dizajn postava

Prilikom istraživanja se nerijetko pokaže kako komercijalna rješenja mjernih postava nisu najbolja za promatranu problematiku. To i nije začuđujuće, budući da je cilj tvrtke-prodavača da njihov proizvod ima pristup širokom krugu potrošača, a naš upravo se izdvojiti od onoga što većina radi i naći nešto novo. U tim situacijama moramo biti spremni razviti samostalno rješenje kojim ćemo optimizirati naš mjerni uređaj za hvatanje tog novog fenomena.

 

Dolje se nalazi par primjera vezanih za moja dosadašnja istraživanja.

 
Gornji dio NMR probe. Kako bi se izbjegle smetnje od radio odašiljača, sve ulazne žice prolaze kroz kondenzatorski blok (svijetlo siva boja) koji uzemljuje sve izmjenične signale.    

Bakrena šupljina za mikrovalna mjerenja. Nju je dao izraditi prof. dr. M. Požek po uzoru na dizajn iz laboratorija u Stuttgartu. Kako bismo stabilizirali mjerenja, za nju je izrađen nosač uzoraka na slici ispod.

 

 

 

Nosač uzoraka je ujedno i nosač grijača, i postavlja se na gornji dio mikrovalne šupljine. Uzorak se stabilizira s pomičnom krunicom (cilindrični dio s 4 mala izbočenja na vrhu) čime se ostvaruje dobar termički kontakt s grijačem.

  Segment donjeg dijela NMR probe. Na ovaj dio se postavlja veliki tuning-kondenzator kućne izrade (nije prikazan na slici, no dolazi u veliki otvor na 4 segmenta pri dnu). Kako bi cijeli komad bio dobro uzemljen, poprečne pločice i kućište kondenzatora su od bakra. Za termičku izolaciju od gornjeg dijela probe, povezni stupići su napravljeni od inoxa.