Terenska nastava 21. stoljeća

Terenska nastava 21. stoljeća

Radi se o nastavku programa popularizacije prirodnih znanosti i tehnologije koji je uspješno započet u 2018. godini te je pobudio medijski interes te interes obrazovnog sustava. Koordinator programa je udruga SURLA iz Samobora. Osim znanstvenika, u izvedbu programa bili su uključeni i studenti PMF-a Sveučilišta u Zagrebu, a za jednu od radionica (Micro:bit geo) dobivena je i Rektorova nagrada. Tijekom 2019. godine u planu je organizirati 6 radionica terenske nastave 21. stoljeća. Treba naglasiti i da sam projekt nije orijentiran isključivo na provedbu radionica za djecu osnovnoškolskog uzrasta, već se kroz njega izrađuju novi obrazovni programi koji se planiraju na različitim razinama implementirati u formalno ili neformalno obrazovanje. U okviru programa rezultati projekta će se prezentirati učiteljima u osnovnim školama s ciljem da se pojedine ideje implementirane u ovom projektu uvedu u redovitu nastavu. Izvanučionička odnosno terenska nastava smatraju se danas u Europskoj uniji najboljim i najučinkovitijim segmentima obrazovnog sustava. Stoga je i u Hrvatskoj potrebno znatno povećati broj sati terenske nastave u osnovnoj i srednjoj školi.


U Samoboru je uz obilježavanje dana grada danas održana u parku ispred Samoborskog muzeja i druga po redu izvrsno posjećena radionica terenske nastave 21. stoljeća. Djeca – mali istraživači zajedno su sa jednim od naših vrhunskih stručnjaka u ovoj tematici – znanstvenikom, speleologom i profesorom Ivorom Jankovićem s Instituta za Antropologiju u Zagrebu, aktivno istraživali, iskapali, mjerili, dokumentirali uzorke pronađene u simuliranim uvjetima.

“Cilj ovih radionica je razvijanje razmišljanja i vještina djece izvan okvira formalnog obrazovanja s posebnim naglaskom na znanstveno (STEM/STEAM) obrazovanje koje je temelj zanimanja i potreba života u 21. stoljeću. Iduća radionica će se održati 17. studenog 2018., a držat će je geolozi i edukatori Ivan Razum i Damir Lacković s Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. Djeca će istraživati stijene i minerale Samoborskog gorja” – najavljuje dr.sc.Dalibor Paar.

Program se izvodi u koordinaciji doc. dr. sc. Dalibora Paara (PMF, Sveučilište u Zagrebu i Hrvatsko fizikalno društvo) u suradnji s udrugom SURLA i Klubom učenika i studenata grada Samobora, uz podršku Grada Samobora, POU Samobor i Samoborskog muzeja.

Više na http://www.radiosamobor.hr/2018/10/20/terenska-nastava-21-stoljeca-privukla-brojne-malisane/

Autor: webmaster FO
Popis obavijesti