Terenska nastava 21. stoljeća

Terenska nastava 21. stoljeća

Radi se o nastavku programa popularizacije prirodnih znanosti i tehnologije koji je uspješno započet u 2018. godini te je pobudio medijski interes te interes obrazovnog sustava. Koordinator programa je udruga SURLA iz Samobora. Osim znanstvenika, u izvedbu programa bili su uključeni i studenti PMF-a Sveučilišta u Zagrebu, a za jednu od radionica (Micro:bit geo) dobivena je i Rektorova nagrada. Tijekom 2019. godine u planu je organizirati 6 radionica terenske nastave 21. stoljeća. Treba naglasiti i da sam projekt nije orijentiran isključivo na provedbu radionica za djecu osnovnoškolskog uzrasta, već se kroz njega izrađuju novi obrazovni programi koji se planiraju na različitim razinama implementirati u formalno ili neformalno obrazovanje. U okviru programa rezultati projekta će se prezentirati učiteljima u osnovnim školama s ciljem da se pojedine ideje implementirane u ovom projektu uvedu u redovitu nastavu. Izvanučionička odnosno terenska nastava smatraju se danas u Europskoj uniji najboljim i najučinkovitijim segmentima obrazovnog sustava. Stoga je i u Hrvatskoj potrebno znatno povećati broj sati terenske nastave u osnovnoj i srednjoj školi.


Obavijesti

Samoborski muzej već 5. “Radionicom terenske nastave 21. stoljeća“ postaje mjesto, ne samo na karti Hrvatske, na kome se demonstriraju koncepti suvremenog obrazovanja u Europskoj uniji. Mali samoborski istraživači marljivo su dekodirali genetičke informacije koristeći micro:bit uređaje i time se upoznali sa svjetski značajnim i u hrvatskom obrazovanju slabo zastupljenim područjem suvremene znanosti – bioinformatikom. Genetski kod je temeljni skup pravila koja određuju razvoj, život i reprodukciju živih organizama. Razumijevanje genetskog koda može pridonijeti brojnim znanstvenim područjima. U medicini to su dijagnoza, liječenje i prevencija mnogih bolesti.

Radionicu su u subotu, 13. travnja 2019. vodili Emina Horvat Velić i Bruno Srezović Bijelić, studenti molekularne biologije na zagrebačkom PMF-u. Radionica je održana zahvaljujući doniranoj opremi Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) koji je već i prije dao značajnu potporu samoborskoj djeci kroz suradnju s udrugom SURLA, glavnim inicijatorom ovog i brojnih drugih događanja u Samoboru.

Autor: webmaster FO

U Samoboru je uz obilježavanje dana grada danas održana u parku ispred Samoborskog muzeja i druga po redu izvrsno posjećena radionica terenske nastave 21. stoljeća. Djeca – mali istraživači zajedno su sa jednim od naših vrhunskih stručnjaka u ovoj tematici – znanstvenikom, speleologom i profesorom Ivorom Jankovićem s Instituta za Antropologiju u Zagrebu, aktivno istraživali, iskapali, mjerili, dokumentirali uzorke pronađene u simuliranim uvjetima.

Autor: webmaster FO
SURLA-TER o mineralima Samoborskog kraja

U okviru projekta “SURLA-TER – Terenska nastava 21. stoljeća u Samoboru”, Samoborska udruga roditelja za lokalne aktivnosti u subotu je kod Samoborskog muzeja okupila roditelje s djecom, ali i predmetne nastavnike u školi, zainteresirane za “Minerale i stijene Samoborskog gorja”. U njihovu istraživanju pomogli su im iskusni geolozi i kustosi Hrvatskog prirodoslovnog muzeja Ivan Razum i Damir Lacković.

Autor: webmaster FO
Nuklearna fizika u Samoborskom muzeju

Zavirili smo u uzbudljivi svijet nuklearne fizike u Samoborskom muzeju. Upoznali se s moćnim energijama koje su pohranjene u sićušnim atomskim jezgrama. Zašto se te jezgre raspadaju i kako to može riješiti sve potrebe za energijom u budućnosti? Kako se nuklearna istraživanja interdisciplinarno primjenjuju u otkrivanju krivotvorenih umjetnina ili proučavanju geoloških uzoraka? O svemu tome i još više o nuklearnoj fizici  ispričao nam je  znanstvenik Milivoj Uroić iz Laboratorija za nuklearnu fiziku Instituta Ruđer Bošković.

Autor: webmaster FO

Studenti zagrebačkog PMF-a Karlo Lisica i Filip Šarc dobitnici su Rektorove nagrade za akad.god. 2017./2018., kao jedan od 6 nagrađenih radova u području „Interdisciplinarna područja znanosti“. Nagradu su dobili za rad Micro:bit:GEO u kome su detaljno prikazali istoimenu radionicu terenske nastave koju su održali u Samoboru. Radionica je obuhvatila teme iz geologije, fizike, informatike i matematike, praktično primijenjene na neke od aktualnih znanstvenih tema današnjice – magnetizam Zemlje, proučavanje gravitacijskog polja te hidrologiju.

Mentori rada su Nenad Tomašić (GO) i Dalibor Paar (FO).  Micro:bit uređaje i opremu donirala je udruga IRIM. Logistiku terenske radionice pružili su udruga SURLA, POU Samobor i Samoborski muzej.

Autor: webmaster FO

U okviru projekta “Terenska nastava 21. stoljeća u Samoboru” 28. travnja 2018. je u parku kod Samoborskog muzeja i u prostoru muzeja održana prva dvosatna radionica za djecu s roditeljima te zainteresirane učitelje i nastavnike. Održali su je Karlo Lisica i Filip Šarc, studenti Geološkog odsjeka PMF-a Sveučilišta u Zagrebu.

Autor: webmaster FO