Suradnja s NR Kinom

Od 14. do 18. svibnja 1998. godine u Zagrebu je održan I. sastanak Međuvladinog hrvatsko-kineskog povjerenstva za znanstvenu i tehnološku suradnju. Sastanku je predsjedao dr. Radovan Fuchs, pomoćnik ministra znanosti i tehnologije Republike Hrvatske, dok je kinesko izaslanstvo predvodio SUN Wanhu, zamjenik načelnika u Upravi za međunarodnu znanstvenu i tehničku suradnju Ministarstva znanosti i tehnologije NR Kine. Prema dostupnim podatcima do X. sastanka Međuvladinog hrvatsko-kineskog povjerenstva za znanstvenu i tehnološku suradnju (2021. godine) ukupno je u RH odobreno i provedeno 165 bilateralnih projekata pri čemu su znanstvenici s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta sudjelovali s ukupno 17 projekata (Fizički odsjek - osam, Biološki odsjek - sedam i Kemijski odsjek - dva).

Podatci koji slijede u daljnjem tekstu vezani su isključivo za suradnju Biološkog odsjeka PMF-a s Chengdu institutom za biologiju, Kineske akademije znanosti i to za razdoblje od 2009. (prvog bilateralnog projekta) do 2021. godine. U tom su razdoblju provedena četiri bilateralna projekta, sedam projekata financiranih od strane NR Kine i jedan EU fondovima. Objavljeno je šest koautorskih znanstvenih radova s međunarodnom recenzijom (i tri su u postupku vrednovanja) te se tijekom 2022. očekuje i objavljivanje knjige Diatoms of Jiuzhaigou National Park, P.R. of China.

Tijekom niza godina suradnju su snažno podržavali dekani i dekanice Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, pročelnici i pročelnice Biološkog odsjeka PMF-a, rektori Sveučilišta u Zagrebu, ministri i ministrice te posebice djelatnici Službe za međunarodne poslove Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, ambasadori RH u NR Kini, kineski dužnosnici, djelatnici Chengdu instituta za biologiju, Kineske akademije znanosti i moja obitelj. Bez njihove susretljivosti, razumijevanja i podrške suradnja ne bila moguća, s toga im od srca hvala.

Prof. dr.sc. Anđelka Plenković-Moraj

 

  OSTVARENE AKTIVNOSTI

  PROJEKTI

  UGOVORI I SPORAZUMI