Predavanja

GEOFIZIČKI ODSJEK

Broj posjeta:
8908

 

Geofizika uživo 2020.

PREDAVANJA


Što?

Predavanja će trajati oko 15 min i pokušat ćemo vam približiti neku geofizičku temu na jednostavan  način. Potrudit ćemo se da prikažemo od svega pomalo, pa će tu biti i tema iz seizmologije, meteorologije i fizičke oceanografije.

Kad i gdje?

Predavanja počinju točno u puni sat i održavat će se u predavaonici P2 na prvom katu zgrade Geofizičkog odsjeka PMF-a prema rasporedu prikazanom niže.

Za koga?

Predavanja su prvenstveno namijenjena organiziranim skupinama koje su razervirale svoj termin. Ipak, ako ste u prolazu, možete doći i poslušati - vjerojatno će se naći koje mjesto za vas!

 

izv. prof. dr. sc. Ivana Herceg Bulić: Polarna hladnoća u umjerenim širinama i gdje je tu globalno zatopljenje?

 

Recentna istraživanja ukazuju na pojavu iznimno hladnih zimskih mjeseci
u umjerenim širinama čiji se broj čak i povećava. Što je uzrok pojavi
takvih ekstremno hladnih mjeseci? Je li to znak da posustaje globalno
zatopljenje? Mogu li ekstremno niske temperature još uvijek zadesiti i
Hrvatsku? Odgovore na postavljena pitanja poslušajte u ovom predavanju.

 

Kad? 10:00 h

dr. sc. Igor Mandić: Zemaljski magnetizam

 

U ovom predavanju odgovorit ćemo na pitanja: Što je to Zemaljski magnetizam? Otkuda potječe i na koji način određuje život na Zemlji?Ukratko ćemo se osvrnuti na principe mjerenja, morfološke karakteristike te objasniti princip rada kompasa.

 

Kad? 11:00 h

dr. sc. Ivica Sović: Pokupski drmeš

 

Pokupski potres iz 1909. godine je jedan od najvažnijih povijesnih potresa,
budući da je potaknuo neka od važnih otkrića. Upravo analizom i
interpretacijom seizmograma ovog potresa je Andrija Mohorovičić otkrio
da postoji granica između Zemljine kore i plašta, koja se danas naziva
Mohorovičićev diskontinuitet. U ovom predavanju saznajte više o jednom
od najvažnijih otkrića u seizmologiji.

 

Kad? 12:00 h

dr. sc. Iva Međugorac: Ekstremi morske razine u morima i oceanima

 

Iznimno visoki/niski vodostaji javljaju se u različitim kutcima svjetskih mora i oceana, a posljedica su procesa različitog porjekla. Zašto je u nekim morima plimni raspon veći od 10 m? Gdje su zabilježeni najviši tsunamiji i vjetrovni valovi? Što su olujni uspori, a što plimni valovi te zašto Veneciju ponekad viđamo pod vodom? Dođite saznati odgovore i otkriti koji svjetski prvak ‘živi’ u Jadranu.

 

Kad? 13:00

Sara Ivasić, mag. phy. - geophys.: Brže,više, jače!

 

Znate li gdje je izmjerena najviša temperatura zraka? Koje je mjesto na Zemlji najvjetrovitije, a gdje je zabilježena najveća količina kiše u jednoj minuti? Ima li sličnih vremenskih ekstrema i u Hrvatskoj? Saznajte više o meteorološkim i klimatskim rekordima u šetnji oko svijeta.

 

Kad? 14:00 h

Barbara Malečić, mag. phy. - geophys.: Kad se Zeus naljuti

 

U grčkoj je mitologiji Zeus poznat kao vrhovni bog, vladar Olimpa, bog neba i oluja. Važno je imati na umu da Zeusa ne želimo razljutiti jer tada proizvodi grmljavinu i gađa munjama. U ovom predavanju saznat ćete nešto više o mehanizmu nastanka grmljavinskih oluja, zašto se pojavljuju munje i gromovi te kakve posljedice mogu imati.

 

Kad? 15:00 h

dr. sc. Marija Mustać: Seizmologija Marsa: brže, dublje, jače?

 

Na dalekom Marsu duže od godinu dana živi jedan seizmograf. Taj instrument pomaže znanstvenicima saznati što se skriva u unutrašnjosti Crvenog planeta. Ima li tamo potresa? Jesu li valovi potresa brži na Zemlji ili Marsu? Gdje su potresi jači? To su neke od stvari koje možemo saznati iz “pulsa” Marsa kojeg snima i šalje seizmograf NASA-ine misije InSight.

 

Kad? 16:00 h

dr. sc. Antun Marki: Razorna snaga uragana i tornada

Vjetar je oduvijek bio od vrlo velike važnosti za čovjeka i prirodu i razne procese u njoj. Stari Grci imali su čak i božanstvo posvećeno vjetru, toliko važnom tadašnjim pomorcima - boga Eola.
Kako nastaje? Zašto prestaje puhati vjetar? Koji su najjači vjetrovi na Zemlji? Ima li ih na drugim planetima Sunčevog sustava? Otkud crpe energiju najrazorniji vjetrovi na Zemlji - uragani i tornada?
To su neka su od pitanja na koja ćemo čuti odgovor tijekom predavanja.

Kad? 17:00 h

 


Repozitorij