O projektu

GEOFIZIČKI ODSJEK

O SWALDRIC PROJEKTU

Kratki opis projekta

 

Jake konvektivne oluje primarni su uzrok katastrofalnih gubitaka uslijed oštećenja imovine i po život opasnih vremenskih uvjeta. Ovi događaji karakterizirani su prisutnošću udara munje koji mogu uzrokovati požare, jakih i štetnih vjetrova (npr. udari vjetra), jakih i obilnih kiša koje mogu uzorkovati poplave te nerijetko tuče. Zbog nedovoljnog broja mjerenja i nemogućnosti konvencionalnih klimatskih modela da reprezentiraju ove lokalne vremenske pojave, naše je razumijevanje tih pojava kao i njihov odgovor na promjenjivu klimu još uvijek vrlo ograničeno.

 

Napredak u računskoj snazi i najnovija dostignuća u modeliranju atmosfere omogućili su uporabu klimatskih modela kilometarskih horizontalnih razlučivosti. Ovi modeli koji rješavaju konvekciju (eng. convection resolving models) uspijevaju simulirati duboke konvektivne događaje poput grmljavinske oluje i pljuskova. Takvi se modeli koriste u numeričkim vremenskim prognozama već više od jednog desetljeća. Iako ovi modeli poboljšavaju simulacije obilne oborine, njihova primjena za klimatske studije i analizu olujnih konvektivnih događaja, poput munje, tuče i jakih vjetrova, još je uvijek vrlo ograničena.

 

Projekt SWALDRIC istražit će olujne vremenske događaje diljem Europe s posebnim naglaskom na Alpsko-jadransku regiju. Glavni ciljevi projekta su bolje razumijevanje ekstremnih vremenskih pojava, procjena njihove zastupljenosti u vremenskim i klimatskim modelima te istraživanje njihovog odgovora na klimatske promjene. Ključni elementi projekta su: iskorištavanje jedinstvenog hrvatskog skupa podataka o tuči, istraživanje i usporedba širokog spektra različitih vremenskih i klimatskih modela te provedba prvih paneuropskih desetljetnih simulacija kilometarske horizontalne razlučivosti koristeći prvi regionalni klimatski model koji se u potpunosti može izvoditi na grafičkim procesnim jedinicama (COSMO-GPU).

 

Ovaj projekt ne samo da će produbiti suradnju švicarskih i hrvatskih znanstvenika, nego će također pridonijeti općem razumijevanju olujnih vremenskih pojava i njihovog odgovora na daljnje zagrijavanje i vlaženje atmosfere. Ovo će biti prvi put da će se klimatske promjene olujnih vremenskih pojava rješavati u simulacijama visoke horizontalne rezolucije na razini paneuropskih razmjera.

 

Ciljevi projekta

Glavni cilj: Bolje razumijevanje olujnih vremenskih pojava, evaluacija njihove reprezentacije u vremenskim i klimatskim modelima i istraživanje njihovog odgovora na klimatske promjene.

 

Specifični ciljevi

  • Klimatološka analiza podataka o tuči.
  • Analiza veze između skoka munje i tuče.
  • Određivanje vremenskih tipova pogodnih za nastanak tuče.
  • Simulacija tuče pomoću WRF-HAILCAST modela.
  • Procjena mogućnosti simulacije tuče pomoću modela koji razrješavaju konvekciju.
  • Analiza olujnog vremena u budućoj klimi.

 

Ukupna vrijednost projekta:  379.979,00 CHF, od čega 192.061,00 CHF financira Hrvatska zaklada za znanost.

 

Projekt je financiran od strane Švicarske zaklade za znanost i Hrvatske zaklade za znanost.

 

Vrijeme trajanja projekta: 1.3.2019.-1.3.2022.

 

Kontakti:

Maja Telišman Prtenjak

Damjan Jelić

Barbara Malečić


Obavijesti

Repozitorij

Repozitorij je prazan