Geomagnetizam i aeronomija

GEOFIZIČKI ODSJEK

Geomagnetizam i aeronomija

 

Znanstveni projekti

 

Geomagnetski opservatorij u Lonjskom polju primljen u INTERMAGNET

Geomagnetski opservatorij u Lonjskom polju Geofizičkog odsjeka PMF-a, prvi i jedini u Hrvatskoj, primljen je 2. veljače 2016. u INTERMAGNET (International Real-time Magnetic Observatory Network). To ujedno znači da su geomagnetski podaci koji se prikupljaju na njemu i obrađuju u Geofizičkom zavodu ispunili najviše standarde.

INTERMAGNET je međunarodna asocijacija koja promovira standarde o visokoj kvaliteti podataka i njihovoj distribuciji. Trenutno INTERMAGNET broji 129 opservatorija koji su koordinirani od strane 61 institucije širom svijeta. Izvršno vijeće certificiralo je opservatorij Geofizičkog odsjeka PMF-a u Lonjskom polju kao IMO (IMO – INTERMAGNET Magnetic Observatory) opservatorij. Standardni IMO vrši kontinuirana mjerenja iznosa i promjena vektora Zemjinog magnetskog polja s apsolutnom preciznošću boljom od 5 nT i rezolucijom boljom od 0.1 nT, s periodom uzorkovanja manjim od jedne minute.

 

Postavljen novi magnetometar u geomagnetski opservatorij u Lonjskom polju

Dana 12. prosinca 2012. na geomagnetskom opservatoriju u Lonjskom polju počeo je s radom magnetometar za potrebe FP7 projekta PLASMON. Magnetometar je postavljen zajedničkim naporima zaposlenika geomagnetskog opservatorija Tihany i Geofizičkog zavoda Geofizičkog odsjeka PMF-a. Sa strane Geofizičkog zavoda u instaliranju su sudjelovali zn. novak Igor Mandić, dipl. inž. i tehničar Damir Ptičar uz potporu znanstvenog projekta Istraživanje geomagnetskog polja i nehomogenosti litosfere u području Hrvatske.

Na priloženoj karti ucrtan je položaj geomagnetskog opservatorija LOP, a aktualni magnetogram vidljiv je ovdje

 
 

Obilježavanje početka rada prvog hrvatskog geomagnetskog opservatorija

U srijedu 4. srpnja članovi Geofizičkog odsjeka PMF-a, uz prisustvo dekana PMF-a, ravnatelja uprave Parka prirode Lonjsko polje i njegove pomoćnice, predstavnika Instituta Ruđer Bošković i Instituta za fiziku, gostiju iz MORH-a, DHMZ-a te Državne geodetske uprave obilježili su početak rada prvog hrvatskog geomagnetskog opservatorija u Lonjskom polju.

Događaj je popraćen u medijima

Galerija fotografija

 

Geomagnetski opservatorij u Lonjskom polju

Geomagnetski opservatorij u Lonjskom polju izgrađen je financijskim sredstvima Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te projekta Istraživanje geomagnetskog polja i nehomogenosti litosfere u području Hrvatske (financiran od strane MZOŠ-a).

 

dIdD variometar   protonski magnetometar   geomagnetski teodolit  

 Opservatorij posjeduje dIdD variometar, protonski magnetometar i geomagnetski teodolit.

 

Slike prvih preliminarnih mjerenja iz Lonjskog polja u razdoblju od 2. do 17. veljače 2012. uspoređenih s mjerenjima geomagnetskog opservatorija iz Mađarske (NCK).

 

Lokacija opservatorija u Lonjskom polju i okolnih opservatorija.


Repozitorij