CeNIKS

Dan PMF-a: Svečana sjednica Fakultetskog vijeća održat će se u petak, 20. travnja u 11:00 sati (A1)

Obavijesti

Prijava na ograničeni poziv

Projekt CeNIKS je poslao svoju prijavu na ograničeni poziv MZO-a "Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija". Zahvaljujemo svim institucijama i tvrtkama koje su nam dale podršku, bez kojih ova prijava ne bi bila konkurentna.

admin
1. 7. 2017. u 00:15

Usvojena S3

Vlada RH je usvojila Strategiju pametne specijalizacije (S3) za razdoblje 2016. - 2020. godine - važan dokument za financiranje projekata iz infrastrukturnih fondova RH pri EU.

Mihael Srđan Grbić
4. 5. 2016. u 13:49

Centar za Napredna Istraživanja Kompleksnih Sustava

Projekt Fizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta za Infrastrukturnu potporu financiranu iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Povezivanje znanosti, tehnologije i strateškog razvoja.

  • dizajniran u skladu s europskim načelima horizontalnog i vertikalnog razvoja znanosti,
  • sastoji se od komplementarnih znanstvene jedinice koje omogućuju otvoreni pristup svim znanstveno, poslovno ili tehnološki orijentiranim subjektima u Republici Hrvatskoj bez vlastitih kapaciteta za provođenje naprednih istraživanja od interesa.

Osnovni princip projekta:

  • samoodrživost i ekonomična vrhunska znanost.
  • čini zatvorenu cjelinu koja iskorištava postojeće kapacitete, pojačava njihove vrhunske prednosti, proširuje mogućnosti istraživanja i otvara nova područja koja stvaraju poveznicu s potrebama gospodarstva Republike Hrvatske.

Projekt CeNIKS probija granice koje su onemogućavale potpun razvitak znanosti povezane s industrijom – omogućuje zajednički rad u stvaranju kvalitete i proizvoda bitnih za današnje tržište.

CeNIKS prati glavne vodilje Europske komisije i MINGO-a u vidu pametne specijalizacije na područjima Key Enabling Technologies, tzv. KETa: Zdravlje, Održiva energetika i okoliš, Inženjerstvo i Biotehnologija/Bioekonomija. Također, u vidu europskih ciljeva pametnog razvitka znanosti, CeNIKS pokriva:

• fokusirano ulaganje u ključne nacionalne interese, koji se izgrađuju u okruženju koncentracije znanja;
• razvitak područja gdje se Republika Hrvatska već dokazala kao jaka u međunarodno kompetitivnim projektima;
• potpora tehnloškim inovativnim aktivnostima koje stimuliraju  ulaganja iz gospodarstva;
• podupiranje inovacije i eksperimentiranja;
• ulaganja u subjekte koji prolaze redovitu evaluaciju.

Samoodrživost i fokus projekta CeNIKS – vrhunska istraživanja, vrhunske usluge za poslovne subjekte i kriogena infrastruktura na jednom mjestu – čini ga suvremenim odazivom na potrebe istraživanja novih materijala i mostom s industrijskim aplikacijama.