140 godina nastave prirodoslovlja i matematike na Sveučilištu u Zagrebu, 70 godina PMF-a

Link:

Popis radova laboratorija

 

 

 

Flag Counter


Domaćin projekta HRZZ-a IP-11-2013-2729 LOMEDY


Obavijesti

Danas je NMR laboratorij posjetila dopisna članica grupe. Prilikom posjete je napravila par vrhunskih mjerenja i analiza, te sudjelovala u par diskusija s ostalim članovima laboratorija. Iako mlada, pokazala je ogroman potencijal. Nadamo se da će se uskoro u potpunosti pridružiti grupi i s njima dodatno pojačati njen istraživački kapacitet.

Autor: Mihael Srđan Grbić
Pronađen signal koji je nedostajao

U kupratnim visokotemperaturnim supravodičima nastaju različita elektronska fazna stanja. Jedno od najznačajnijih takvih stanja su nabojne pruge u kojima se elektroni organiziraju u valove gustoće naboja. Za dobivanje mikroskopskih informacijama o fizici pruga, upotrebljavaju se eksperimntalne metode poput nuklearne magnetske rezonancije. Međutim, takva istraživanja u jednoj od najpoznatijih porodica kupratnih supravodiča - kupratima na bazi lantana - bila su onemogućena jakim smanjenjem NMR signala kad nastaju nabojne pruge, efektom poznatim pod imenom wpeout. U radu Damjana Pelca i Miroslava Požeka u suradnji s kolegama iz Dresdena i Brookhavena, koji je objavljen u časopisu Physical Review B (D. Pelc et al., Phys. Rev. B 95, 054508 (2017)), opisan je način kako je moguće mjeriti taj signal koji nestaje. Rezultati rada razriješili su desetljeća stare kontroverze i donijeli novi uvid u ponašanje nabojnih pruga u kupratima.

Autor: Miroslav Požek

Od 13. siječnja 2017., NMR grupa se povećala za još jednog člana - dr. Alberto Fraile Garcia. Dr. Fraile se pridružio Quantum CorES projektu i pomoći će nam u istraživanjima na sustavima teških fermiona. Radujemo se uspješnoj suradnji i novim NMR rezultatima!

Želimo mu puno uspjeha u poslu!

Autor: Mihael Srđan Grbić
Rad objavljen u PRB - Rapid Comm. s...

Naša grupa je surađivala s timom na LNCMI-u u ispitivanju mikroskopsih svojstava uređenog stanja induciranog magnetskim poljem u DTN-u - modelnog sustava za proučavanje BE kondenzata. Uzorak je proučavan u blizini gornjeg kritičnog polja (Hc2 = 12.32 T), gdje smo koristeći statičke NMR podatke pratili nastajanje bozonske gustoće prilikom ulaska u BEC fazu za H < Hc2, i po prvi put testirali ispravnost nekoliko teorijskih predviđanja.

Članak je objavljen u časopisu Physical Review B - Rapid Communication, i dodijeljena mu je preporuka urednika, te se može naći na linku http://journals.aps.org/prb/abstract/10.1103/PhysRevB.95.020404

Autor: Mihael Srđan Grbić

Kao nastavak na raniji prilogu Prometej u emisiji HRT-a Društvena mreža, nedavno je kao glavna priča emitiran intervju s prof. Požekom povodom objave članka u časopisu Nature Communications:

 

Autor: Mihael Srđan Grbić

U emisiji Prvog programa Hrvatskog radija; Divni novi svijet emitiran je intervju s M. Požekom i D. Pelcom vezan za objavu članka u Nature Communications. Snimka intervjua može se naći na našim stranicama.

Autor: Mihael Srđan Grbić

U emisiji Trećeg programa Hrvatskog radija; Eppur si muove emitiran je intervju s M. Požekom i D. Pelcom vezan za objavu članka u Nature Communications.
Snimka intervjua može se naći na našim stranicama

Autor: Mihael Srđan Grbić

U prilogu Prometej HRT-ove emisije Društvena mreža emitiranom 22.9.2016. objavljena je reportaža povodom objave članka u časopisu Nature Communications:

Autor: Mihael Srđan Grbić

 

U danas objavljenom radu u časopisu  Nature Communications su Damjan Pelc, Marija Vučković i Miroslav Požek u suradnji s kolegama iz Dresdena objavili otkriće nematske nabojne faze između prugastog nabojnog uređenja i metalnog stanja u La1.8-xEu0.2SrxCuO4, objasnivši tako proces taljenja nabojnih pruga u kupratima.

Inače, ovo je već treći rad ove godine u časopisu Nature Communications u kojem su bitnu ulogu imali djelatnici Fizičkog odsjeka.

Autor: Mihael Srđan Grbić

Počelo je prvo istraživanje svojstava materijala pod utjecajem vanjskog tlaka na Fizičkom odjseku. U klopu UKF projekta Quantum CorES jedan od ciljeva je pokretanje istraživanja pod utjecajem tlaka, i nedavno je NMR grupa uspješno zabilježila prvi signal mjeren u sustavu pod tlakom.

Na slici lijevo vidljiva su dva signala - NQR signal Cu2O praška mjeren pri standardnim uvjetima i na 8.15 kbar. Položaj linije se mijenja zbog promjene ionske interakcije bakra i kisika kad je kristalna ćelija stlačena. 

Tlak je uspostavljen u hidrostatskoj ćeliji, a već ovo ljeto planiramo ići do 26 kbar.


S velikim zadovoljstvom možemo reći kako je ovime povećan kapacitet istraživanja Fizičkog odsjeka PMF-a i da je započelo razdoblje istraživanja pod tlakom.

Zahvaljujemo kolegi P. Popčeviću s Instituta za Fiziku koji je pomogao u pripremi eksperimenta.

Autor: Mihael Srđan Grbić
BICRO (PoC) odobren!

Tehnološko znanstveni projekt "InTenX - Uređaj za ispitivanje mehaničkih svojstava materijala u ekstremnim uvjetima" je prihvaćen za financiranje od strane BICRO-a, i započinje od 1. lipnja 2016. Cilj ovog projekta je izraditi prototip instrumenta za ispitivanje mehaničkih i tehnoloških svojstava materijala u ekstremnim uvjetima - na niskim i visokim temperaturama, u prisutnosti zračenja, te u velikim magnetskim poljima. Voditelj projekta je Damjan Pelc, mag. phys. Dokaže li se izvedivost koncepta, krenut će se u razvoj sustava za komericjalnu znanstvenu primjenu u suradnji s malim i srednjim poduzećima.

Autor: Mihael Srđan Grbić

Na današnjoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu (19. svibnja 2016.) prihvaćene su teme doktorskih dizertacija Tončija Cvitanića i Marije Vučković. T. Cvitanić je obranio temu istraživanja iz područja niskodimenzionalnog kvantnog magnetizma 10. veljače, a M. Vučković iz područja kupratnih supravodiča 6. travnja 2016. 

Autor: Mihael Srđan Grbić

Od 2. svibnja 2016. godine, novi član NMR grupe je Petar Kolar, magistar inženjer informacijske i komunikacijske tehnologije i doktorand na Fakultetu elektronike i računarstva. Kolega Kolar će nam pomoći u optimizaciji NMR postava, a zaposlen je u sklopu UKF projekta Quantum CorES.

Želimo mu mnogo uspjeha u budućem radu!

Autor: Mihael Srđan Grbić