Izbornik
 
Pošalji e-mail
 

Čarolije u kemiji
 
 
 
DJEČJI RADOVI
 
Obavijesti
 

U petak 13. veljače 2015. održane su dvije predstave Čarolije u kemiji (15. i 16. predstava po redu od 2007. godine). Kao i prijašnjih godina prva je predstava održana ujutro (u 10 sati), a druga poslijepodne (u 15 sati).

Na svakoj je predstavi prisustvovalo oko 150 djece iz zagrebačkih osnovnih škola OŠ Ive Andrića, OŠ Ivana Gorana Kovačića, OŠ Sveta Nedjelja, OŠ Trnjanska i OŠ August Cesarec, osnovne škole iz Ivanić Grada (OŠ Đure Deželića) te grupa djece iz DV Cvrčak, kao i brojna druga djeca u pratnji roditelja), ukupno više od 300 djece. Zbog ograničenih kapaciteta morali smo odbiti još barem tristotinjak zainteresiranih učenika i za njih rezervirati mjesta za sljedeće predstave.

Kao i prijašnjih godina, velika predavaonica Kemijskog odsjeka A2 pretvorena je u školu za mlade čarobnjake i vještice. Ove je godine Čarobnjak (Nenad Judaš) sa svojim učenicima (Jana Pisk, Josip Požar, Vladimir Stilinović) i uz pomoć dvojice gnoma (Nikola Bedeković i Edi Topić) proveo izbor za predsjednika razreda. Mladi čarobnjaci-učenici morali su kroz četiri troboja iskazati svoje znanje i vještinu u vladanju četirima klasičnim elementima – vatrom, vodom, zemljom i zrakom. Samo je jedan mogao biti pobjednik... Smrzavali su čarolijama vodu i palili led, mijenjali boje tekućina, proizvodili oblake i palili zrak, stvarali ljubičaste magle, zelene plamenove i zasljepljujuće bljeskove.

Dvadesetak pokusa prikazanih na predstavi pripremili su glumci te Nikolina Maričić i Valentina Zagorec.

Ulaganjem u tehničku opremu, nove zvučnike, mikrofone, pojačalo, spot-reflektor, novi projektor i kameru, predstava je dobila na kvaliteti. Tehničku podršku predstave činili su: Dominik Cinčić i Vinko Nemec (svjetlo), Nikola Bregović, (zvuk i glazbena podloga), Zlatko Capjak i Juraj Nikolić. Pokusi su projicirani na veliko platno predavaonice (Gordan Horvat) i snimani dodatnom kamerom (Tajana Preočanin).

Nakon prve ovogodišnje predstave, za dvije grupe učenika organizirana je radionica „Duga u epruveti“. U toj radionici djeca su se srela s pojmom gustoće na vrlo zanimljiv način čineći dugu pomoću otopina šećera različitih gustoća i u četiri dugine boje. Radionice su organizirale i vodile Jasmina Salopek i Sandra Čičić uz pomoć studentica Ive Tratnik, Maje Merkaš, Karoline Kolarić i Kristine Smokrović. One su, zajedno s Tomislavom Pitešom također i brinule o kretanju djece po zgradi i ulasku u predavaonicu A2. Za info-pultom bila je Mirta Rubčić.

Nakon predstave djeci su uručena priznanja Mladog kemičara ili kemičarke (diplome je izradila Iva Juranović Cindrić).

Predstava Čarolije u kemiji projekt je Kemijskog odsjeka već osmu godinu za redom. Predstava je nastala 2007. godine na inicijativu nekolicine zaposlenikâ Kemijskog odsjeka, a prema ideji Nenada Judaša, koji je lik Čarobnjaka osmislio i glumio tijekom 2000. godine u seriji predavanja koja su bila popratna manifestacija izložbe Nenada Raosa Deset kemijskih pokusa (koji su promijenili svijet).

Od 2007. godine predstava Čarolije u kemiji izvedena je šestnaest puta, predstavi je prisustvovalo ukupno preko 2500 djece, a u izvedbi i organizaciji predstave do sad je sudjelovalo osamdesetak sudionika – zaposlenikâ i studenata Kemijskog odsjeka.


webmaster KO

ČAROLIJE U KEMIJI
 

U petak 14. veljače 2014., održane su dvije predstave Čarolije u kemiji (13. i 14. predstava po redu od 2007. godine).

Već tradicionalno prva je predstava održana ujutro (u 10 sati), a druga poslijepodne (u 15 sati). Na svakoj je predstavi prisustvovalo oko 150 djece iz zagrebačkih osnovnih škola OŠ Dragutina Tadijanovića, OŠ Hrvatski Leskovac, OŠ Izidora Kršnjavoga, OŠ Ivana Mažuranića, OŠ Bukovac, OŠ Gračani i OŠ Harambašićeva), osnovne škole iz Ivanić Grada (OŠ Đure Deželića) te grupa djece iz DV Jarun, kao i brojna druga djeca u pratnji roditelja), ukupno više od 300 djece. Zbog ograničenih kapaciteta morali smo odbiti još barem tristotinjak zainteresiranih učenika i za njih rezervirati mjesta za sljedeće predstave.

Ove godine organizirana je i humanitarna akcija za pomoć Udruzi "Djeca prva". Udruženje Djeca prva jedna je od prvih udruga u Hrvatskoj koja je, uz prikupljanje i raspodjelu humanitarne pomoći, osmišljavala i provodila programe i izvaninstitucionalne socijalne usluge u zajednicama za ranjive korisnike te sudjelovala u zagovaranju, kreiranju i praćenju provedbe niza relevantnih javnih politika u području zaštite djece i obitelji te razvoja civilnog društva.

Predstava Čarolije u kemiji projekt je Kemijskog odsjeka već sedmu godinu za redom. Predstava je nastala 2007. godine na inicijativu nekolicine zaposlenika Kemijskog odsjeka, a prema ideji Nenada Judaša, koji je lik Čarobnjaka osmislio i glumio tijekom 2000. godine u seriji predavanja koja su bila popratna manifestacija izložbe Nenada Raosa: Deset kemijskih pokusa (koji su promijenili svijet).

Od 2007. godine predstava Čarolije u kemiji izvedena je četrnaest puta, na predstavi je prisustvovalo ukupno oko 2000 djece a u izvedbi i organizaciji predstave do sad je sudjelovalo 71 sudionik (14 nastavnika, 18 asistenata odnosno znanstvenih novaka, 6 tehničarki, domar i 32 studenta Kemijskog odsjeka).

U pripremi i izvedbi ovogodišnjih Čarolija u kemiji sudjelovalo je 20 djelatnika, 13 studenata i 2 završena studenta Kemijskog odsjeka.

Velika predavaonica Kemijskog odsjeka A2 pretvorena je u alkemijski laboratorij (za to su se potrudili Zlatko Capjak, Vinko Nemec, Martin Gašparić, Josip Požar i gotovo svatko od sudionika po malo). Kostimi glumaca ove godine posuđeni su od Kazališta Trešnja.

Glumci, mladi nastavnici i znanstveni novaci Kemijskog odsjeka (čarobnjak Nenad Judaš, vještica Sanja Meštrović i njihovi pomoćnici Lovorka Pitarević Svedružić, Vladimir Stilinović, Marija Zbačnik, Atiđa Selmani, Josip Požar, Vedran Vulić) prikazali su crnu zmiju, zelenu vatru, plave i crvene boce, krijesnice, oscilacijsku reakciju old Nassau, obojali sliku, pomoću magnezija postigli da suhi led gori, te tekućim dušikom i vrućom vodom napravili oblak, izazvali pojavu luminiscencije i spalili gumene medvjediće.

O pripremi otopina i potrebnih kemikalija te kemijskog pribora brinule su Valentina Zagorec i Nikolina Maričić.

Ulaganjem u tehničku opremu, nove zvučnike, mikrofone, pojačalo, spot reflektor i kameru, predstava je dobila na kvaliteti. Tehničku podršku predstave činili su: Dominik Cinčić, Filip Lešić (svjetlo), Nikola Bregović, Nikola Bedeković, Edi Topić (zvuk i muzička podloga). Pokusi su projicirani na veliko platno predavaonice (Gordan Horvat, Tomislav Stolar) i snimani dodatnom kamerom (Danijel Namjesnik). Predstavu su fotografirali Igor Rončević i Neven Golenić.

Prije i nakon predstave u predvorju zgrade Kemijskog odsjeka studentice su djeci pokazivale pokuse (Iva Tratnik, Dajana Barišić, Katarina Leko, Maja Merkaš, Karolina Kolarić i Ingrid Gregorović) te brinule o kretanju djece po zgradi i ulasku u predavaonicu A2. Za info-pultom bila je Marijana Đaković.

Nakon predstave djeci su uručena priznanja Mladog kemičara ili kemičarke (diplome je izradila Iva Juranović Cindrić), i slatkiši (poklon Tiska d.d.).

Nakon obje ovogodišnje predstave, za dvije grupe učenika organizirana je radionica „Duga u epruveti“. U toj radionici djeca su se srela s pojmom gustoće na vrlo zanimljiv način čineći dugu pomoću otopina šećera različitih gustoća i u četiri dugine boje. Radionice su organizirale i vodile Jasmina Salopek i Sandra Čičić uz pomoć Branke Njegić-Džakula i Maje Merkaš.

Za odnose s medijima brinuli su Jasmina Salopek, Tomislav Stolar i Tajana Preočanin. Ove godine članak o predstavi Čarolije u kemiji izašao je na stranici www.biologija.com, a u tisku je i članak u časopisu Priroda. Prilog o predstavi emitirao se na Hrvatskom radiju 1 u emisiji za djecu Čičak i na Hrvatskom radiju 2 u emisiji Obiteljski magazin. Također je snimljen prilog i odabrani pokusi koji će biti prikazani u školskom programu HRT1 Školski sat.

O organizaciji cijele manifestacije brinule su Lovorka Pitarević Svedružić i Tajana Preočanin.

 


Tražilica
 
Kontakt
 

Kemijski odsjek PMF

dr. sc. Tajana Preočanin
Horvatovac 102A, 10000 Zagreb
Tel. 01/4606 000 (centrala)

carolije@chem.pmf.hr


Čarolije 2014
 
2014 Čarolije
 
Broj posjeta:
1913333

 

 

Sva prava pridržana. Kemijski odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta
Sveučilište u Zagrebu