O djelatniku

Marija Pranjić, mag. chem.

Zvanje: asistent
Lokacija: soba 312
Telefon:+385 1 4606 234
Telefon kućni:6234
E-mail: E-mail
Osobna stranica na Webu: http://gruic.chem.pmf.unizg.hr/people/phd/#pranjic
Zavod/služba: Zavod za biokemiju

Nastava

preddiplomski

diplomski

Životopis

Marija Pranjić završila je diplomski studij kemije 2017. godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu s temom Drevni proteini kao termički stabilniji analozi postojećih proteina pod mentorstvom doc. dr. sc. Marka Močiboba. Iste godine dobiva medalju kemijskog odsjeka za izvrsnost u studiranju i zapošljava se kao asistentica na Zavodu za biokemiju.

Tijekom studija kemije pokazuje interes za rad u nastavi kroz demonstrature, vodstvo priprema za državno natjecanje iz kemije i državnu maturu iz kemije. Kao asistentica sudjeluje u nastavi iz kolegija Biokemija 1, Biokemija 2, Viši praktikum biokemije i Praktikum biokemije.

Tijekom 2018. i 2019. godine suradnica je na hrvatsko-njemačkom (MZO-DAAD)  projektu Stanični odgovori na kanonsku i nekanonsku mistranslaciju. U sklopu projekta tri mjeseca boravi u grupi prof. Mačeka u Centru za proteomiku na Sveučilištu Karls Eberhardt (Tübingen, Njemačka). Tijekom boravka u Njemačkoj usavršava se u području kvantitativne proteomike i spektrometrije masa te se upoznaje s bioinformatičkom obradom proteomskih podataka u programima R i Perseus. Osim inozemnim boravkom, ekspertizu u području spektrometrije masa usavršava radionicama: Analiza, identifikacija i kvantifikacija proteina spregnutim metodama tekućinske kromatografije i spektrometrije masa (Biocentar) i Quantitative Proteomics Strategies and Tools to Probe Biology, EMBO radionica (EMBL, Heidelberg, Njemačka) – za čije pohađanje osvaja stipendiju Boehringer Ingelheim Fonds.

Njezini znanstveni interesi vezani su uz genetički inženjering bakterije Escherichia coli, pull-down test i izolaciju DnaK interaktora te bioinformatičku analizu proteomskog i staničnog odgovora na stres izazvan mistranslacijom izoleucina u proteomu bakterije E. coli.

Objavljeni radovi u Hrvatskoj znanstvenoj bibliografiji (CROSBI)

Napomena: Ove radove održava Knjižnica Instituta Ruđer Bošković koja vodi projekt Hrvatske znanstvene bibliografije CROSBI. Ovim linkom možete vidjeti sve podatke o radovima koje su autori unijeli u bazu podataka.

Za sve izmjene možete se obratiti na help@bib.irb.hr, a na istu adresu možete uputiti i sva vaša pitanja i sugestije vezana uz CROSBI.

Izabrani projekti

Suradnica na projektu:

 

Aminoacil-tRNA-sintetaze kao čuvari standardnog genetičkog koda 

fondacija: Hrvatska zaklada za znanost

voditeljica: prof. dr. sc. Ita Gruić Sovulj