O djelatniku

dr. sc. Tin Klačić

Zvanje: viši asistent
Lokacija: 219
Telefon:+385 1 4606 148
Telefon kućni:6148
E-mail: E-mail
Zavod/služba: Zavod za fizikalnu kemiju
Godina diplomiranja:2017.
Godina doktoriranja:2023.
Na zavodu od:2018.

Nastava

prijediplomski

diplomski

Životopis

Tin Klačić rođen je 23. srpnja 1993. u Zagrebu. Završivši Osnovnu školu „Antun Augustinčić“ u Zaprešiću 2008. i V. gimnaziju u Zagrebu 2012., upisuje Preddiplomski studij kemije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu koji završava 2015. Iste godine upisuje Diplomski studij kemije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu (smjerovi: fizikalna kemija i organska kemija) kojeg završava 2017. stjecanjem zvanja magistra kemije. Na istom fakultetu 2017. godine upisao je Doktorski studij kemije (smjer: fizikalna kemija) koji je završio 2023. godine. Tijekom diplomskog i doktorskog studija u sklopu ERASMUS+ i CEEPUS mreže ostvario je kratke znanstvene boravke u inozemnim institucijama, i to 2016. godine u Institute for Nuclear Waste Disposal (Karlsruhe, Njemačka), 2019. i 2021. godine u Faculty of Chemistry  (Brno, Češka) te 2020. godine u Faculty of Health Sciences  (Ljubljana, Slovenija).

Od 2018. godine zaposlen je na Kemijskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zavodu za fizikalnu kemiju na radnom mjestu asistenta gdje sudjeluje u izvedbi nastave i u znanstvenom radu.

U zimskom semestru sudjeluje u izvođenju seminara i praktikuma iz kolegija Osnove fizikalne kemije (preddiplomski studij molekularne biologije) te u izvođenju nastave iz kolegija Viši praktikum fizikalne kemije 1 (diplomski studij kemije). U ljetnom semestru sudjeluje u izvođenju nastave iz kolegija Fizikalna kemija (integrirani studij fizike i kemije), Praktikum fizikalne kemije 2 (preddiplomski studij kemije) te Viši praktikum fizikalne kemije 2 (diplomski studij kemije). Kao neposredni voditelj sudjelovao je u izradi 7 diplomskih radova.

Glavno područje znanstvenog rada T. Klačića su nanotehnologije s naglaskom na znanstveno-istraživačke interese vezane uz koloidnu i međupovršinsku kemiju te fizikalnu kemiju makromolekula. Aktivno sudjeluje u 2 znanstvena projekta kao suradnik te je voditelj jednog projekta. Njegovi znanstveni rezultati objavljeni su u 13 znanstvenih članaka i jednom stručnom članku. T. Klačić sudjelovao je na 17 znanstvenih konferencija sa 10 usmenih i 7 posterskih priopćenja. Također, bio je koautor još 26 priopćenja na znanstvenim skupovima.

Osim nastavnih i znanstvenih interesa aktivno sudjeluje u popularizaciji znanosti kroz razna događanja (Otvoreni dan kemije, Festival znanosti, itd.). Sudjeluje i u pripremama učenika za European Union Science Olympiad (EUSO), International Junior Science Olympiad (IJSO) i International Chemistry Olympiad (IChO), a od 2019. godine je i voditelj hrvatskog tima za International Mendeleev Chemistry Olympiad (IMChO).

U srpnju 2020. godine osvojio je 1. mjesto u problemskoj sekciji međunarodne ljetne škole Supramolecular and Colloidal Chemistry and Physics for the Life Sciences. Dobitnik je nagrade za najbolje usmeno priopćenje na znanstvenoj konferenciji European Student Colloid Conference (2022.), rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu za individualni znanstveni rad u akademskoj godini 2015./2016. i nagrade Kemijskog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu za znanstveni rad (2016.). Od 2013. član je Hrvatskog kemijskog društva, a od 2020. član je Hrvatskog mikroskopijskog društva.

Objavljeni radovi u Hrvatskoj znanstvenoj bibliografiji (CROSBI)

Napomena: Ove radove održava Knjižnica Instituta Ruđer Bošković koja vodi projekt Hrvatske znanstvene bibliografije CROSBI. Ovim linkom možete vidjeti sve podatke o radovima koje su autori unijeli u bazu podataka.

Prikaži radove
Za sve izmjene možete se obratiti na help@bib.irb.hr, a na istu adresu možete uputiti i sva vaša pitanja i sugestije vezana uz CROSBI.

Izabrani projekti

Voditelj projekta:

2022. – 2023 "Antikorozijska zaštita bakra višeslojnim polielektrolitnim nanofilmom", Zaklada HAZU

Suradnik na projektima:

2021. – danas "Fizikalna kemija procesa na međupovršini mineral/otopina polielektrolita", Hrvatska zaklada za znanost (IP-2020-02-9571)

2020. – danas slovensko-hrvatski bilateralni projekt "Modulacija polifenolnog profila voća uslijed fizikalnih tretmana nakon branja" Hrvatske zaklade za znanost (IPS-2020-01-6126)

2015. – 2019. "Električko nabijanje međupovršina na granici čvrsta faza/vodena otopina elektrolita" Hrvatska zaklada za znanost (IP-2014-09-6972)