Biljke tvrđave Klis

Izašao je popularno-znanstveni vodič "Biljke tvrđave Klis" čiji su autori Vedran Šegota s Biološkog odsjeka i Ivan Limić s Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu.

Cilj ovakvog rada bio je posjetiteljima tvrđave i grada Klisa, ali i svim zainteresiranima približiti bogatstvo flore kliške tvrđave kao i njene okolice koja broji preko 300 biljnih svojti, uključujući 16 endema i 20 strogo zaštićenih vrsta. Knjiga je praktičnog džepnog formata, uz svaku svojtu se navodi njen kratki opis, fotografije, vrijeme cvatnje i visina, što omogućuje svakom posjetitelju da u šetnji po tvrđavi s knjigom u ruci traga i pronalazi različite vrste. Dodane su i brojne zanimljivosti, od lokalne uporabe biljaka u Dalmaciji u tradicionalnoj medicini, vjerovanjima, mitologiji i simbolici bilja.

Knjiga na 204 stranice opisuje ukupno 92 biljne svojte popraćene  brojnim visoko kvalitetnim fotografijama autora snimljenih upravo na području tvrđave. Knjiga je pisana na čak pet jezika (hrvatski, engleski, njemački, talijanski i francuski).

Izdavač je Narodna knjižnica i čitaonica u Klisu, a izrada i tisak knjige rađena je uz financijsku pomoć Općine Klis. Knjigu su recenzirali sveučilišni profesori Prirodoslovno-matematičkog i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a zbog svoje kvalitete dobila je  preporuku Hrvatskog botaničkog društva. Na prijevodu i lekturi tekstova radilo je ukupno devet prevoditelja i lektora, a knjiga je tiskana u nakladi od 1000 primjeraka.

 

 

 

Autor: webmaster BO
Popis obavijesti