U sklopu financiranja Europske Komisije Akcija Marie Skłodowska-Curie
Innovative Training Networks (ITN) Call: H2020-MSCA-ITN-2020 odobren je projekt Pioneering Strategies Against Bacterial Infections – PEST-BIN u vrijednosti od 4,144,986 eura u sklopu kojeg kao Partnerska institucija sudjeluje i PMF. 

Voditelj projekta od strane PMF-a je izv. prof. dr. sc. Damjan Franjević 

Akcije Marie Skłodowska-Curie (MSCA) podržavaju istraživače u svim fazama njihove karijere, bez obzira na dob i nacionalnost. Istraživači koji rade u svim disciplinama ispunjavaju uvjete za financiranje. MSCA također podržava suradnju između industrije i akademske zajednice te inovativnu obuku za poboljšanje zapošljavanja i razvoja karijere.
Cilj PEST-BIN projekta su tri područja razvoja znanosti i tehnologije, što odgovara tri znanstvena radna paketa u projektu:

1) Dijagnostika - brzi, robusni, precizni i održivi dijagnostički kompleti za infekcije temeljeni na 2D materijalu grafenu
2) Mehanizmi infekcije - otkrivanje ciljeva lijekova za razvoj novih antibakterijskih lijekova
3) Uništavanje bakterijskih biofilma - kombiniranje antibakterijskih površina i razvoj antibiotika

Konzorcij ima za cilj osposobiti istraživače u ranoj fazi karijere za postizanje takvih tehnoloških dostignuća. Njihovu obuku provodit će vrlo široki konzorcij koji uključuje pet sveučilišta, tri istraživačka instituta, bolnički sektor koji predstavlja Sahlgrenska akademija / sveučilišna bolnica (UGOT) i pet privatnih tvrtki (sl. 1). Korisnici privatnog sektora i partneri rade s bakterijskim infekcijama koristeći vrlo različite alate: od antibakterijskog površinskog inženjerstva, proizvodnje antibiotika, dijagnostike temeljene na proteomici do analize velikih podataka pomoću umjetne inteligencije (AI). Cilj konzorcija je izložiti istraživače u ranoj fazi karijere interdisciplinarnom i međusektorskom okruženju, pružajući izvrsnu obuku u smislu istraživanja i prenošenja vještina. Cilj konzorcija je omogućiti istraživačima u ranoj fazi karijere da preuzmu istinske pionirske uloge vodećih znanstvenika i / ili poduzetnika u području bakterijskih infekcija. Uz stjecanje vrhunskih istraživačkih vještina, svih 15 PEST-BIN istraživača u ranoj fazi karijere proći će obuku o inovacijama i poduzetništvu, steći međusektorsko i međunarodno iskustvo putem obuke i dobiti individualno treniranje u razvoju karijere.

Članovi konzorcija su:
Technical University of Denmark 
Chalmers University of Technology 
Rudjer Boskovic Institute 
Gothenburg University 
University of the Balearic Islands 
Naicons 
AltraBio 
Centre National de Recherche Scientifique 
University of Tübingen 
Clinical Microbiomics 
Institut National de la Recherche Agronomique 
Nanoxis Consulting 
Wellspect Healthcare 
University of Zagreb 
 

Autor: webmaster BO
Popis obavijesti