Hrvatski znanstvenici o australskim...

Znanstvenici  Biološkog odsjeka, Josip Skejo i Damjan Franjević, a u suradnji s profesionalnim i neprofesionalnim znanstvenicima iz Australije  objavili su znanstveni rad o rijetkim korastim i kacigastim australskim skakavcima (rodovi Anaselina, Paraselina i Selivinga) u časopisu Zookeys.
Među koautorima rada su David Rentz, vodeći australski ortopterolog; 11-ogodišnji zaljubljenik u prirodu - Griffin Chong, i 78-godišnja umirovljena profesorica engleskog jezika - Kathy Rose, koji su ove neobične skakavce fotografirali potpuno slučajno dok su bili u potrazi za drugim organizmima, poput gljiva. Fotografije u ovom radu prve su fotografije ovih skakavaca u prirodnom staništu.

Dok sve brže uništavamo staništa koja nas okružuju, potrebno je i sve brže razvijati metode kojima ćemo što prije i što bolje katalogizirati raznolikost koja će u skoroj budućnosti nestati. Od klimatskih promjena danas najviše pate vlažna tropska područja, poput istočne Australije, koja su prepuna endema i relikata. Za većinu beskralježnjaka koji obitavaju na teritoriju istočne Australije još i danas nema gotovo nikakvih podataka o tome gdje i kako žive, a da i ne govorimo o fotografijama živih jedinki u prirodnom staništu. Ovih nekoliko skakavaca sada su iznimka iz ovog tužnog pravila. Skejo i Franjević naglašavaju da je većina podataka već tu, samo ih treba pronaći i organizirati.


Skejo J, Connors M, Hendriksen M, Lambert N, Chong G, McMaster I, Monaghan N, Rentz D, Richter R, Rose K, Franjević D (2020) Online social media tells a story of Anaselina, Paraselina, and Selivinga (Orthoptera, Tetrigidae), rare Australian pygmy grasshopper. ZooKeys 948: 107–119. https://bre.is/rruc3oH7

Autor: webmaster BO
Popis obavijesti