18.03.2021. Izv. prof. dr. sc. Tatjana Bskran-Petricioli sudjelovala je u HRT emisiji Prometej "Big Bang istražuje pomor plemenitih periski u Jadranskom moru". 

11. 03 .2021. Izv. prof. dr. sc. Petar Kružić sudjelovao je u HRT emisiji Prometej. 

31. 01. 2021. Doc. dr. sc. Ivana Buj sudjelovala u HRT emisiji "Pametan kao kokoš, tvrdoglav kao magarac".

25. 01. 2021. prof. dr. sc. DamjanFranjević sudjelovao je u "Globusovoj čajanki

21. 11. 2019.  prof. dr. sc. DamjanFranjević sudjelovao je u emisji Treći elemet, Hrvatske televizije. Tema emisije bila je Evolucija jezika.


  

5. 11. 2019. prikazana je emisija Znanstveni krugovi HRT4 u kojoj je sudjelovao doc. dr. sc. Zoran Marčić sa Zoologijskog zavoda Biološkog odsjeka. Jedna od tema emisije bila je slatkovodne ribe u kojoj je doc. Marčić pojasnio zašto je važna bioraznolikost flore i faune odnosno zaštita endemskih i rijetkih slatkovodnih ribljih vrsta. Emisija je dostupna na platformi HRTi.

13. 06. 2019. HRT1 Prometej: Znanost s potpisom dr. sc. Lucije Šerić Jelaska - O kukcima, zašto su nam važni, zašto opada njihova raznolikost i aktualnim istraživanjima.
https://hrtprikazuje.hrt.hr/520266/prometej-znanost-s-potpisom-dr-sc-lucije-seric-jelaska

20. 03. 2019. Prof. dr. sc. DamjanFranjević sudjelovao je u emisji Treći elemet, Hrvatske televizije. Tema emisije bila je Evolucija višestaničnosti.  Emisija je dostupna na poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=tSpSHGtmbmY&feature=youtu.be i 
https://hrti.hrt.hr/livetv?referenceId=411409912&channelReferenceId=40015&player=True 

28.02.2018. gotovanje u emisiji o prirodnim znanostima Hrvatskog radija HRT1 “Divni novi svijet”  
Sudjelovali su znanstvenici s Veterinarskog i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu u sklopu teme “Kukci naši svagdašnji...za jelo?!” razgovaralo se o kukcima u prehrani i njihovoj primjeni u forenzici.  
Nastavak priče o kukcima slijedi 07.03.2018 u 13:30.

http://radio.hrt.hr/aod/kukci-nasi-svagdasnjiza-jelo/245185/

Jutarnji list 08.05.2016.

SVJETSKA SENZACIJA U UTROBI VELEBITA 'Našli smo prvu podzemnu životinjsku vrstu s krilima!'

https://entomologytoday.org/2016/05/27/the-worlds-deepest-flying-insect-lives-in-complete-darkness-with-no-food-or-sex/

http://www.atlasobscura.com/articles/worlds-first-flying-cavedwelling-insect-discovered-in-one-of-the-worlds-deepest-caves

Zoologijski zavod: 140 godina

 • U povodu 140 godina Zoologijskoga zavoda zavirujemo u njegovu povijest, upoznajemo posebnosti njegove zbirke i razgovaramo o zanimanju zoologa, Spiridionu Brusini, Charlesu Darwinu, zoološkim vrtovima, popularizaciji znanost i utjecaju Bolonjskog procesa na program studija. Gosti emisije su predstojnica Zoologijskog zavoda izv. prof. Ivančica Ternjej i izv. prof. Zlatko Mihaljević s Biološkog odsjeka zagrebačkog PMF-a. http://radio.hrt.hr/ep/zoologijski-zavod-140-godina/100719/

Sudjelovanje u emisiji Društvena mreža

 • Emisija Društvena mreža emitirana 17. veljače na HTV1 bila je posvećene problemu invazivnih vrsta. U uvodnom dijelu emisije prikazan je francuski dokumentarni film o problemu invazivnih vrsta, a potom je u studiju uslijedio 10-minutni razgovor voditeljice Blaženke Leib i dr. sc. Andreje Lucić, stručne savjetnice u Zoologijskom zavodu Biološkog odsjeka o problemu invazivnih vrsta u Hrvatskoj. Navedeni su glavni učinci invazivnih vrsta u Hrvatskoj te potkrijepljeni primjerima i ilustracijama tih vrsta. Na Facebook stranici emisije https://www.facebook.com/hrtdrustvenamreza možete pogledati kako je proteklo samo snimanje i razgovor, a cijelu emisiju možete pogledati na mrežnim stranicama HTV-a.
   
 • Tijekom studenog 2014. g. je na drugom programu HTV-a emitirana emisija Školski sat posvećena astakologiji – znanosti koja se bavi istraživanjem slatkovodnih deseteronožnih rakova. Stručna savjetnica u Zoologijskom zavodu Biološkog odsjeka, dr. sc. Andreja Lucić je za potrebe emisije s urednicom Silvanom Kolovrat osmislila i snimila tri priloga koji ilustriraju temu i istraživanja astakologa u Hrvatskoj te su uvod u zadatke koje učenici rješavaju u studiju zajedno s voditeljem i moderatoricom, biologinjom Ivanom Šarić. Prvi prilog snimljen je na potoku Bliznec na Medvednici u suradnji s dr. sc. Sandrom Huinom, višom asistenticom u Zoologijskom zavodu, i govori o autohtonim vrstama deseteronožnih rakova s posebnim naglaskom na biologiju i ekologiju potočnog raka. Drugi prilog snimljen je na rijeci Korani u suradnji s profesorom Darkom Cerjancem i njegovim učenicima iz OŠ Barilović te govori o invazivnim vrstama deseteronožnih rakova i problemu sa signalnim rakom u rijeci Korani, dok je treći prilog snimljen u suradnji s prof. dr. sc. Goranom Klobučarom u Otočcu, u „Hrvatskom centru za autohtone vrste riba i rakova krških voda“ te govori o uzgoju autohtonih vrsta za potrebe reintrodukcije i potrebi zaštite rakova. Priloge možete pogledati na linkovima: 

  https://drive.google.com/file/d/0B8qEpTUHMoKDLVU3RzB6d3VZVUU/view?

  usp=sharinghttps://docs.google.com/file/d/0B3PgRR0j7wT7T1k2UHEwdV9rSlU/edit

  https://docs.google.com/file/d/0B3PgRR0j7wT7SGVYNHBIMnhsa1U/edit
Autor: webmaster BO
Popis obavijesti