Događanja na PMF-u

16.
srpnja
12:30-13:30,
Kemijski odsjek, predavaonica A1
17.
srpnja
10:00-11:00,
Kemijski odsjek, predavaonica 023
17.
srpnja
12:00-13:00,
Kemijski odsjek, predavaonica A1
17.
srpnja
15:00-16:00,
Kemijski odsjek, predavaonica ZOAKS-023
18.
srpnja
10:00-11:00,
Kemijski odsjek, predavaonica 222
19.
srpnja
10:00-11:00,
Kemijski odsjek, predavaonica 304
19.
srpnja
11:00-12:00,
Kemijski odsjek, predavaonica 304

Opće obavijesti

Profesorica Ita Gruić Sovulj...

U utorak, 09. srpnja 2024., prestižna evropska organizacija EMBO (The European Molecular Biology Organization) objavila je vijest o prijemu 100 novih i 20 pridruženih članova u svoje redove. Među novoprimljenim članovima iz 37 zemalja je i ugledna profesorica Kemijskog odsjeka PMF-a Ita Gruić Sovulj, kojoj je članstvo u ovoj organizaciji priznanje za istraživačku izvrsnost i postignuća u području biosinteze proteina.

Organizacija EMBO, koja ove godine slavi 60 godina postojanja, ima ključnu ulogu u jačanju istraživanja u području znanosti o životu (life sciences) u međunarodnim okvirima. U članstvu EMBO danas je više od 2100 znanstvenika, a valja istaknuti da su čak 92 dobitnika Nobelove nagrade bili prethodno izabrani u članstvo ove organizacije. 

Službeni prijem novih članova održat će se na sastanku organizacije EMBO koncem listopada 2024. godine u Heidelbergu, Njemačka.

Čestitamo profesorici Iti Gruić Sovulj na ovom velikom postignuću!

Autor: Aleksandra Maršavelski

Iduće izdanje Simpozija studenata kemičara (9. SiSK) bit će dvodnevni skup koji će se održati u petak i subotu, 11. i 12. listopada 2024. godine, na Kemijskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Simpozij studenata kemičara (SiSK) besplatni je znanstveni skup u organizaciji studenata kemije koji su većinom članovi Studentske sekcije Hrvatskog kemijskog društva (SSHKD). SiSK okuplja studente kemije i srodnih usmjerenja iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva. SiSK studentima pruža priliku za razmjenu iskustava, znanja te da prezentiraju vlastite znanstveno-istraživačke radove. Više informacija u vezi samog Simpozija i prijave na SiSK možete pronaći na https://sisk.hkd.hr/ ili na društvenim mrežama.

Autor: Danijel Namjesnik
2. Simpozij analitičke atomske...

2. Simpozij analitičke atomske spektrometrije (2. SAAS24) održati će se 13. i 14. rujna 2024. godine u Zagrebu. Događaj se organizira kao međunarodni simpozij, a održavat će se u zgradi Kemijskog odsjeka PMF-a, Horvatovac 102a i zgradi Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, Ksaverska cesta 2. Simpozij će okupiti znanstvenike i stručnjake iz Hrvatske i  inozemstva, čija su poveznica razvoj i primjena metoda atomske spektrometrije u područjima analitike uzoraka iz okoliša, farmaceutike, biomedicine, geologije, agronomije, arheometrije, metalurgije te razvoja novih kompozitnih materijala. Planirano je održavanje kraćih znanstvenih i stručnih predavanja i posterske sekcije u kojoj će mladi znanstvenici i studenti imati priliku predstaviti svoj rad. Održati će se i radionice laboratorijske priprave uzoraka te mjerenja pomoću napredne analitičke instrumentacije.

Detaljne informacije o načinu prijave i programu objavljene su na sljedećoj stranici.

Autor: Aleksandra Maršavelski
2nd Workshop  on Mass Spectrometry in...

u Zagrebu se od 19. do 21. rujna 2024. godine organizira 2nd Workshop on Mass Spectrometry in Life Sciences, međunarodni skup i radionica s ciljem okupljanja i promocije proteomike i primjene spektrometrije masa u biokemiji, molekularnoj biologiji, farmaciji, biomedicini i srodnim područjima. 

Praktična radionica je besplatna za sudionike skupa, ali je broj mjesta ograničen na 25.

Prijave na 2nd MS Workshop zaprimaju se do 6. rujna 2024., a sažeci za posterske prezentacije zaprimaju se do 31. kolovoza 2024.

Više informacija o radionici

Prijave na radionicu

Autor: Aleksandra Maršavelski
PRIRODOSLOVNO-MATEMATIČKI FAKULTET...

Povodom obilježavanja 78. obljetnice osnutka Sveučilišta u Zagrebu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća održanoj 7. lipnja 2024. godine dodijeljene su nagrade zaposlenicima i studentima Kemijskog odsjeka.

Dobitnici Godišnje nagrade za znanost PMF-a su prof. dr. sc. Branimir Bertoša za istaknutu znanstvenu djelatnost zaposlenika na znanstveno-nastavnim radnim mjestima i dr. sc. Tin Klačić za istaknuti znanstveni rad zaposlenika na suradničkim radnim mjestima (kategorija asistenti i viši asistenti).

Studentica Kemijskog odsjeka Karla Kukina Gradečak nagrađena je kao najbolja studentica na sveučilišnom diplomskom studiju Kemija, smjer: istraživački.

Dobitnici studentskih nagrada „Brdo“ su prof. dr. sc. Višnja Vrdoljak kao najbolja profesorica Kemijskog odsjeka i dr. sc. Mladen Borovina kao najbolji asistent Kemijskog odsjeka.

Čestitamo svim dobitnicima nagrada!

Autor: Aleksandra Maršavelski

Sudjelovanje studenata Kemijskog...

Studenti Kemijskog odsjeka okupljeni u Studentskoj sekciji Hrvatskog kemijskog društva, točnije Popularizacijski odjel ENTROPIJA, uspješno su sudjelovali na 1. Znanstvenom danu u Dugom Selu koji je organizirala udruga raSTEM u SPEKTRU. Svrha događanja, koje je održano 18. lipnja 2024., bila je polpularizirati prirodne znanosti i približiti ih na jednostavan i zanimljiv način lokalnoj zajendici, prvenstveno djeci iz vrtića i osnovnih škola s područja Dugog Sela i Rugvice.

Autor: Aleksandra Maršavelski
Popis obavijesti

Objavljeni znanstveni radovi

Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenice Mirta Rubčić (Kemijski odsjek, PMF, Sveučilište u Zagrebu), Darija Jurašin Domazet (Zavod za fizičku kemiju, Institut Ruđer Bošković, Zagreb), Mirta Herak (Institut za fiziku, Zagreb) te studentica Leona Zagorec (Fakultet kemijskog inžinjerstva i tehnologije, Sveučilište u Zagrebu) objavile su rad Transition Metal-Based Dimeric Metallosurfactants: From Organic–Inorganic Hybrid Structures and Low-Dimensional Magnets to Metallomicelles u uglednom časopisu Inorganic Chemistry (IF 4,3).

Autor: Aleksandra Maršavelski
Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Nea Baus Topić, Edi Topić i Dominik Cinčić u suradnji sa znanstvenicima Sibanandom G. Dashom i Mihailsom Arhangelskisom sa Sveučilišta u Varšavi objavili su rad Perhalogenated anilines as bifunctional donors of hydrogen and halogen bonds in cocrystals with ditopic nitrogen-containing acceptors u uglednom časopisu Crystal Growth & Design (IF 3,8).

Autor: Aleksandra Maršavelski
Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Juraj Nikolić i Davor Kovačević u suradnji s nekadašnjom znanstvenicom Kemijskog odsjeka Atiđom Selmani i kolegama iz Slovenije (Nives Matijaković Mlinarić, Aleksandar Učakar, Anamarija Zore, Anže Abram, Andrijana Sever Škapin, Monika Kušter, Klemen Bohinc), Sveučilišta u Grazu (Eva Roblegg) te Švicarskog Saveznog instituta za znanost i tehnologiju materijala (Stefanie Altenried, Sandro Lehner, Qun Ren) objavili su rad Biocompatible Polyelectrolyte Multilayers with Copper Oxide and Zinc Oxide Nanoparticles for Inhibiting Bacterial Growth u prestižnom časopisu Američkog kemijskog društva ACS Applied Nano Materials (IF = 5,9).

Autor: Aleksandra Maršavelski
Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Tomislav Jednačak, Branimir Bertoša i Predrag Novak i bivše doktorandice Ivana Mikulandra i Andrea Hloušek-Kasun i poslijedoktorandica Kristina Smokrović te studentice Monika Kapustić i Kristina Delaš  u suradnji sa znanstvenicima Ivom Piantanidom i Martom Jurković sa Instituta Ruđer Bošković i profesorom Klausom Zanggerom sa Sveučilišta u Grazu objavili su znanstveni rad pod naslovom Antimicrobial macrozones interact with biological macromolecules via two-site binding mode of action: Fluorimetric, NMR and docking studies u u prestižnom časopisu Bioorganic Chemistry (Q1, IF = 5,1).

Autor: Aleksandra Maršavelski
Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Edi Topić, Mirta Rubčić i Jana Pisk s donedavnom studenticom Kemijskog odsjeka Josipom Sarjanović te u suradnji sa znanstvenicama Instituta Ruđer Bošković, Lidijom Androš Dubraja i Lukom Pavićem, objavili su znanstveni rad Evaluation of vanadium coordination compounds derived from simple acetic acid hydrazide as non-conventional semiconductors u prestižnom časopisu Journal of Materials Chemistry C, Materials with applications in optical, magnetic & electronic devices (IF=6,4).

Autor: Aleksandra Maršavelski
Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Tomislav Jednačak, Sanda Rončević, Ivan Nemet, Ines Primožič, Tomica Hrenar i Predrag Novak u suradnji sa znanstvenicama Ana-Marijom Jagatić Korenika, Anom Jeromel i Ivanom Tomaz objavili su znanstveni rad pod naslovom Deep Reinforcement Learning Classification of Sparkling Wines Based on ICP-MS and DOSY NMR Spectra u prestižnom časopisu Food Chemistry: X (IF = 6,1).

 

Autor: Aleksandra Maršavelski
Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenici Kemijskog odsjeka David Klarić i Nives Galić zajedno s bivšom studenticom Kemijskog odsjeka Melitom Kelrajter i u suradnji sa znanstvenicama Anom Čikoš (Institut Ruđer Bošković) te Anom Budimir (Sveučilište u Zagrebu, Farmaceutsko-biokemijski fakultet) objavili su znanstveni rad pod naslovom Inclusion complexes of nabumetone with β-cyclodextrins: Spectroscopic, spectrometric and calorimetric studies in solution u prestižnom časopisu Journal of Molecular Liquids (IF = 6,0).

Autor: Aleksandra Maršavelski
Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenik Kemijskog odsjeka Branimir Bertoša, donedavna studentica Ana Marija Knez i donedavna znanstvenica Kemijskog odsjeka Zoe Jelčić Matošević, u suradnji s Martinom Manenicom, suradnicom na projektu, objavili su znanstveni rad Allosteric mechanism of MntR transcription factor from alkalophilic bacterium Halalkalibacterium halodurans u prestižnom časopisu Journal of Biomolecular Structure and Dynamics (IF = 5,2).

Autor: Aleksandra Maršavelski
Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Marija Pranjić, Marko Močibob i Ita Gruić-Sovulj u suradnji sa znanstvenicima sa Sveučilišta u Tübingenu (Philipp Spät, Maja Šemanjski Čurković i Boris Maček) objavili su znanstveni rad Resilience and Proteome Response of Escherichia coli to High Levels of Isoleucine Mistranslation u prestižnom časopisu International Journal of Biological Macromolecules (IF = 8,2).

Autor: Aleksandra Maršavelski
Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Student Matej Kožić i znanstvenik Branimir Bertoša, obojica s Kemijskog odsjeka PMF-a, objavili su znanstveni rad Trajectory maps: molecular dynamics visualization and analysis u prestižnom časopisu NAR Genomics and Bioinformatics (IF = 4,41).

Autor: Aleksandra Maršavelski
Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenik Kemijskog odsjeka Branimir Bertoša, te donedavni znanstvenici Kemijskog odsjeka Sanja Škulj i Antun Barišić, kao i student Matej Kozić, u suradnji sa znanstvenicima sa Sveučilišta Ramon Llull u Barceloni (Aitor Vega i Xevi Biarnés), te s Austrian Institute of Technology u Beču (Ivan Barišić) i Instituta Ruđer Bošković (Ivo Piantanida) objavili su znanstveni rad Comparison of two peroxidases with high potential for biotechnology applications – HRP vs. APEX2 u prestižnom časopisu Computational and Structural Biotechnology Journal (IF = 6,0).

Autor: Aleksandra Maršavelski
Objavljen znanstveni rad u časopisu Life

Znanstvenice Kemijskog odsjeka Morana Dulić, Valentina Ević i Jasmina Rokov Plavec u suradnji s donedavnim znanstvenicima Kemijskog odsjeka Vlatkom Godinić Mikulčić i Mario Kekezom objavili su pregledni znanstveni rad Protein–Protein Interactions of Seryl-tRNA Synthetases with Emphasis on Human Counterparts and Their Connection to Health and Disease u uglednom znanstvenom časopisu Life (IF 3,2).

Autor: Aleksandra Maršavelski
Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Valentina Ević, Marko Močibob, Ita Gruić Sovulj, Ivana Kekez i Jasmina Rokov Plavec  u suradnji s nedavno umirovljenom profesoricom Dubravkom Matković-Čalogović, donedavnim znanstvenikom Kemijskog odsjeka Mario Kekezom, bivšom studenticom Kemijskog odsjeka Ružicom Šoić, te suradnicima Josefom Houserom i Michaelom Wimmerovoj sa institucije Central European Institute of Technology, Brno, Češka objavili su znanstveni rad Evolutionarily conserved cysteines in plant cytosolic seryl-tRNA synthetase are important for its resistance to oxidation  u uglednom znanstvenom časopisu FEBS Letters (IF 3,5).

Autor: Aleksandra Maršavelski
Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Nea Baus Topić, Edi Topić i Vladimir Stilinović te donedavni znanstvenik Kemijskog odsjeka Luka Fotović objavili su rad Isomorphism, Polymorphism, and Stoichiomorphism of Cocrystals Derived from 1,4-Diiodotetrafluorobenzene and an Isomorphous Series of N‑(4-Halobenzyl)-3-halopyridinium Halogenides u uglednom časopisu Crystal Growth & Design (IF 4,010).

Autor: Aleksandra Maršavelski
Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Katarina Radman, Nikola Bregović i Branimir Bertoša, te donedavna znanstvenica Kemijskog odsjeka Zoe Jelić Matošević, u suradnji sa znanstvenicima Instituta Ruđer Bošković (Ivo Crnolatac, Ivo Piantanida, Marina Kveder, Dijana Žilić i Ivana Leščić Ašler) i znanstvenikom sa Sveučilišta u Portu (Pedro A. Fernandes) objavili su znanstveni rad Structural and dynamical changes of the Streptococcus gordonii metalloregulatory ScaR protein induced by Mn2+ ion binding u prestižnom časopisu International Journal of Biological Macromolecules (IF = 8,025).

Autor: Aleksandra Maršavelski
Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Ozana Mišura, Ivan Kodrin, Mladen Borovina, Mateja Pisačić i Marijana Đaković, u suradnji sa znanstvenicima s Kansas State University, Manhattan, USA (Viraj De Silva i Christer B. Aakeröy) objavili su rezultate svojih istraživanja u renomiranom časopisu Američkog kemijskog društva, Crystal Growth & Design (IF = 4,010) pod nazivom Exploring the Co-Crystallization Landscape of One-Dimensional Coordination Polymers Using a Molecular Electrostatic Potential-Driven Approach.

Autor: Aleksandra Maršavelski
Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenici Kemijskog odsjeka Branimir Bertoša i Katarina Radman u suradnji sa znanstvenicima s Instituta Ruđer Bošković (Lana Vujica, Jovica Lončar, Lana Mišić, Bono Lučić, Ivan Mihaljević, Josip Mesarić, Marina Horvat i Tvrtko Smital) objavili su znanstveni rad Environmental contaminants modulate transport activity of zebrafish (Danio rerio) multidrug and toxin extrusion protein 3 (Mate3/Slc47a2.1) u vrhunskom časopisu Science of the Total Environment (IF = 10,754).

Autor: Adriana Kenđel
Objavljen znanstveni rad u časopisu...

Znanstvenik Kemijskog odsjeka Branimir Bertoša, te donedavni znanstvenici Kemijskog odsjeka Sanja Škulj i Antun Barišić, u suradnji sa znanstvenicima s Instituta Ruđer Bošković (Željka Ban, Ivo Crnolatac, Saša Kazazić i Ivo Piantanida) i znanstvenicima s Austrian Institute of Technology u Beču (Filippo Salvini i Ivan Barišić) objavili su znanstveni rad Highly selective preparation of N-terminus Horseradish peroxidase-DNA conjugate with fully retained enzymatic activity: HRP-DNA structure – activity relation u u časopisu Enzyme and Microbial Technology (IF = 3,705).

Autor: Adriana Kenđel

Broj posjeta:
2464301