Poznato je da eukarioti imaju unutarnje membrane, jezgru i mitohondrij, ali kako je izgledao prvi eukariot i dalje je jedno od gorućih pitanja znanosti. Znanstvenici sa Zoologijskog zavoda Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u suradnji s njemačkim i američkim znanstvenicima objavili su u prestižnom časopisu Genome Biology and Evolution članak o višejezgrenom pretku eukariota, tzv. LECA-i (engl. Last Eukaryotic Common Ancestor).
Prvi je autor Josip Skejo zaposlen kao asistent u Zoologijskom zavodu, a jedan od autora je i njegov mentor izv. prof. dr. sc. Damjan Franjević.

Prema ovoj hipotezi, LECA je bio višejezgreni, a ne jednojezgreni organizam kako se do sada mislilo. Prva eukariotska stanica stoga se može smatrati populacijom jezgara i mitohondrija, a jednostanični eukarioti bi bili specijalizirani oblici u kojima postoje jezgra i mitohondrij koji usko surađuju i preživjeli su oštru selekciju. Prvi jednostanični eukarioti vjerojatno su nastali od LECA-inih spolnih stanica pa stoga kod mnogih nalazimo bičaste strukture. 

U članku je izložena pojavnost višejezgrenih oblika u evolucijskom razvoju eukariota te je rekonstrukcijom predačkih svojstava provjereno koliko daleko u prošlost ovo svojstvo seže. 

Znanstveni tim je istražio predačku diobu jezgre te je utvrdio da je razgradnja jezgrine ovojnice tijekom staničnih dioba također odvedeno, specijalizirano stanje u eukariota. Predačko stanje, često kod većine eukariota koji ne pripadaju biljkama i životinjama, takozvana je „zatvorena dioba“ u kojoj jezgrina ovojnica ostaje cjelovita tijekom diobe.

Više informacija dostupno je na poveznici: https://academic.oup.com/gbe/advance-article/doi/10.1093/gbe/evab096/6272229

Vijest o zanimljivom radu naših kolega prenio je međunarodni NewScientist, a podijelili su ju ForbesAlert i FoxNews.

Osim međunarodnih medija, kolege je prenio i Index.hr i Jutarnji List.

Referenca: 
Skejo et al. (2020) Evidence for a syncytial origin of eukaryotes from ancestral state reconstruction. Genome biology and evolution. (accepted manuscript) DOI: https://doi.org/10.1093/gbe/evab096
 

Autor: webmaster BO
Popis obavijesti